Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Verem (Tüberküloz) Hastalığı Nasıl Başlar ve Belirtileri Nelerdir?

Verem ( Tüberküloz ) hastalığı havada taşınan Mycobacterium tuberculosis’in neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyon türüdür. Tedavi edilmediği zaman ölümcül risklerin meydana çıkmasına sebep olur.

Verem (Tüberküloz) Başlaması

Tüberküloz yani verem hastalığı havada taşınan Mycobacterium tuberculosis’in neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyon türüdür. Tüberküloz genelde akciğerleri etki altına alır ama vücudun hemen her alanına saldırabilir. Dünyada üç milyon kişi her yıl tüberküloz nedeniyle ölmektedir. Dünyadaki her üç kişiden biri tahmini terk edilmiş bir tüberküloz hastalığına sahipken, sadece yüzde 5-10 aktif tüberküloz geliştiriyor. Tüberküloz kendini belli başlı sorunlar ile belli ederim. Belirtileri ve evreleri içinde;

Herhangi bir mikroorganizma bir kişinin vücuduna girdiğinde zaman genelde bir ila iki hafta içinde kişi hastalanır ama tüberkülozla hastalanmaz. Küçük çocuklarda ise durum bu şekilde değildir. İnsanların uzun yıllar bedenlerinde “canlı uyanık” bakteriler durabilir. Vücudun savunma mekanizmaları, bakterilerin tam ölçekli tüberküloza dönüşmesini engeller ama  bakteri öldürmez. İnsanların büyük çoğunluğunda vücutta bulunan bakteriler sorun yaratmazlar. Bununla yanı sıra, yüzde 5 ila yüzde 10 arasında bakteri, genelde enfeksiyondan sonraki ilk 2 sene içinde çoğalmaya ve tüberküloz geliştirmeye başlar. Bakterilerin aktif hale gelmesine neden olan etken bilinmemektedir. Yalnız  ileri yaş, kortikosteroid veya AIDS kullanımı ile zayıflamış bir bağışıklık sistemi bu konuda etkilidir. Bu evrede, enfekte olan enfeksiyon kişiyi hasta eder ve çevresine yayılmasına neden olabilir. Tüberküloza sebep olan bakteriler yalnızca insanlarda yaşar. Hayvanlar, toprak, böcekler veya canlı olmayan nesneler üzerinde yaşayamaz.  Bakteriler hasta kişi öksürürken, hapşırırken veya konuşurken yalnızca hava aracılığı yayılır. Bakteriler tamamı birkaç saat havada kalma özelliğine sahiptir. Bundan dolayı birçok kişiye tüberküloz bulaşmasına neden olabilir.

Belirtileri

Tüberküloz belirtileri ilk bakışta ciddi görünmeyebilir ve aşağıdakileri içermektedir.

  • Öksürük; sabahları az düzeyde yeşil veya sarı balgam çıkartılır. Hastalık kötüleye gittikçe balgam az miktarda kan ile ortaya çıkar.
  • Hasta kişide gece terlemeleri ortaya çıkar. Hatta hasta kişi terlemeden ve sıcak basmadan kaynaklı olarak  uykusundan bile uyanır.
  • Genel olarak kişi kendini iyi hissetmez.
  • Enerji ve iştah kaybı meydana gelmeye başlar.
  • Zamanla kilo kaybı
  • Ani nefes darlığı, göğüs ağrısı ile beraber havanın veya sıvının akciğerler ile göğüs duvarı arasındaki boşluğa girdiğinin bir işareti olabilir. Birçok hasta için tanı koymaya yol açacak olan ilk işaret budur.

Verem enfeksiyonu ilk ortaya çıktığı zaman, bakteriler akciğerlerden akciğerleri boşaltan lenf bezlerine geçebilmektedir. Vücut bu aşamada enfeksiyonu kontrol altına alırsa bakteriler uyku halini alır. Bağışıklık sistemi daha zayıf ve vücut daha küçük olan küçük çocuklar için tehlikeli bir komplikasyon, lenf bezlerinin bronş tüplerini bastırmaya yetecek kadar şişmesi, öksürük ve muhtemelen çökmüş bir akciğere neden olur. Bazı durumlarda bakteriler lenf sistemi boyundaki lenf düğümlerine kadar yayılırlar; bu durumda enfeksiyon ciltten kopabilir ve gevşek şekilde pıhtı bırakabilir. Bağımlı bağışıklık sistemine sahip kişilerde aktif tüberküloz genelde akciğerler ile sınırlıdır. Vücudun diğer bölümlerini (akciğer dışı tüberküloz) etkileyen tüberküloz kan yolu ile yayılmış pulmoner tüberkülozdan gelir. Akciğerlerde olduğu gibi, enfeksiyon hastalıklara neden olmayabilir ama bakteriler çok küçük bir yara izinde kalabilir. Bu yara izleri içinde bulunan latent organizmalar, yaşamın ilerleyen zamanlarında yeniden aktivite gösterebilir ve ilgili organlarda semptomlara sebep olabilir. Gebe kadınlarda, tüberküloz bakterileri fetusa kadar yayılabilir ve hastalıklara neden olabilir; Bununla beraber bu konjenital tüberküloz nadir şekilde meydana gelir. Tüberküloz enfeksiyonu akciğerlerin dış kısmında ortaya çıkarsa, böbrekleri ve lenf nodlarını etkiyecektir. Akciğerlerden başka yerde tüberküloz enfeksiyonu belirtileri belirsiz olma eğilimindedir ve şunları içerir:

  • Yorgunluk
  • İştahsızlık
  • Gelip giden Ateşler
  • Terlemeler
  • Bazı durumlarda kilo verme
  • Ağrı

 Diğer Verem Türleri

  • Beyinde bulunan dokuları etkileyen verem menenjit;  bu durum yaşamı tehditkâr bir şekilde etkiler. Semptomları ateş, geçmeyen bir baş ağrısı, boyun bölgesinde sertlik, mide bulantısı ve uyuşukluk gibi ortaya çıkabilir. Hatta hasta kişiler koma şeklinde ağrı çekebilir.
  • Beyinin kendisini etkileyen baş ağrısı, nöbet veya kas güçsüzlüğüne sebep olan bir kütle oluşturan verem
  • Verem perikardit; kalbi örten membranı etkiler.
  • Bağırsak verem; kanser için yanlış olabilecek anormal doku kütlesi oluşturur.
  • Miliyer verem; hayatı tehdit eden verem türüdür ve çok fazla bakteri kan dolaşımında vücuda yayılır. Kemik iliğine girdiği zaman şiddetli anemi ve lösemi tarzında kan koşullarına sebep olabilir.

 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...