Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Kronik Bronşit Belirtileri ve Kullanılan Tedavi Yöntemleri

Alt solunum yolu olan kronik bronşit bronş ve bronş borularının enflamasyonu sonucu oluşan bir hastalıktır. Hastalığın belirtilerine göre hastanın rahatlatılması ve tedavi edilmesi mümkündür.

Alt solunum yolu hastalığı olan kronik bronşit akciğer solunum yollarının ve bronşların iltihaplanması sonucu oluşur. Bronşlarda enfeksiyonun oluşması sonucu akciğerlere giriş ve çıkış yapan hava moleküllerinde azalma olur ve akciğerlerde mukus salgılanmaya başlar. Kronik bronşit tedavi edilmez ise amfizeme dönüşebilir.

Kronik Bronşit Belirtileri

Bu rahatsızlığın en önemli belirtileri balgam ve kuru öksürüktür. Nefes problemleri  kişinin fiziksel aktivite sırasında hareketlerini sınırlayacak kadar artabilir. Nefes darlığı birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Bu nedenle bronşit sonucu meydana gelip gelmediğini bilmek için akciğerde oluşan değişikliklerin bilinmesi gerekir.

Hastada hafif ateş mevcuttur. Solunum işlemi zorlanmış ve bu problemler öne çıkmıştır. Bronşlarda bulunan ve içerisinden hava geçişi sağlanan boşluk mukus salgısında artmanın etkisiyle birikmesi ve bronşun çeperinde bulunan damarların oluşturduğu sıvılar nedeniyle genişleyerek kalınlaşmaya sebep olması sonucunda ciddi daralmıştır. Hastalığın yaşandığı esnada bronşların çeperinde bulunan elastik lifler yerine sert olan bağ doku oluşmuştur. Yaşanan bütün bu değişmeler solunumun oluşması için oluşan durumlara karşı bir kuvvet oluşturmaktadır. Bunun sonucunda akciğere girmekte olan hava kütleleri çok fazla azalır ve sadece kişi dinlenme haline iken ihtiyacını karşılar duruma gelir.

Yetersiz solunum yani oldukça zor devam ettirilen nefes darlığı görülür. Kişinin devamlı olarak dinlenme halinde bulunması zorunluluğu oluşur. Yetersiz solunum sebebi ile istenilen miktarda üretilemeyen hava için akciğerler çok şiddetli çalışmak zorunda kalır.

Bronşit hastalığı olan bir kişinin akciğeri kan için gerekli olan oksijen miktarını sağlayamaz ve dolaşım sisteminde kullanılan kandaki oksijen oranı azalmış olur. Sonuç olarak hasta oksijen gereksinimini karşılamak için solunumu derin ve çok sık olmaktadır.

Kronik Bronşit Tedavisi

Bronşit tedavisinde asıl amaç hastada meydana gelen belirtileri hafifleştirip nefes alma işlemini kolaylaştırarak kişiyi rahatlatmaktır. Bu yüzden ilk yapılması gerekenlerden biri olan sigara kullanımı hastada var ise bırakmasını sağlamaktır. Uzun zamandır sigara kullanımı mevcut olan hastada sigara miktarında azalma veya tamamen bırakma gibi durumların sonucunda sorunlu şiddetli öksürük ve aşırı balgam üretiminin azalması ile solunum hareketlerinin zamanla kolaylaştığı ve mevcut sağlığının giderek iyileştiği görülür. Bunun dışında zararlı gazlardan oluşan kirli hava solumamalı ve mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Çünkü kirli hava soluması sonucu oluşan kronik rahatsızlıklarda ölüm oranları oldukça yüksek olmuştur.

Eldeki  verilere göre kalp damar rahatsızlıkları sonucu oluşan ölüm oranlarından hemen sonra gelen kronikleşen solunum yolları rahatsızlığı ölümleri olmuştur. Bu sebeple kronik bronşit hastalığı mevcut olan kişilerin hava kirliliği yaşanan ortamlardan kaçınmaları hayati önem taşımaktadır. Enflamasyon faktörü olan zararlı miroorganizmaların (bakteri, virüs gibi) solunum yolları girişine engel olunamayabilir fakat özellikle kış mevsiminde oluşan bu tarz çok görülen hastalıkların bulaşmaması için çeşitli tedbirler alınabilir. Aynı zamanda mikrop gelişimine uygun ortam oluşumu da önlenebilir. Kişi bol bol dinlenmeli ve vücut işlevlerinin düzenli yapılabilmesi için yeterli miktarda su tüketilmelidir. Hastanın bulunduğu ortam sürekli nemli tutulmalıdır. Bunun için çeşitli nemlendirici cihazları veya radyatörler kullanılabilir. Bronşlarda biriken mukus maddesi için inceltici ilaçlar kullanılmalıdır.

Bronşit sonucu oluşan balgamın kolay bir şekilde vücuttan uzaklaştırılması için ve meydana gelen nefes darlığının önüne geçmek için bronşları genişleten ilaçlar alınmalıdır. Bronşitin tedavisinde çeşitli buhar makineleri kullanılarak alınan türlü ilaçlar doğrudan soluma şeklinde yapılır ve oldukça etkili bir yöntemdir. Bu şekilde birçok balgam söktüren, iltihap giderici olarak kullanılan, antibiyotikler ve bronş genişletici ilaçlar alınabilir. İlaç direkt olarak teneffüs ettirilerek verildiği için herhangi bir kandan geçerken yada sindirim sistemi için sorun oluşturması söz konusu değildir.

Ağrıların geçmesi, iltihapların önlenmesi ve boğaz yumuşaması için pastil kullanımı tavsiye edilmektedir. Gün içinde 1-2 defa kullanılabilir. Bunların dışında gargara kullanılarak balgam oluşumu önlenebilir ve öksürük sorunu giderilebilir. Ayrıca çeşitli bitkiler kullanılarak doğal tedavi yöntemleri de hastalığın iyileşme sürecinde oldukça etkili olmaktadır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...