Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Kemik Veremi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kemik veremi; akciğerlerde oluşan ve solunum sistemini doğrudan etkileyen tüberküloz hastalığının kemiklere sıçraması durumuna verilen isimdir. En büyük belirtisi kemiklerde hissedilen ağrı ve diğer verem belirtileridir.

Kemik Veremi

Kemik veremi, akciğerlerde meydana gelen bakteriyel hastalığın, nadiren de olsa kemiklere sıçraması halidir. İnsanların hayatlarını kelimenin tam anlamı ile ‘zehir’ eden, dayanılmaz ağrılara sebebiyet veren ve zor bir tedavi süreci gerektiren hastalık, mutlaka dikkate alınması gereken, hakkında bilincin artması gereken bir hastalık olarak tanımlanabilmektedir.

Kemik veremi

Tüberkülozun temel sebebini oluşturan bakterinin, vücutta diğer organlara ve hatta kemiklere sıçraması, bu tüberküloz türüne sebebiyet vermektedir. Bu durum oldukça nadir görülüyor olsa da, kemik vereminde hasta önlem alınmazsa telafisi olmayacak sonuçlar ortaya çıkabileceğinden, kemik veremi mutlaka dikkate alınması gereken; en ufak bir rahatsızlık hissedildiğinde doktora gidilmesi gereken bir hastalıktır.

Kemik veremine yakalanan hastalar için ölüm; düşünebilecek en son ihtimaldir. Zira hastalık hakkında yapılan çalışmalar ve geliştirilen tedaviler ile ölüm sayılarında çok ciddi bir azalma olduğu görülmüştür. Ancak yine de hayat kalitenizi çok ciddi anlamda düşüren bu hastalık dayanılmaz ağrılara neden olabilir, ilerlemesi halinde hastanın felç olduğu görülmektedir. Kemik uçları ve omurlar hastalıktan zarar görmektedir. Özellikle vücudunuzun ağırlığını taşıyan kemiklerin, kemik veremi hastalığına yakalanmanız halinde, etkileneceğini söylemek mümkündür. Bacaklar (özellikle diz kısımları, bel ve kalça bölgesi) hastaların sıklıkla sorun yaşadığı bölgeler arasında yer almaktadır. Çoğu zaman ellerinizde aşırı titreme, uyuşma ve bazı bölgelerinizde kısmi felç görülebilmektedir.

Kemik Tüberkülozu Olup Olmadığımı Nasıl Anlayacağım?

Hastalığı duyan birçok kişinin en çok sorduğu sorular arasında ‘Kemik veremi olup olmadığımı nasıl anlayacağım?’ sorusu yer almaktadır. Hastalığın birçok belirtisi bulunmakla beraber, ilk belirti ağrılardır.

İlk başta yavaş ve sinsi sinsi ilerleyen ağrılar kısa bir süre sonra vücudunuzun her bir bölgesine dağılarak dayanılmaz bir acı çekmenize neden olabilmektedir.

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz üzere, ani ve keskin duyulan acı, sık sık kısa süreli hissetmiş olduğunuz uyuşma hissi, sancı, vücudunuza elektrik çarpmış gibi hissettiren anlık acılar, bu hastalığa yakalandığınızın habercisi olabilir. Kemik vereminin belirtileri artıkça, hastalığa müdahalede o kadar geç kalınmıştır. Bu sebepten ötürü birçok doktor vücudunuzda sebebini bilmediğiniz ağrılar yaşıyorsanız mutlaka hastaneden randevu alarak görünmeniz gerektiğini söylemektedir. Kamburluk da kemik veremi belirtileri arasında bulunmaktadır.

Kemik veremi olup olmadığınızı anlamak için mutlaka doktor kontrolü gerektiğinin altını çizmek gerekir. 

Kemik Tüberkülozu Bulaşıcı mıdır?

Tüberküloz; temel olarak akciğerlerde enfeksiyon oluşması durumudur. Bu enfeksiyonların kişiden kişiye geçmesi de mümkündür ancak bu; hastalığın kolay bulaşan bir hastalık olduğunu göstermez. Başka birinden tüberküloz bulaşması için; hastayla birlikte uzun süre vakit geçirilmiş olması gerekmektedir. Aynı ortamda bulunmak, aynı havayı solumak gerekir. Bunun dışında; verem hastasının kullanmış olduğu tabak, bardak veya çatalları kullanarak bulaşması veya verem hastasıyla cinsel ilişkiye girilmesi durumunda hastalık bulaşmaz.

Hastalığın Tedavisi

Kemik veremi tedavisinde çoğu zaman üç aşamalı bir işlem uygulanmaktadır. Önce vücutta mevcut olan virüsün temizlenmesi adına hastaya yoğun bir ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Hastalığını en başta fark eden hastalar için, bunun yeterli olacağını söylemek mümkün. Ancak belirtilerden kemik veremine yakalandığını anlayamayan, ya da doktora gidip kontrol ettirme fırsatı bulamamış bir hasta için çoğunlukla ikinci adım olan ‘Kemiğe müdahale’ seçeneğinin uygulandığını söylemek mümkün. Burada hastanın kemiklerini sabitlemek amacı ile işlemler yapılabilir. Balen kullanımı şart koşulabilir ya da hastanın kemikleri sabitlenir. Bu işlem de sonuç vermezse, artık tedavi için yapılacak tek şeyin, cerrahi müdahale yani ameliyat olduğunu söylemek mümkündür

Hastalığın erken teşhis edilmesi durumunda; uygulanan tedavilerin başarı oranı çok yüksektir. Bu sebeple kemik tüberkülozu belirtileri ile karşılaştıysanız derhal sağlık kuruluşlarına başvurun.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...