Akciğer Kanseri Olan Kişilerde Zatürre (Pnömoni) Hastalığı
Zatürre (pnömoni) hastalığına yakalanmak bakımından; akciğer kanseri hastaları yüksek risk grubundadırlar. Her iki hastalık da benzer belirtiler gösterdiğinden teşhis edilmesi zordur.
Pnömoni (zatürre) yaygın bir akciğer enfeksiyonudur. Bakteri, virüs veya mantarlardan kaynaklanabilir. Genel olarak ciddi belirtiler göstermez ve normal hayatınıza devam edebilmeniz için yalnızca birkaç hafta sürecek tedaviyi gerektirir ancak daha ağır ve hastanede birkaç hafta geçirmenizi gerektirecek türleri de vardır. Zatürre; gerekli tedavi ve önlemler uygulanmazsa ölümcül olabilir.
Akciğer kanseri ise akciğerlerdeki hücre ve dokuların kontrol edilemez bir şekilde çoğalması durumudur. Bu hücrelerin en önemli görevi vücuda oksijen alınmasını ve karbondioksitin vücuttan atılmasını sağlamaktır.
2014 yılında Türkiye’de yapılan araştırmaya göre; akciğer kanseri erkeklerde en sık görülen kanser tipidir. Kadınlarda ise ilk sırayı meme kanseri almaktadır
İçindekiler
Akciğer Kanserinde Zatürre
Akciğer kanseri hastalarında pnömoni gelişme riski diğerlerine göre daha yüksektir. Bunun ana nedeni; zatürrenin akciğerde enfeksiyona neden olması ve kanser nedeniyle bozulma gösteren akciğerlerin bu enfeksiyonlara karşı daha hassas olmasıdır. Akciğer kanseri olan hastalarda pnömoni belirtileri, tedavi seçenekleri ve önleme yollarını anlatmaya başlayalım.
Zatürre belirtileri kişinin kanser olup olmadığına göre değişkenlik göstermez. Hatta pnömoninin türü de büyük çoğunlukla belirtilerin değişmesine neden olmaz. Bakteri, virüs veya mantar kaynaklı pnomonilerin hepsinde genellikle benzer belirtiler ortaya çıkar.
Akciğer kanserinde zatürreyi teşhis etmek çok zordur. Bunun sebebi akciğer kanseri ile zatürre belirtileri arasında büyük benzerlik olmasıdır.
Akciğer Kanseri ile Zatürrenin Ortak Belirtileri
- Öksürük
- Balgam
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Yorgunluk
- İştah kaybı
Sadece Zatürrede Görülen Belirtiler
- Terleme
- Titreme
- Baş ağrısı
- Yüksek ateş
Risk faktörleri
Herkes zatürreye yakalanabilir ancak bazı risk faktörleri pnömoni riskinizi arttırır. Şüphesiz ki bu faktörlerden en önemlisi akciğer kanseridir. Kanser olan kişilerde sıklıkla pnömoni gelişmesi daha kolaydır. Akciğer kanserine ek olarak; zatürre hastalığına yakalanma riskini arttıran faktörler şunlardır:
- Kronik obstrüktif akciğer hastalıklarından (KOAH) şikayetçi olmak
- Sigara içiyor olmak
- Kalp, böbrek veya akciğeri ilgilendiren herhangi bir kronik rahatsızlık
- Grip veya larenjit gibi solunum yollarını ilgilendiren hastalıklar
- Yakın zamanda hastanede cerrahi müdahale geçirmiş olmak
Herhangi bir nedenle hastaneye yatıştan 48 saat sonra veya taburcu edildikten sonra 48 saat içerisinde gelişen pnömoniye; hastane ilişkili pnömoni denir.
Akciğer Kanseri ve Zatürre Olan Hastalarda Teşhis ve Tedavi
Zatürre başlı başına çok ciddi bir hastalık olduğundan teşhis ve tedavi çok önemlidir. Bir de kanser gibi bir hastalık yaşıyorsanız durumun ciddiyetini anlatmaya kelimeler yetersiz kalır. Akciğer kanseri belirtilerine ek olarak sadece zatürre hastalığında karşılaşılan terleme, titreme ve yüksek ateş ile karşılaşırsanız doktorunuza danışınız. Normalde pnömoniyi teşhis etmek için kullanılan kan testleri ile göğüs tomografisi net doktora yardımcı olmayabilir. Çünkü var olan enfeksiyonun akciğer kanseri yüzünden mi yoksa zatürre yüzünden mi olduğunu anlamak zordur. Doktorunuz zatürre teşhisini doğrulayabilmek için ekstra olarak şu testleri yapabilir:
- Kandaki oksijen miktarını ölçmek için yapılan test
- Akciğerlerin ne kadar sağlıklı çalıştığını görmek için nabız oksimetre testi
- Enfeksiyon sebebini öğrenmek için balgam kültürü
- Daha net görüntü için bilgisayarlı tomografi
Kanser Hastalarının Zatürreden Korunma Yolları
Gribe yakalanmak zatürre hastalığına yakalanma riskini arttıran bir durumdur. Düzenli olarak grip aşısı olmak; hem gribi hem de dolaylı olarak pnömoniyi önlemeye yardımcı olur.
Sigara içilmesi sırasında çekilen duman, solunum yollarından akciğere kadar gider. İçerisinde bulunan zararlı maddeler bronşlar (hava kanalları) ve akciğerler de dahil olmak üzere tüm solunum sistemine zarar vererek enfeksiyonlara karşı direnme ve iyileşme yeteneğini zayıflatır.
Zatürreye yakalanmamak için gribe yakalanmamak için yaptığınız önlemleri kullanabilirsiniz. Buna ellerinizi düzenli olarak yıkamak, hapşırırken ya da öksürürken peçete kullanmak ve hasta kişilerden uzak durmak da dahildir. Bağışıklık sisteminiz kanser nedeniyle zayıfladığından, mikroplara karşı korunmaya çalışmanız özellikle önemlidir.
Kanser teşhisi koyulması demek sağlığınıza daha önce yapmadığınız kadar dikkat etmeniz gerektiği anlamına gelir. Düzenli dinlenin, sağlıklı bir beslenme programı belirleyin ve doktorunuzun izin verdiği ölçüde fiziksel egzersiz yapın.
Kaynaklar
- http://kanser.gov.tr/kanser/kanser-turleri/39-akciger-kanseri.html
- http://kanser.gov.tr/Dosya/ca_istatistik/2014-RAPOR._uzun.pdf
- https://www.healthline.com/health/pneumonia-with-lung-cancer
- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/akciger-kanseri/
- http://tipdergisi.harran.edu.tr/arsiv/200632_4.pdf