Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

KOAH Hastalığının Prof. İbrahim Saraçoğlu`ndan Bitkisel Tedavi Yöntemleri

KOAH için medikal tedaviyi destekleyici, balgam söktürücü özelliği olan, akciğer temizleme bitkisel tedavi kürleri bulunmaktadır. Prof. Doktor İbrahim Adnan SARAÇOĞLU konuyla ilgili uzun dönemler boyunca kullanılmış bu bitki ve kür tariflerini hastalığın ilerlememesi için uygulanmasını uygun görmüştür.

KOAH, Kronik Obstüriktif Akciğer Hastalığı adının baş harflerinin kısaltmasından oluşan bir hastalıktır. Kronik, uzun süre devam eden anlamındadır. Obstüriktif, tıkayıcı anlamındadır. Akciğer solunum yollarının tıkandığını göstermek amaçlı kullanılmıştır. Kısaca akciğer solunum yollarının uzun süre tıkanmaya yol açan bir hastalık olarak tarif edilebilir. 

KOAH, sinsi ilerleyen ve geri dönüşü olmayan tedavi edilemeyen hastalık tablosu oluşturabilir. Kişinin yaşam kalitesi önemli ölçüde etkilenir ve ilaçlara, solunum desteğine bağımlı hale gelir. KOAH’ın en önemli sigara kullanımıdır. Diğer nedenlere bakılırsa; 

  • Hava kirliliğine uzun süre maruz kalınması.
  • İş ortamında kimyasallara ve tozlara maruz kalmak: Meslek hastalığı grubuna girer ve iş güvenliği uzmanları tarafından düzenlemeye gidilmesi ile ortadan kaldırılabilecek bir durumdur.
  • Genetik: Birinci derece ve ikinci derece akrabaların KOAH olup olmadığı araştırılmalı.
  • Yaş ve cinsiyet: Yaşla beraber özellikle akciğere yardımcı bulunan solunum kaslarının zayıflaması ile akciğerin eskisi kadar güçlü öksüremiyor oluşu, kirli havada akciğeri temizleyememesi durumunu ortaya çıkarır. Hastalık genelde 50 yaş üzerinde 20 yıldan fazla, günde en az 1 paket sigara içen kişilerde görülür. Erkek hastalarda daha sık görülmekle birlikte, sigara kullanımın yaygınlaşması nedeniyle kadınlarda da en az erkeklerde görüldüğü kadar görülmektedir artık.

KOAH Belirtileri Nelerdir?

  1. Öksürük, balgam çıkarma
  2. Nefes darlığı
  3. Yorgunluk, halsizlik, depresyon
  4. İleri dönemde kanın oksijenlenememesi nedeniyle, dudakta, parmak uçlarında, kulaklarda ve dilde mavi-mor lekelerin görülmesi
  5. Ağır hastalarda kandaki karbondioksit atılamaması nedeniyle uykuya meyil vardır. 

Medikal tedavi olarak, nefes açıcı ilaçlar, spreyler, oksijen tedavisi, balgam söktürücüler kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra bitkilerle de medikal tedaviyi destekleyici bitkisel tedavi kürleri bulunmaktadır. Prof. İbrahim Adnan SARAÇOĞLU tarafından uzun yıllardır kullanılan, KOAH’a iyi gelen bitkiler ve tedaviler bulunmaktadır. 

KOAH’a İyi Gelen Bitkisel Kürler

Tere: Her ay düzenli olarak 4 gün ara verilmeden tere tüketilmesi uygundur. 1 günde sabah ve akşam 1 bağ taze tere ikiye bölünerek tüketilmesi gerekmektedir. Uygulamayı yapan KOAH hastalarının nefeslerinin açıldığını ve balgam ifrazatını daha yoğun çıkardıkları, ciğerin temizlendiği görülecektir. 

Yan etkisi: Tere otunun bu dozda kullanılması idrar yaparken yanma yapabilir. Bu normal bir yan etkidir. Tere otunun içerisindeki maddelerin, çiğnenirken açığa çıkan acılığı vücut idrarla atacaktır ve bu nedenle idrar yaparken yanma meydana gelecektir.

Yulaf samanı: 150-200 ml. klorsuz su önce kaynatılır. Kaynama başladığı anda bir tatlı kaşığı yulaf samanı eklenir ve ağzı kapalı şekilde 7-8 dakika kadar kaynatılır. İşlem bittikten hemen sonra yulaf samanı süzülür ve ılıyınca yudum yudum içilir.

Ne kadar süre bu kürü uygulamak gerekir? 1 ay boyunca gün aşırı, sabah-öğle-akşam, yemeklerden 2 saat sonra taze olarak hazırlanıp içilmesi gerekmektedir. 1 ay dolunca 15 gün ara verilir ve aynı şekilde tekrar uygulanır.  Şikayetlerin seyrine göre dönem dönem aynı şekilde uygulanabilir. Yulaf samanının alındığı yere dikkat edilmeli, gerçek yulaf samanı olmalıdır. Yeşilken toplanmalı, güneşte kurutulmalı ve hemen alınmalıdır. Aksi taktirde yulaf samanı etkisini kaybedecektir ve içerisindeki maddeler fermantasyona uğrayarak değişime uğrayacaktır. 

Keçiboynuzu pekmezi ya da keçiboynuzu çayı: Soğuk press keçiboynuzu pekmezini sabah, akşam 1 tatlı kaşığı tüketilmeli yada 2 su bardağı suya 7-8 adet keçiboynuzu kırılarak kaynatılır ve sabah, akşam 1’er bardak tüketilir. Her gün için 2 doz olacak şekilde taze hazırlanır ve tüketilir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Prof. Doktor İbrahim Adnan SARACOĞLU, ”KOAH hastalığında akciğer esnekliği gitmiştir. Özellikle sigara içenlerde görülmektedir. Bitkisel tedaviler bu tür hastalara iyi gelmekte, rahatlarlar.” Keçi boynuzunun soğuk press olması, keçi boynuzunun içerisindeki maddelerin etkinliğini kaybetmemesi için önemlidir. Buna dikkat edilerek güvenilir yerlerden satın alınması gerekmektedir. 

Prof. Doktor İbrahim Adnan SARAÇOĞLU, medikal tedavileri destekleyici bu bitkisel kürlerle hastaların yaşam kalitelerinin artacağı, hastalığın ilerlemesini önlemek amacıyla geliştirildiğini ön görmüştür. Tere otu, yulaf samanı, keçi boynuzu pekmezi ya da çayının balgam söktürücü etkileri vardır. 

Doktor Saraçoğlu, ”KOAH hastalığı, akciğerlerin nefes alıp verme işleminde esnekliğini kaybetmesi nedeniyle göğüs kafesi içerisinde solunum işlemini tam anlamıyla gerçekleştiremez. Bu duruma Akciğer Felci de denilebilir” olarak tanımlamıştır. Felçli bir kol nasıl hareket edemiyorsa, akciğerde aynı şekilde nefes alırken hareket ettirilemez ve kalpten gelen kan oksijenlendirilip vücuda gönderilemez. Buna bağlı olarak yorgunluk halsizlik görülür. 

Solunumla ortaya çıkan su buharını atamayan hava keseleri zamanla havanın içerisindeki mikroorganizmalara da orada zemin hazırlayarak iltihaplanmaya, balgam oluşmasına zemin hazırlayacaktır. İltihaplanmayla Bronşit, bronşektazi hastalıkları da ortaya çıkar ve hava keseleri balgamı da atamazsa tıkanır. Hava keselerinin içerisindeki balgam atılırsa solunum işlemi tam anlamıyla gerçekleştirilir. Bu yüzden KOAH’a iyi gelen bitkisel tedavi kürleri düzenli olarak uygulanmalı ve balgam çıkartılmalıdır. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 4,50 puan
Loading...