Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

KOAH Hastalığı Evreleri – Teşhis Etme – Kanda ve Organlarda Ortaya Çıkan Belirtiler

KOAH hastalığının evreleri farklı gruplandırmada olup kişi hastalığın belirtileri neticesinde uygun formda tedaviye yönlendirilmelidir. KOAH ciddi ve ölümcül bir hastalıktır.

KOAH Hastalığının Etkileri ve Tedavi Süreci

KOAH olarak adlandırdığımız hastalık türü tamamen kronik bir yapıda olan hava akışının oldukça zayıf olduğu obstrüktif bir akciğer hastalığıdır. Açılımı Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan tipik hastalık zaman içerisinde kişide giderek ciddi bir sağlık problemine dönüşmektedir. Hastalığın en belirgin özelliklerini sıralayacak olursak başta nefes darlığı olmak üzere, balgam, öksürük gibi belirgin formlu belirtiler gün yüzüne çıkmaktadır. Kronik olarak bronşit hastalığına yakalanan kişiler zaman içerisinde KOAH hastası olmakta.

Kişide etkileri zaman içerisinde gözlemlenen sağlık problemimiz 4 basamaklı aşama ile ilerleme kaydetmektedir. Bunlar; hafif- orta- ağır ve çok ağır olmakta. Bu evrelerde kişinin hastalığını daha ileri düzeye taşıyan en önemli etkenin sigara olduğunun altını çizmeliyiz. Çevresel olarak örnek gösterebileceğimiz bir diğer maddeler ise, toz, toprak, duman, organik maddeler vb. etkiler  hastalığın tetiklenmesine sebebiyet vermektedir.

KOAH hastalığının ilerleme kaydetmemesi adına belirtileri çok iyi gözlemlenmeli ve sigara kullanımı sonlandırılmalı.

KOAH Hastalığı Teşhis Etme

Her hastalıkta olduğu gibi hastalığın hangi evrede olduğu ve benzeri etkileşimler ne kadar önceden saptanır ise tedavide ilerleme kaydedilmesi o denli olumlu sonuçlanır. Zaman içerisinde ilerleme kaydeden ve dönüşü olmayan bir sağlık problemidir. Teşhis konulduktan sonra genel olarak akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmı kaybedilmiş olup bununla beraber balgam, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtiler kişiyi oldukça rahatsız eder duruma erişmiştir. Hastalığın ilk evrelerinde iken tedavi yöntemleri vakit kaybetmeden başlatılması sonucunda tedavi süreci daha da kolay geçecek ve kişi tedavinin etkilerinden daha fazla fayda sağlayacaktır. Bu sayede öyle ki kişinin bünyesine göre hastalığın ilerlemesi bile duraksayabilir. Gelişmeler göz önünde bulundurulmalı ve hasta en kısa sürede bu belirtileri saptayıp doktora başvurmalı.

KOAH hastalığı ciddi sonuçlara sebep olan ve belirtiler ile karşılaşıldığında muhakkak doktor kontrollerini aksatılmadan yapılması gereken bir hastalıktır. Yapılan araştırmalara bağlı olarak şunu belirtmeliyiz ki dünya üzerinde ölümlere neden olan 4. sırada bir hastalıktır. Ülkemizde ise hastalık 3. sırada yer almaktadır.

 

KOAH evreleri nelerdir? KOAH hastalığı hastalık teşhisi başlığı altında 4 farklı derecelendirme ile tanımlanmaktadır bunlar;

  • I. Evre: Hafif
  • II. Evre: Orta
  • III. Evre: Ağır
  • IV: Evre: Çok Ağır

Evre I / Hafif

İlk olarak hastalık başlangıcında meydana gelen etkiler öksürük ve mukus hastalığın belirtileridir. Bu belirtiler sık sık ortaya çıkar lakin hastalık henüz kronik bir hastalık değildir. Kişinin nefes darlığı konusunda bir problem yaşadığı gözlemlenmez ve tedavi amaçlı genellikle kısa ve etkili bir yöntem olan bronkodilatör kullanılır. 

Evre II / Orta

Yavaş yavaş hastalığın etkileşim bu süreçte belirtileri sonucunda hasta bu evrede merdiven çıkarken ve spor yaparken nefes darlığı yaşadığının farkına varmaktadır. Birey bu evrede sağlık problemlerinin etkilerini hissetmeye başlamaktadır. Bu evrede mukus ve öksürük etkilerinde de ilerleme olur ve bununla beraber kişi uzun etkili bronkodilatör ilaç kullanımına başlamaktadır. Bu evrede saptama yapıldığında bireyden akciğer işlevselliğini sürdürebilmek adına pulmoner rehabilitasyona gitmeleri ve egzersizlere katılım sağlamaları talep edilir.

Evre III / Ağır

KOAH hastalığının bu aşamasında 3. evreye gelinmesi kişinin hayatının düzenini tamamen etkileyecek olup günlük gerçekleştirmekte olduğu aktivitelerde dahil olmak üzere her alanda ileri derecede biraz daha zorlanmasına neden olacaktır. Hastalığın bu evresinde ilaç kullanımı alanında birden fazla bronkodilatör kullanılmalı veyahut bunun yanı sıra pulomer rehabilitasyon ile tedaviye ek inhalasyonla alınmış olan kortikosteroidler de listeye eklenmeli.

Evre IV / Çok Ağır

Hastalık sürecinde KOAH hastasının son evresi ve en çok etkilerin gözlemlendiği evredir. Bu evrede hastalık etkileri şiddetli bir şekilde belirtiler gösterdiğinden dolayı birey yemek yerken bile zorlanacak, her aktivitelerini zorlukla yerine getirecek, öksürük ve tıkanmalar ileri derecede artış gösterecektir. Son evre oldukça tehlikeli ve ölümcül bir evredir. Bu evrede bireye oksijen tedavisi uygulanmakta, aşılanmalar veyahut antibiyotik tedavisine ek olarak nefes darlığı sonucunda krizi tutan hastanın hasara uğrayan ciğer dokusunu çıkarma gibi benzer cerrahi uygulamalarına dahi başvuru yapılabilmektedir.

Ortaya Çıkan Belirtiler

  • Dilde, parmak uçlarında ve dudaklarda morarmalar
  • Kalp çarpıntısı
  • Aşırı terleme
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Geceleri uykusuzluk gündüz uyuma eğilimi
  • Aşırı sinirlilik
  • Zihinsel faaliyetlerde azalma (dikkat bozukluğu ve unutkanlık)
  • Cinsel yaşamda problemler
  • Aşırı zayıflama
  • Mide rahatsızlıkları
  • Karında şişkinlik ve hazımsızlık, kabızlık
  • Ellerde titreme
  • El ve ayaklarda uyuşmalar ve buna bağlı yanma hissi

KOAH son derece tehlikeli bir hastalıktır. Zaman içerisinde hastalığın giderek ilerlemesi sonucunda ayaklarda su toplaması başlamaktadır. KOAH hastalığının ilerleyen evrelerinde kalp yetmezliği oluşmaktadır. Tüm bu etkileşimlerin meydana gelmesi sonucunda kişi günlük yaşantısına devam etmekte zorlanmaktadır. KOAH hastalığının ilerlemiş hali yani hastalığın son evresine gelen kişiler günün neredeyse büyük bir kısmında oksijen makinesine bağlı olarak yaşamak zorunda kalmaktadır. Çünkü hastalığın aşamaları bir bir geçerek ilerlemesi üzerine artık kişi nefes darlığının da aşırı artışı ile hareket edememekte ve uyurken bile bu rahatsızlığı sebebiyle sürekli tedirgin bir yaşam sürmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...