KOAH Alevlenmesi Nedir, Neden Olur ve Nasıl Geçer?
KOAH’ı olan kişilerde görülen öksürük, nefes darlığı gibi belirtilerin aniden kötüleşmesi durumuna koah alevlenmesi denir. Özellikle kış aylarında daha çok görülür.
KOAH hastalığı, kronik ve amfizem bronşit türünü kapsayan tehlikeli bir hastalıktır. En sık ortaya çıkan belirtisi ise, solunum sırasında nefes darlığı gibi durumları ortaya çıkarmasıdır. Geriye dönüşü olmayan bu hastalık, sadece ilk aşamalarında tedavi edilebilir bir özelliğe sahiptir. KOAH hastalığı belirtileri ilk başlarda hafif düzeyde görülmeye başlanır. İlk başlarda balgam çıkarma, öksürük ve göğüs bölgesinde tıkanmalar yaşanacaktır. Bunun yanında morluk gibi belirtilerinde ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu belirtiler sadece kısa bir zamanı kapsayan şeyler değil, aylar hatta yıllar boyunca devam eden durumlar arasındadır. Her geçen zaman bunların görülme şiddetinin biraz daha arttığını söylemek doğru olur.
İçindekiler
KOAH Alevlenmesi
KOAH alevlenmesi olarak tabir edilen bu durum, hastalığın ataklar şeklinde görülmesidir. Bu dönemlerde hastalık oldukça şiddetli ve etkili bir şekilde görülebilir. İnsan bünyesini sıkıntılara sokan bu hastalık, nefes alışverişlerinin her geçen gün biraz daha zor şekilde yapılmasına neden olur. Alevlenmelerin temelinde bazı durumların yattığı bilinir. Özellikle kış aylarıyla birlikte bu durumun ortaya çıkması kaçınılmaz bir hale gelebilir. Bu dönemlerde hastaların uzun süreden beri devam eden öksürük ve nefes darlığında ağırlaşmalar meydana gelir. Tıbbi şekilde müdahale edilmeyen bir durum olduğunda ise, hastanın yaşamı tehlike altında olacaktır.
KOAH Alevlenmesinin Belirtileri
KOAH alevlenmesinin görüldüğü sırada bazı belirtiler ortaya çıkacaktır. Bunlardan en çok öne çıkan durum ise, öksürüklerin şiddetinin her zamankinden daha yoğun hissedilmesidir. Balgamlı öksürük şeklinde devam eden bu durum, günlük hayatı önemli derecede etkileyen sorunlar arasına girer. KOAH alevlenmesinin belirtileri arasında diğer durum ise, nefes alışverişlerinin oldukça sıkıntılı bir şekilde devam etmesidir. Bununla birlikte hastalarda nefes darlığı gibi durumlarda sık sık yaşanıyorsa, KOAH alevlenmesi olarak bilinen durumun başladığını belirtmek gerekir. Bu durumdan sonra acil olarak tıbbi müdahale gerekir.
KOAH Alevlenmesi Nasıl Geçer?
KOAH alevlenmesini meydana getiren bazı durumlar aşıldığında, bu atakların daha az şekilde ortaya çıkması mümkündür. Özellikle sürekli olarak alınması gereken ilaçların ihmali, alevlenmelerin daha sık şekilde görülmesine neden olur. Yine kirli hava koşulları hastalığın alevlenmesine neden olan şeyler arasındadır. Bu nedenle hastaların bu tarz olumsuz durumlardan kaçınması, alevlenmelerin önüne geçmeye neden olacaktır. Bu atakların tedavisi sırasında oksijen ve teofilin gibi çalışmalar kullanılır. Bir türlü geçmeyen ataklarda ise hastaneye yatış gerekli olabilir.
Evre 3 veya 4 olan KOAH vakalarında alevlenmeler yaşandığında; hemen müdahale edilmezse hastanın yoğun bakıma alınması gerekebilir.
KOAH ataklarının oluşması durumunda evde oksijen kullanımı reçete edildiyse; alevlenmelerin başlamasından itibaren 24 saat boyunca aralıksız olarak oksijen kullanın. Oksijen makinesinin akım hızını ise daha etkili olması için doktorunuzun önerdiği seviyeden daha yüksekte kullanmayın. Önerilen seviyeden daha yüksek miktarsa oksijene maruz kalmak akciğerlerinize zarar verebilir.
Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler
Bu önemli hastalığın sıkıntılarını hafifletmek için hastalara bazı önerilen şeyler vardır. Bunların düzenli olarak yapılması, hastaların kendilerini daha rahat şekilde hissetmesine neden olur. Özellikle egzersiz bunlar arasında en çok önerilen durumlardan biridir. Hastaların düzenli olarak egzersizlere devam etmesi, solunumun biraz daha rahat şekilde yapılmasına olanak sağlar. Tabi egzersizin biraz daha hafif düzeyde seçilmesi iyi olacaktır.
Öte yandan soğuk havalarda dışarı çıkmak, hastalar için önerilmeyen şeyler arasındadır. Bu havalar hastalığı tetikleyici özellikler taşıdığı için, daha büyük sorunların görülmesine neden olabilir.
KOAH atakları sırasında; sigara içmek, sakinleştirici ve ya uyku yapıcı ilaçlar almak yapılmaması gereken şeylerdir.
Ayrıca bu önemli adımların yanında, beslenme düzeninde de değişikliklere gidilmelidir. Sulu gıdalarla dolu olan bir beslenme programı, hastalar için daha iyi bir tercih olacaktır. Asitli içeceklerin kullanımını tamamen bitirerek, bol su ağırlıklı bir gün geçirmeleri önerilir. Az ve sık şekilde yenen yemekler, daha sağlıklı bir beslenme oluşturacaktır. Aynı zamanda hastalar için son derece tehlikeli olan kilo almanın da önüne geçer. Hastalar ne kadar zayıf olursa, bu hastalık için o kadar avantajlı olurlar.
Kaynaklar
- https://www.webmd.com/lung/copd/tc/copd-handling-a-flare-up-topic-overview
- http://194.27.141.99/dosya-depo/stek/pdfs/61/6110.pdf
- http://www.journalagent.com/eurasianjpulmonol/pdfs/SOLUNUM_5_6_285_290.pdf
- http://www.journalagent.com/eurasianjpulmonol/pdfs/SOLUNUM_11_SUP_3_7_10.pdf