Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Boğaz Kuruluğu ve Öksürük Nedenleri ve Tedavisi

Boğaz kuruluğu kişilerin kuru iklim şartlarında yaşamaları, yaşadıkları üst solunum enfeksiyonları ya da çok konuşmak gibi sebeplerden ortaya çıkar. Beraberinde boğaz gıcıklığı, boğaz kaşıntısı ve öksürükte sıklıkla görülmektedir.

Kuru boğaz ve Öksürük 

Boğaz kuruması beraberinde, gıcıklık, boğaz kaşıntısı ve öksürüğü de beraberinde getirmektedir. Üst solunum enfeksiyonlarının yaygın olduğu soğuk havalarda, kuru hava ikliminde yaşayanlarda sıklıkla görülmektedir. Boğazda yanma görüleceği gibi kişilerde, çok kuru iklim şartlarında yaşadıkları zaman ağrının da olması söz konusu olacaktır. Kişide konuşmasını engelleyecek ve su içme ihtiyacı meydana gelecektir. Eğer ki sık sık boğaz kuruluğu, boğazda gıcıklığı, boğazda yanması ve öksürük problemi yaşamaktaysanız o zaman baharatlı yiyeceklerden, sigara tüketiminden ve susuz kalmamaya dikkat etmelisiniz. Boğazın kuruluğuna ayrıca şunlar neden olur:

  • Ağzı açıkken uyumak,
  • Kuru ağız,
  • Yaşadığı coğrafyanın ikliminin kuru olması;
  • Kişinin çok konuşması;
  • Şeker hastalığı;
  • Alerjiler;
  • Sigara;
  • Bademcik problemleri;
  • Boğaz iltihabı;
  • Şarkı söylemesi;
  • Yorgun olması.

Vücut yeteri kadar sıvı almadığı zamanlarda dehidrasyona uğrayacaktır. Ve özellikle de çok konuşma zorunda kalan öğretmenler, müzisyenlerde sıklıkla görülmektedir. Çok sıcak havalarda ya da kış mevsiminde hava kuruyacaktır. Bu nedenle de nem oranında azalma söz konusu olacağı için kişiler kuru havayı soluyacak olduğundan kişilerin boğazında kuruluğa ve kaşıntıya neden olur. Sjögren Sendromu kişilerde salgı yapan tükürük bezlerinin bozulmasına neden olan otoimmun bir rahatsızlıktır. Bu durumda kişiler de yeteri kadar tükürük salgılanması olmayacağı için boğazda kuruluk meydana gelir. 

Belirtileri: Boğazda kuruluğu hissi yaşayan kişilerin ağzında kuruma meydana gelir, ağrı sıklıkla görülecektir. Susuzluk çekeceği gibi konuşma, yutma ve çiğneme de disfaji görülür. Yediklerinden tad alamama, çatlamış dudaklar, ses kısılması, ağız kokusu, ağzında meydana gelen yaralar ve kuru öksürük sıklıkla yaşadıkları belirtiler arasında olmaktadır. 

Tedavisi

Boğazda kuruluk hissi eğer ki enfeksiyondan kaynaklanmaktaysa kişilerin tedavi olması amacıyla Kulak Burun Boğaz doktoruna gitmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda uzun bir süre geçmeyen boğaz kuruluğu da doktora gidilerek tedavi edilmesi gereken antimikotik ve antifungal ilaçların reçete edilmesi sonucunda geçecektir. Bunun dışında boğazda kuruluk hissi tedavisi için evinizde de uygulayacak olduğunuz bazı yöntemler ile geçer.

Ayrıca kişilerin gün içerisinde bol bol sıvı tüketmesi, konuşmalarına ara vererek boğazlarını dinlendirmeleri de gerekmektedir.

Buhar

Özellikle de kışın ya da yaz mevsimi olduğu zamanlarda kuru havanın oluşması sonucunda sıklıkla meydana gelen bu sorun için nemlendirici uygulamaları yapmalısınız. Gün içerisinde yapacak olduğunuz ve özellikle de gece uyumadan önce yapacak olduğunuz buhar sizlerin rahatlamanızı sağlayacaktır. Kişilerin sıcak buhar banyosu yapmaları da tavsiye edilmektedir. Bir kabın içerisine koyacak olduğunuz suyu ağzı kapalı bir şekilde kaynatın. Daha sonradan yüzünüzün yanarak zarar görmemesi için bir havlu ile sarın. Kabın ağzı açılır ve buhar soluma işlemi yapılır. Kaynatmış olduğunuz su soğuyuncaya kadar bu işlemi tekrar etmelisiniz. 

Tuzlu Gargara

  • 1 su bardağı sıcak su;
  • 1 tatlı kaşığı tuz.

Bu yöntem hem ağızda birikmiş olan hem de boğazda bulunarak kuruluk hissi oluşmasına neden olan mikropların ölmesinde etkilidir. Kuruluk neticesinde boğazın tahriş olmasını da engelleyecektir. Günde birkaç kez kuru boğazda sonucunda öksürük yaşamakta olan kişilerin denemesi tavsiye edilmektedir. 1 bardak sıcak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı katacak olduğunuz tuz karıştırılarak eritilir. 1 dakika boyunca suyu yutmadan ağız çalkalanır. Daha sonradan tükürülür. Bu yöntemi günde birkaç kez tekrar edebilirsiniz. Tuzlu suyun dışında elma sirkesi ile de gargara yapmanız boğazınızda oluşan kuruluğun yok olmasını sağlayacaktır.

Ballı Süt

  • 1 su bardağı süt;
  • 1 yemek kaşığı bal.

Bal ve süt içerisinde bulunan antiseptik özelliği kuruluk tedavisinde yıllardır kullanılmaktadır. Sizlerde özellikle tuzlu gargara yaptıktan sonra ballı süt tüketmeniz boğazınızın daha da yumuşamasını sağlayacaktır. Bu nedenle 1 bardak ılık sütün içerisine 1 yemek kaşığı bal konularak eritilir. Sütün çok sıcak olması durumunda soğumasını bekleyin. Sıcak süt boğazın yanarak tahriş olmasına neden olacaktır. Günde sabah ve akşam içmelisiniz.  

Boğaz Pastili

Özellikle de kışın meydana gelen enfeksiyonlar neticesinde oluşan boğaz ağrısı ve kuruluğunu gidermek için sizlerde boğaz pastilinden faydalanabilirsiniz. Pastilin özelliklerinden bir tanesi de kişilerin salya üretimini arttırmaktadır. Boğazın kuruluğu tükürüğün yeteri miktarda salgılanmasını engelleyecektir. Bu nedenle de özellikle naneli boğaz pastilleri bu konuda çok başarılı olmaktadır.

Sprey

Spreylerinde boğaz kuruluğunu giderici özelliği olmaktadır. Özellikle de gingivit, faranjit ya da kuru hava nedeniyle meydana gelen kuruluk sonucunda yaşanacak belirtileri aza indirmek amacıyla yanınızdan boğaz spreyini eksik etmemeli ve her 3 saatte bir sıkmanız son derece faydalı olacaktır. Antisepsisi özelliği sayesinde birçok sprey eczanelerden almanız mümkündür.

Papatya Çayı

  • 1 tutam kurutulmuş papatya;
  • 1.5 su bardağı su;
  • 1 çay kaşığı bal.

Kuruluğun tedavisi için sizlerde evinizde kafeinli ya da siyah çay tüketmek yerine hem sakinleştirici özelliği olan hem de kuruluğa son derece faydasının olacağı bilinen papatya çayını tüketmeniz sonucunda kuruluğun geçtiğini göreceksiniz. Bunun için 1 tutam papatya 1.5 klorsuz suyun içerisine atılarak kaynatılması gerekmektedir. Sıcakken papatyalar süzülür ve içerisine 1 çay kaşığı kadar organik bal konularak bekletilir. Ilık bir şekilde içmeniz boğazınıza fayda sağlayacaktır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...