Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

KOAH Ataklarına Tedavi Yöntemleri ve En Etkili Çözümleri

KOAH hastalığı süresince ortaya çıkan belirtilerin kötüleştiği akut dönemlere atak denir. Evde ve hastanede uygulanabilecek tedavi yöntemleri vardır.

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı; akciğerlerin zararlı gaz ve tozlara karşı enfeksiyon geliştirdiği bir akciğer hastalığıdır. Çeşitli nedenleri olabileceği gibi hastalığa neden olan en büyük etkenin sigara olduğu bilinmektedir. Hastalık akciğerleri etkilediği için; amfizem, plörezi, pnömoni(zatürre) gibi hastalıkları tetikleyebilir ya da bu hastalıklar sebebiyle de oluşabilir. Hastalığın devam ettiği süre boyunca ortaya çıkan, belirtilerin şiddetlendiği akut kötüleşme periyotlarına atak denilmektedir. Bu durum aynı zamanda alevlenme olarak da bilinir. Bu atakların ana sebepleri solunum yolları enfeksiyonları ve hava kirliliğidir.

Ataklar sırasında; günlük kullandığınız ilaçlar yetersiz kalır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan kişiler bir yıl içerisinde yaklaşık 1 ile 4 arasında atakla karşılaşırlar. Genellikle kış aylarında gerçekleşen bu durum yılın herhangi bir zamanında da olabilir. Kronik bronşit, astım, zatürre gibi rahatsızlıkları da olan koah hastalarında ataklar daha sık görülür. Görülen atakların büyük bir kısmının altında enfeksiyonlar yatar. Vücuttaki bir enfeksiyonun varlığını bilmek; onu tedavi ederek atakların önüne geçilmesine olanak sağlar. KOAH hastalığı devam ederken akciğerlerde, bronşlarda veya alveollerde bir enfeksiyon oluştuğunda görülebilecek belirtiler:

  • Nefes DarlığıDaha çok ve daha koyu renkte balgam
  • Daha sık-şiddetli öksürük
  • Burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • Titreme
  • Ateş
  • Nefes darlığının şiddetlenmesi

KOAH atakları sırasında hastalar korku ve panik hisseder ancak bunların çoğu hafif seyreder. Hastaneye kaldırılmaya gerek duymadan evde yapılacak müdahaleler ile koah atakları kontrol altına alınabilir. Alevlenmeler sırasında çekilen nefes darlığı uyumanıza engel oluyorsa, nefes darlığı sebebiyle el ve bacaklarınızda morluklar oluştuysa veya KOAH hastalığıyla birlikte kalp, böbrek veya diyabet rahatsızlıklarınız varsa hastanede tedavi edilmesi gerekir.

Alevlenmelerin Şiddeti

Kronik obstüktif akciğer hastalığı süresince karşılaşılan atakların görülme sıklığı ve şiddeti farklılık gösterebilir. Bazı durumlarda hastaneye gitmeye gerek duymadan evde uygulanacak tedaviyle iyileşme sağlanırken, bazı durumlarda da solunum yetersizliği gibi ciddi rahatsızlıklar oluşabilir. Bazı koah ataklarının tedavi edilebilmesi için kişinin tam teşekküllü bir hastanede yoğun bakıma alınması bile gerekebilir.

Evde KOAH Atak Tedavisi

Alevlenmeler sırasında; normal koah tedavisi esnasında kullandığınız inhaler ilaçları kullanmakta zorluk çekiyorsanız bunları hava odacığı aracılığıyla kullanmanız daha uygun olacaktır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda; doktorunuza bildirmeniz halinde yardımcı olacaktır.

Evde oksijen tedavisi

Bazı ağır alevlenmelerde inhaler ilaçları kullanmakta zorluk çekebilirsiniz. Bu durumlarda doktorunuz nebülizatör kullanımını uygun görebilir. Evde nebülizatör kullanımı reçete edilmiş olan hastalar koah ataklarının başlamasından itibaren 6 saatte bir flakon salbutamol içeren nebül tedavisini başlayıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

KOAH tedavinizde evde oksijen kullanımı tavsiye edildiyse; alevlenmelerin başlamasından itibaren 24 saat boyunca oksijen kullanın. Oksijen makinesinin akım hızını doktorunuzun önerdiği seviyeden daha yüksekte kullanmak akciğerlerinize zarar verebilir.

 Evde sürekli oksijen tedavisi uygulamanıza rağmen nefes darlığınızda iyileşme görülmüyorsa bu durumu doktorunuza bildirmeniz halinde eğer gerekli görülürse oksijen akım hızı bir miktar arttırılabilir.

Koah Atağı Sırasında Yapılmaması Gerekenler

  • Nefes darlığına çözüm olması için oksijeni birden en üst seviye açmak
  • Sigara içmek
  • Uyku ilaçları alma
  • Sakinleştirici ilaçlar almak
  • Atağın uzun sürmesine rağmen hastaneye gitmemek

Hastanede KOAH Atak Tedavisi

Eğer koah atağı orta veya ağır şiddetteyse yani hayatınızı tehlikeye atacak bir durumdaysa koah atak tedavisinin hastanede yapılması gerekir.

Evde başladığınız koah atak tedavisi cevap vermiyorsa vakit kaybetmeden hastaneye gitmelisiniz.

  • İlaçlarınızı düzenli olarak kullandığınız halde belirtilerde düzelme görülmüyorsa
  • Kalpte çarpıntı hissi oluşuyorsa
  • El ve ayaklarınızda morarma başladıysa
  • Bacaklarda şişme varsa
  • Diyabet hastalığı ve kalp yetmezliği gibi ciddi kronik hastalıklarınız varsa
  • Evde oksijen cihazınız yoksa

Ayrıca bu saydığımız belirttiğimiz durumlar geçerliyse evde zaman kaybetmeden hastaneye gitmelisiniz. Hemen hastaneye gitmenizin mümkün olmadığı durumlarda; 20-25 dakika arayla 3 defa doktorunuzun reçete ettiği salbutamol içeren kurtarıcı inhalerdan 6-8 puf kullanın. 1 saat içerisinde hastaneye ulaşamadıysanız, hastaneye gidene kadar saat başı bu işlemi tekrar edin.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...