Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

KOAH Hastalığı Ölümcül Müdür? KOAH Evreleri, Dikkat Edilmesi Gerekenler

KOAH, sigara içenlerin içmeyenlere oranla 30 kat daha riskli grubu oluşturan, sigara içen her 6 kişiden birinin KOAH’a yakalanan ve her 10 kişiden 9 kişinin hastalığının farkında olmadığı sinsi ilerleyen ve dikkat edilmezse ölümle sonuçlanan kronik akciğer hastalığıdır.

Kronik Obsturiktif Akciğer Hastalığı yani KOAH, uzun süredir bronşlarda tıkanmaya neden olan hastalık anlamına gelmektedir. KOAH özellikle sigara ve başka zararlı gazlara bağlı olarak gelişen, hava yollarının mikroba bağlı olmayan iltihabı sonucu oluşur. Akciğerdeki küçük hava keselerinin zarar görmesi sonucu hava yollarının daralmasıyla genelde 40 yaş ve üzerinde görülmektedir. Geçmiş yıllarda daha çok erkek hastalarda görülmekteydi fakat sigara kullanımının artmasıyla kadın hastalarında en az erkek hastalar kadar görüldüğü gözlemlenmiştir. 

Bir kişinin 20 yıldır, günde en az 1 paket sigara içmesi sonucunda KOAH olması çok muhtemeldir. Kişinin içtiği sigara miktarına ya da maruz kaldığı kirli havaya göre KOAH’a yakalanması daha kısa sürebilir. 

KOAH Belirtileri

  • Nefes darlığı
  • Balgam çıkarma
  • Öksürük

Bu belirtiler uzun süredir devam eder ve genellikle zamanla kötüleşir. İlk başta hastalar mevsim değişikliklerine bağlı olarak öksürük ve balgam çıkardıklarını düşünürler ve önemsemezler. Fakat sinsice ilerleyen bir KOAH vardır. 

koah lı akciğer ile ilgili görsel sonucu

Kronik öksürük ilk belirtidir. Öksürüğün 2 yıl ve üzeri zamandır var olması ve yıl içinde 3 ve daha fazla tekrarlıyorsa, balgam eşlik ediyorsa KRONİK BRONŞİT adı verilir. Nefes darlığı başladığı sırada önce efor sarfedildiği zaman kişide ‘nefes alamıyorum, aldığım nefes yetmiyor’ ifadeleri olur. Fakat ilerleyen dönemde kişide dinlenirken bile nefes darlığı çektiği gözlemlenir. Göğüs kafesinin normalden fazla hareketi, yüzeysel ve sık nefes alma, hastanın dudak, dil, el ve ayak parmaklarında morluklar görülmesi, vücudun oksijensiz kaldığının belirtileridir. Müdahale edilmesi gereken bir durumdur. 

Eforla nefes darlığı çeken kişiler, efor harcayacağı işler yapmaktan kaçınırlar. Yolda yürümek dahi istemezler ve sürekli istirahat durumuna geçerler. Yaşam kalitesi önemli ölçüde düşer. Sigara içtikleri için öksürük ve balgamı kanıksamışlardır. KOAH, sinsice ilerler hatta hastayı öldürebilir. 

SİNSİ İLERLEYEN KOAH EVRELERİ

KOAH hastalığı öldürürmü?

Sigara dumanına uzun süre maruz kalmış akciğerlerde, önce kronik bronşit sonrasında amfizem oluşur. Hasta zaten sigara içtiği için balgam ve öksürüğü sigara kaynaklı olarak görmektedir. Kronik obsturiktif akciğer hastalığı aslında ilerlemekte ve hasta bunu göz ardı etmektedir. 

Kronik bronşit evresinde fark edilen hastaların hemen sigarayı bırakması, vücuduna bağışıklığı yükseltecek bitkilerle beslenmesi ve sağlıklı yaşamaya başlamasıyla tablo kötüleşmeden önlem alınmış olacaktır. 

Amfizem, hava yollarının aşırı genişlemesi anlamına gelmektedir. Amfizem derecesine göre, akciğerlerde her yere yayılmadıysa bu dönemde de olası önlemlerin alınması tablonun kötüleşmesini önleyecektir. 

koah lı akciğer ile ilgili görsel sonucu

Sigara içen her 6 kişiden biri KOAH olmaktadır. Ülkemizde 3 milyon kişinin KOAH hastası olduğu biliniyor fakat geri kalan sigara bağımlısı 10 kişiden sadece 1’i hasta olduğunu, geri kalan 9 kişinin hastalığını bilmediği görülmüştür. Hastalık, aslında belirtilerin göz ardı edilmesiyle ilerler ve ölümle sonuçlanır. 

KOAH Hastaları Nasıl Ölür?

Her sigara içenin hastalığa yakalanması beklenmez. Fakat sigara içenlerin içmeyenlere oranla 30 kat daha fazla risk altında olduğu bilinmektedir. Prof. Dr. İbrahim Adnan SARAÇOĞLU ”Bir insanın kendine yapabileceği en büyük kötülük sigara içmesidir.” demiştir. Sigara, madde bağımlılığı kategorisinde incelenmektedir. Akciğer hastalıklarının ülkemizde artması ve bu hastalıklara bağlı hastaların ölümü gerçekleştiği için T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından dumansız hava sahası projesi geliştirilmiş, sigarayı bırakmak isteyip bırakamayan kişilere yardımcı olmak için Sigara Bırakma Hattı ve Sigara Bırakma Poliklinikleri geliştirilmiştir. 

Tüm bu imkanları göz ardı ederek kendilerine bile bile zarar veren kişiler bir de hastalık belirtilerini göz ardı etmesi hastalığın ilerlemesine ve geri dönüşsüz olmasına yol açacaktır. Hastalar nefes darlığı ile acile başvuracaklardır. Yapılan tetkiklerde hastalık teşhisi koyulan kişilerin hastalığın evresine göre hastane yatışı yada yoğun bakım yatışı yapılabilmektedir. Tedavilerini düzenli kullanmayan hastaların ölümü beklenir. 

KOAH’da Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Hastalık teşhisi koyulmuş ise hastalığa neden olan etken ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin; sigara bırakılmalı, kirli havaya maruz kalmamalı, daha çok temiz hava almalıdır. 
  2. Verilen tedaviye harfiyen uymalı, doz atlamamalı, ilaçları saatinde usulüne uygun kullanmalıdır. 
  3. Kendisine dikkat etmeli, üşütmeden kaçınmalıdır. 
  4. Öksürük ve balgam sabahları daha çok olacaktır. Derin nefes ve kuvvetli öksürük egzersizleri yapılarak balgamın çıkartılması sağlanır. 
  5. Bağışıklık sistemini zayıflatan stres, üzüntü gibi psikolojik etkilerden kaçınılmalı. 
  6. Hasta kendini fazla zorlamadan önce günlük işlerini halletmeye başlamalı daha sonra da hava şartları uygunsa açık havada egzersiz yapmaya başlamalı. 
  7. Belirtilerde eskiye göre artma gözlemleniyorsa doktora gidilmelidir tekrar. 
  8. Az ve sık beslenmekte fayda vardır. Çünkü, akciğerlere havanın tam girememesinden hasta oksijen açlığı yaşıyor ve bunun üzerine mide şişkinliği olup akciğere alttan baskı yaparsa hasta yine nefes darlığı çekecektir. 
  9. Fazla kilolar verilmeli. 
  10. Her yıl eylül, ekim en geç kasım ayında grip aşısı yaptırılmalı. Grip, KOAH’ı kötü yönde etkileyecektir. 

Nefes darlığı çekildiği zaman; derin nefes aldıktan sonra dudakların büzülerek ıslık çalar gibi nefesin ağızdan verilmesi gerekir. Hastayı rahatlatan bir işlemdir. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 4,00 puan
Loading...