Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bronşit Nasıl Başlar? Belirtileri Nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Bronşit hastalığı meydana geldiği zamanlarda hasta kişi üzerinde birtakım belirtiler görülmektedir. bu belirtiler öksürük, balgam artışı, nefes darlığı ve halsizlik gibi kolaylıkla fark edilebilecek olan belirtilerdir. Hastalığın başlangıcında meydana gelen bu belirtiler kişiye rahatsızlık verdiğinden ortadan kaldırılması için belli başlı tedavi yöntemleri geliştirilmiştir.

Bronşitin Başlangıcı 

Bronşit hastalığı akciğeri doğrudan etkileyen bir hastalıktır. Bronşit çeşitli virüslerin bronş yollarına yerleşmesi sonucu iltihaplanması ile meydana gelen bir hastalıktır. Yani bronşit başlangıcı bu şekildedir. hastalığın devamında meydana ilk olay balgam çıkarmadır. İltihap sebebiyle meydana gelen balgam artışı normal seyrin üst düzeyindedir ve rengi farklılık göstermektedir. Sonrasında öksürükler meydana gelir. Bu öksürük hastalığın verdiği etkiden dolayı normalden daha şiddetli olurlar. 

Bronşit başlangıcı zamanlarında meydana gelen öksürük hastalığın aşamasına göre farklılık gösterebilir. Akut bronşit ve kronik bronşit olarak iki ayrı evreye ayrılan bronşit hastalığında öksürüğün şiddeti ve devamlılığı da evreye göre değişebilme özelliğindedir. Akut bronşitte öksürük daha kısa süreli olmakla beraber kuru bir öksürük olarak tanımlanabilir. Kronik bronşitte ise öksürüğün ömrünün daha uzun ve daha şiddetli olduğu gözlemlenmiştir

Bronşitin Başlangıcı konusunda vücudun verdiği tepkiler önemli bir husustur. Hastalığın bronş balgam çıkaran bezleri tetiklemesi ile meydana gelen balgamlar vücudun hastalığa karşı gösterdiği tepki ve direnç olduğunu söylemek mümkündür. Sonrasında hava yollarını etkilemesi sebebiyle havanın giriş çıkışlarda zorlanması ve nefes daralması meydana gelir. Bu olay da vücudun sıcaklığını yükselterek yüksek ateşe neden olan bir olay olarak karşımıza çıkar. Başlangıçta meydana gelen olayların hepsi hastalığın birer belirtileri olarak da tanımlanır.

Hastalığın Belirtileri

Bronşit hastalığın birincil belirtisi öksürük ve balgamdır. Bu iki belirti hastalığın ilk zamanlarında karşımıza çıkmaktadır. Öksürüğün şiddeti, süresi ve tipi hastalığın hangi aşamasının birer belirtisi olduğunu bize sunar. Örneğin kuru öksürük akut bronşitte, şiddetli ve uzun süreli öksürük ise kronik bronşitte karşımıza bir belirti olarak çıkmaktadır. Balgam ise hastalık süresince normalden daha üst düzeyde ve sürekli olarak meydana gelir. balgamın rengi de bronşit hastalığı için bir belirti faktörüdür.

Bronşitte öksürük

Hastalığın birçok belirtileri mevcuttur. Bunlardan en önemlisi ve dikkat çekenlerden birisi de hırıltılı solunumdur. Hava yollarının virüslerin neden olduğu iltihapla sıkışması ve daralması sonucu hasta nefes almakta zorlanır. Havanın özgürce ciğere girip çıkmasını engelleyen bu durum hastada nefes darlığına sebep olmakla beraber solunum ihtiyacının karşılarken hırıltılı bir ses duyulur. Nefes almasını zorlaştırdığının bir belirtisi olan bu ses hastayı psikolojik açıdan da olumsuz etkileyebilir

Bronşit hastalığının diğer belirtileri şöyle özetlenebilir: iltihaplanma sonucu meydana gelen nefes darlığı, virüslerin ve zorlanarak alınan nefeslerin fazla efor kaybettirmesi sebebiyle ortaya çıkan yüksek ateş, önemsenmediği için yoğun şartlarda günlük hayata devam edilmesiyle oluşan halsizlik, zaman zaman meydana gelen ürpermeler ve şiddetli ve sürekli öksürüğün sebep olduğu göğüs bölgesinde rahatsızlık hissi ve ağrı. 

Başlangıçta Uygulanan Tedavi Yöntemleri

 Bronşit başlangıcı tedavisi belirtileri yok etme üzerine yapılan tedavilerdir. Bronşit başlangıcında meydana gelen belirtileri ortadan kaldırmak için çeşitli tedavi yolları vardır. Bunlar ateş düşürücüler, şuruplar aspirinler ve gerektiğinde kullanılan antibiyotiklerdir. Medikal tedavi dışında uygulanan bitkisel yöntemler de vardır.

Bronşit başlangıcı tedavisi

Bronşit hastalığı genellikle grip veya zatürre gibi hastalıklar sonucu meydana geldiğinden kişi tedavi amaçlı bu hastalığın ilaçlarını gerektiği takdirde kullanmalıdır. Bunun dışında bir belirti olarak karşımıza çıkan öksürüğü yok etmek veya aza indirgemek için öksürüp şurupları bu tedavide kullanılır. hastada meydana gelen yüksek ateşi yok etmek için ateş düşürücüler de yine tedavide kullanılan yöntemlerdendir. Tedavi çeşidi olarak görülebilecek bir yöntem de bol bol su tüketmek ve nemli ortamlarda bulunarak kuru ortamlardan uzak durmaktır.

Hastalığın başlangıç tedavisinde bitkisel yöntemler de oldukça etkilidir. Evde zahmetsiz ve kolaylıkla hazırlanabilecek bu yöntemlerin doktor onayı alınması da ihmal edilmemelidir. Bal, nane, zencefil zerdeçal, badem, sarımsak gibi besinler dışında kekik çayı ve okaliptüs yağı gibi bitkisel çay ve yağlar da oldukça etkili olduğundan kullanılması uygun görülmektedir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...