Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Koah Akciğer Kanserine Dönüşür mü? Koah’lı Hastalarda Akciğer Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Koah hastası olan kişilerde akciğer kanserine yakalanma oranı daha yüksektir. Bunun nedeni; her iki rahatsızlığında akciğerlerde meydana gelmesi ve büyük çoğunlukla sigaradan kaynaklanmasındandır.

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) sigara içenlerde daha sık görülen ciddi bir akciğer hastalığıdır. Zamanla daha da kötüye giden hastalık; balgamlı kronik öksürüğe, hırıltılı nefes almaya, göğüs sıkışmasına ve nefes darlığına neden olur.

KOAH, akciğer kanseri için önemli bir risk faktörüdür . Bunun nedeni KOAH ve akciğer kanserinin; sigara kullanımı ve akciğerde oluşan enfeksiyonlar gibi ortak nedenleri paylaşmasıdır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığının altında yatan temel nedenin sigara olduğunu biliyoruz. İki hastalık arasındaki ilişkiyi belirtmek için; yapılan bir araştırmadan bahsetmek gerekir. 2011 yılında Amerika’lı profesörler tarafından yayımlanan bir çalışmada sigara içmeyen erkeklerin kansere yakalanma oranı %1,3 iken sigara içenlerde bu oranın %17,2 olduğu belirtilmiştir. Bu oranlar kadınlarda %1,4 ve %11,6’dır.

Akciğer kanseri, dünyada kansere bağlı ölümler listesinin ilk sırasında yer alır.

Her iki hastalığın temel sebebi sigara kullanımı olsa da KOAH’ı olan herkesin akciğer kanseri olması gibi bir durum söz konusu değildir ancak bu hastalığa sahip olmak akciğer kanserine yakalanma riski arttıran önemli bir durumdur.

Akciğer Kanseri ve KOAH’ın Birlikte Görülmesi

Her iki hastalık birbiriyle yakından ilişkilidir. 2015 yılında yapılan bir araştırmada KOAH’lı kişilerde akciğer kanseri gelişme olasılığının KOAH hastası olmayanlara kıyasla iki kat daha fazla olduğu görülmüştür. Bu iki akciğer rahatsızlığının birbirlerinden farklı zamanlarda değil de eşzamanlı olarak görülmesi daha olasıdır.

Hem KOAH hem de akciğer kanserine sahip kişiler sadece akciğer kanseri olan kişilerden daha tehlikeli bir konumdadırlar. 2010 yılında yapılan araştırmada; tedavi edilen akciğer kanserine 10 yıl içinde tekrar yakalanma oranı, KOAH hastası olanlarda %21,3 iken olmayanlarda %13,5’dir. Hastalığa yakalandıktan sonraki 5 yıl içinde ölüm oranları arasında da büyük farklar vardır. Her iki hastalığa sahip olanların %23’ü yapılan tedavilere rağmen hayatını kaybederken bu oran sadece kanser hastası olan kişilerde %9’dur.

Akciğer kanserine yakalanma riskini arttıran, sigara ve sigarayla bağlantılı olarak kronik obstrüktif akciğer hastalığı dışında başka sebepler de vardır. Akciğer kanserine yakalanma riskini arttıran diğer nedenler:

  • Pasif sigara içiciliği
  • Ailesinden gelen kansere genetik yatkınlık
  • AIDS hastalığı
  • Radyasyon tedavisi
  • Lupus, multipl skleroz ve diyabet gibi otoimmün hastalıklar

İşyerlerinde maruz kalınan; silika, katran, asbest, arsenik ve berilyum gibi kanserojen maddeler de hem KOAH hem de akciğer kanserine yakalanma riskini arttıranlar arasında sayılabilir.

KOAH ve Akciğer Kanseri Belirtileri

Her iki rahatsızlık da akciğerleri ilgilendiren hastalıklar olduğu için birbirleriyle çok benzer belirtiler gösterirler. KOAH hastalığı teşhisi koyulan kişiler de akciğer kanseri görülme riski çok yüksek olduğundan kronik obstrüktif akciğer hastalığı tanısı koyulduktan sonra doktorunuz kanser belirtileri olup olmadığına ekstra dikkat gösterecektir.

Ortak Belirtiler

  • Nefes darlığı
  • Öksürük
  • Yorgunluk
  • İştah kaybı

Sadece Kanser Vakalarında Görülebilecek Belirtiler

KOAH’lı Hastalarda Akciğer Kanseri Tedavisi

Kemoterapi Tedavisi

Kanser tedavilerinde genel olarak; hastanın Koah’lı olup olmadığına bakılmaksızın kemoterapiye başlanır. Bununlar birlikte eğer kanser çok ilerlememişse kemoterapiye gerek kalmaksızın aşağıdaki işlemlerle de tedavi sağlanabilir.

  • Kanserli dokuyu çıkarmak için ameliyat
  • Radyoterapi

Ameliyat, her kanser türü için uygun bir tedavi seçeneği değildir. Örneğin skuamöz hücreli karsinom ya da küçük hücreli akciğer kanseri olarak bilinen tür; fark edildiğinde bütün vücuda yayılmış olduğundan ameliyatla çıkarılması mümkün değildir. Bu sebeple radyasyon ve kemoterapi tedavisi birlikte uygulanır.

Uygulanacak tedavi; sahip olduğunuz kanser türü ve koahın hangi evrede olduğuna göre değişkenlik göstereceğinden doktorunuz en uygun tedaviye karar verecek ve uygulayacaktır.

Koah hastalarının kansere yakalanma riski daha yüksek olduğundan; akciğer kanserinden korunma yollarına çok daha dikkat etmelidirler.

Akciğer Kanserine Yakalanma Riskini Düşürme Yolları

Ulusal Kanser Enstitüsü; vücutta akciğer kanseri gelişimini önlemek için dikkat edilmesi gereken üç önemli adımdan bahseder. Bu adımlar:

  • KOAH hastalığınız varsa ve sigara içmeye devam ediyorsanız derhal bırakmalısınız. Bunu kendi kendinize yapamıyorsanız sağlık kuruluşlarından yardım alabilirsiniz.
  • Sigaradan sonra en büyük kanser nedeni olan radon gazına maruz kalmamaya özen gösterin. Renksiz ve kokusuz olan bu gaz; ev yapımında kullanılan yapı malzemelerinde ve kuyu suyu kullanılan yerlerde bol miktarda bulunur. Evinizdeki radon gazı miktarını gösteren testlerde satın alarak kontrollerinizi yapmayı ihmal etmeyin.
  • Tehlikeli maddelerin bulunduğu ortamlarda çalışıyorsanız; yüz maskesi gibi koruyucu giysiler giyerek bu maddelerin solunmasını engelleyin.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...