Öksürük Tedavisinde Kullanılan Bitkisel Kürler ve İlaçlar
Öksürüğe iyi gelen kızılcık, meyan kökü çayı ya da ballı süt yüzyıllardır kullanılan tahriş olan boğazın iyileştirmekte ve ağrıyı azaltmak amacıyla kullanılmaktadır.
İçindekiler
Öksürük Tedavisi
Kişilerde gelişen öksürük solunum borusunda, akciğerlerde bulunan zararlı maddelerin atılmasını sağlamakta olan vücudun geliştirdiği bir savunma mekanizması ve refleks olmaktadır. Kuru havalarda, sigara tüketenlerde, üst solunum hastalıkları, alt solunum rahatsızlıklarında kendisini gösteren bir belirti olmaktadır. Balgamlı öksürük ve kuru öksürük kişilerde uzun bir süre geçmemesi durumunda kronik olacaktır. Bu durumda da kişilerin öksürüğe doğal çözüm arayışına gireceklerdir.
Bitkisel Tedavi
Meyan Kökü Şurubu
- 1 kök meyan;
- 3 litre su.
1 gece önceden meyan kökü küçük parçalara bölünerek 3 litre suyun içerisine konulur. 12 saat boyunca suyun içerisinde bekletilir. Daha sonra kısık ateşte 1.5 saat boyunca pişirmelisiniz. Meyan kökü şurubunu hazırlamak için süzün ve cam bir kavanoza koyun. Sabah, öğle ve akşam tok karnına 1 su bardağı içmelisiniz. Doğal öksürük şurubunu buzdolabında saklayabilirsiniz. Öksürüğünüz geçene kadar içmenizde bir sakınca olmaz. Balgamlı öksürük, kuru öksürük ve özellikle de gece meydana gelen nöbet halinde insanı uyutmayan öksürüğün tedavisinde kullanılır.
Yan etkileri arasında kronik böbrek hastalarının, kalp hastalarının ve şeker hastalarının içmeleri sakıncalı olmaktadır. Bazı kişilerin vücudunda su toplanmasına neden olur. Ayaklarında ve yüzde şişkinliğin oluşması sonucunda derhal tüketimi bırakılmalıdır. İştah açıcı özelliği olduğu için kullanan kişiler kilo alabilir.
Ayva Yaprağı Çayı
- 10 tane ayva yaprağı;
- 1 çay kaşığı bal;
- 1.5 su bardağı su.
10 tane kurutulmuş ayva yaprağı 1.5 su bardağı suyun içerisine konularak 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatılır. 5 dakika boyunca demlenmesi ve soğuması için bırakıldıktan sonra içerisine bal ilave edilir. Ayva yaprağı çayını sizlerde günde iki üç defa tüketebilirsiniz. Öksürük sonrasında oluşan boğazda, solunum yollarında meydana gelecek olan tahrişi azaltacaktır.
Yan etkileri arasında aşırı tüketilmesi sonucunda kişilerde karın ağrısı, mide bulantısı ve ekşime yapabilir. Hipertansiyon hastaları bu çayı tüketmemelidir. Gebe kadınlar doktoruna danışarak tüketmeleri gerekmektedir.
Tedavi Yöntemleri
Kronik ya da akut öksürüğün birçok sebebi bulunmaktadır. Öksürük tek başına bir hastalık olmaması nedeniyle sinüslerin tıkanması, geniz akıntısı, astım, reflü, solunum yolu hastalıkları, bronşit, zatürre gibi hastalıkların bir belirtisi olmaktadır. Bu nedenle de rahatsız edici öksürük sonucunda kişiler doktor tedavisi almalıdır.
Ventolin Nebülizör: Akciğer hastalıklarında, üst solunum yolu rahatsızlıklarında ve kişilerin kronik öksürüğü tedavisinde kullanılmakta olan bir tedavi yöntemi olmaktadır. Hastanelere gidilince ilk olarak boğazın yumuşaması ve rahat nefes alınması için cihaz yardımıyla bu ilaç kişilerin soluması amacıyla buhar makinesine konulur. Ve kişinin solunum maskesi takılarak soluması sağlanır.
İlaç: Eğer ki öksürüğe neden olan herhangi bir iltihap ya da bakteri sonucunda gelişmesi durumunda doktor tarafından antibiyotik tedavisi başlanacaktır. Bunun yanında kişilerin vitaminsiz kalacağı düşünülerek vitamin ilaçları da reçete edilir. Grip tedavisinde antibiyotik kullanılmaz.
Serum: Kişilerin kendisini halsiz ve yorgun hissetmeleri, karın ağrısı, ishal, mide ağrıları, kusma gibi rahatsızlıklarda öksürükle birlikte eşlik etmesi durumunda hastaneye gitmesi durumunda doktor tarafından damar yolu açılması sureti ile serum tedavisi uygulanabilir.
Öksürük Şurupları
Lavenil 30 mg
Öksürük giderici şurubun etkin maddesi levodropropizin olmaktadır. Soğuk algınlığı, grip ya da alerjik nedenlerden kaynaklı olarak öksürüğün tedavisinde kullanılmaktadır.
10 ile 20 kilo gram arasındaki çocuklarda günde 3 deme 3 ml kullanılır. 20 ile 30 kilo gram arasındaki çocuklarda günde 3 defa tok karnına 5 ml alınmalıdır. 30 kilo üzerindeki çocuklara günde 3 defa 10 ml verilmesi uygun olmaktadır. Sabah, öğle ve akşam tok karnına iki ölçek 10 ml olarak almalısınız. İlacın maksimum 7 günlük tedavi süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde öksürük geçmemesi durumunda doktorunuza gitmelisiniz.
Kreval Forte
Şurubun etkin maddesi Butamirat sitrat olmaktadır. Gelişmekte olan akut öksürük tedavisinde ya da ameliyat önce ya da sonrasında meydana gelebilecek olan öksürüğün kesilmesi tedavisinde kullanılmaktadır.
6 yaşından küçük çocuklara kullanılması sakıncalıdır. 6 ile 12 yaş arasındaki çocuklarda günde 3 defa tok karnına 5 ml kullanılır. 12 ile 18 yaş arasındaki ergenlerde günde 3 defa 7.5 ml alınmalıdır. 18 yaşından büyük yetişkin hastalarda günde 3 defa 10 ml alınması gerekmektedir. İlacın kullanım süresi maksimum doktor tarafından değiştirilmediği süre içerisinde 7 gün olmaktadır.
İlaçlar
Coldeks Kapsül
İlacın etkin maddeleri Parasetamol ve Fenilefrin Hidroklorür içermektedir. Grip tedavisinde ve soğuk algınlığı tedavisine bağlı olan öksürüğün iyileşmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca baş ağrısı ve kas ağrılarında da kullanılır.
6 yaşından küçük çocukların kullanması yasaktır. 6 ile 12 yaş arasındaki çocuklarda sabah, öğle ve akşam günde 1 defa alınmalıdır. 12 yaşından büyük erişkinlerde günde 3 defa 1 ya da iki kapsül tok karnına alınır. 24 saat içerisinde bir kişinin 6 kapsülden daha fazla almaması gerekmektedir.
A-Ferin Forte
İlacın etkin maddeleriparasetamol ve klorfeniramin maleat olmaktadır. Kişilerin soğuk algınlığı tedavisinde ve grip oldukları zaman şiddetli öksürük, baş ağrısı ya da boğaz ağrısı gibi sorunları olduğu zamanlarda kullanılmaktadır.
12 yaşından küçük çocuklara doktor önerisi olmadığı süre içerisinde asla verilmemelidir. 12 yaşından büyük kişilerde 6 saat ara ile 1 tane alınmalıdır. Günde 6 tabletten daha fazla kullanılmaması gerekmektedir.