Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Öksürüğe İyi Gelen Bitki Çayları ve Kullanım Şekli

Öksürük, bir hastalığın belirtisi olarak insanların verdiği doğal bir refleks olmaktadır. Balgamlı, kuru öksürük, kronik ve akut gibi farklı türleri bulunmaktadır.

Öksürük İçin Bitki Çayları 

Öksürüğün çeşitli türleri bulunmaktadır. Grip, sigara kullanımı, astım, sinüzit sonucu ortaya çıkan geniz akıntısı ya da tüberküloz gibi hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkacaktır. Balgamlı öksürük, kuru öksürük, akut ve kronik öksürük gibi değişik türleri bulunmaktadır. Bazı kişilerde gıcıklık hissi ve boğaz kaşıntısı da meydana gelir. 3 haftadan daha uzun süren öksürükler kronik olmaktadır. Sizlerde evinizde öksürüğü kesen bitki çaylarını tüketerek, bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Bol sıvı tüketmek, öksürüğe neden olan hastalığın tedavisi amacıyla içecek olduğunuz bitki çayları faydalı olacaktır. Bu çaylar dışında kişilerin nemli ortamlarda bulunmaları, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalar tüketmeleri, C vitamini almaları ve tuzlu su ile gargara yapmaları da faydalı olacaktır.

Siyah çay ya da kafein içecekleri içmek yerine her zaman şifalı bitki çayları tüketmeniz öksürüğe iyi gelecektir.

Meyan Kökü Çayı

  • 2 yemek kaşığı meyan kökü;
  • 1.5 su bardağı su.

1.5 su bardağı klorsuz suyun içerisine, 2 yemek kaşığı kadar meyan kökü rendelenmelidir. Küçük parçalar halinde de doğrayıp kullanabilirsiniz. 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatıldıktan sonra, 5 dakika boyunca demlenmesi için bekletilir. Ilık bir şekilde sabah ve akşam yemeklerden 2 saat sonra içilmesi uygundur. Meyan kökü çayını tüketirken zaten şekerli olması nedeniyle herhangi bir tatlandırıcı konulmadan içilmelidir. 15 gün boyunca tüketmelisiniz.

Faydaları: Meyan kökü akut öksürüğün tedavisinde kullanılmaktadır. Kişilerin boğazında meydana gelen kaşınma, gıcıklık hissine çok iyi gelir. Mukozalarda ki hücre zarının korumasını ve balgam söktürücü özelliği ile bilinmektedir. 

Yan Etkileri: Şeker hastalarının tüketmesi sakıncalı olabilir. Yetişkin bir insanın kullanacak olduğu günlük meyan kökü 4 kaşık yani 20 gramı geçmemesi gerekmektedir. Meyan kökü içerisinde glisirhizin maddesi bulunmaktadır. Bu nedenle kan basıncında artma meydana gelebilir. Çok fazla tüketilmesi durumunda kandaki aldosteron içeriğinde artma oluşmasına neden olur. Bazı kişilerde baş ağrısı gibi yan etkileri gözlemlenmektedir. 

Nane Çayı

  • 1 yemek kaşığı kuru nane;
  • Yarım limon;
  • 1 çay kaşığı bal;
  • 1 su bardağı su.

1 su bardağı klorsuz suyun içerisine atacak olduğunuz 1 yemek kaşığı nane kısık ateşte 3 dakika boyunca kaynatılmalıdır. Daha sonradan yarım limon üzerine sıkılarak kısık ateşte 10 dakika boyunca kaynatılır. 5 dakika boyunca demlenmesi için bekletilir. Süzüldükten sonra içerisine 1 çay kaşığı organik bal ilave edilir. Sabah ve akşamları 1 bardak içilmelidir. Her defasında bu çayı yeniden demlemelisiniz.Öksürük kesilene kadar içilmelidir.

Faydaları: Nane etken maddesi mentol olmaktadır. Bu da balgam söktürücü özelliği, boğaz yumuşamasını sağlamaktadır. Bonsapozitin ana belirtilerini yok edecektir. Öksürük sırasında meydana gelmekte olan boğaz ağrısının azalmasını sağlar.

Yan Etkileri: Karaciğer enzimleri yüksek olanların çok fazla tüketmemelidir. Mide ülseri rahatsızlığı yaşayanlar ve hamile bayanların doktor kontrolünde tüketmeleri uygun olacaktır. Östrojen hormonu yüksek olanlar tüketmemelidir. 

Zencefil Çayı

  • 1 yemek kaşığı zencefil;
  • 1 çay kaşığı bal;
  • 1.5 su bardağı su.

Bitki çayları içerisinde en çok zencefil çayı öksürüğe iyi gelir. Her zaman için kök zencefil aktarlardan alarak evinizde toz haline getirin ya da küçük parçalar halinde dilimleyerek çayını yapmalısınız. Poşetlerde satılan zencefil çayı öksürüğe faydalı değildir. 1.5 su bardağı klorsuz kaynamakta olan suyun içerisine 1 yemek kaşığı toz zencefil atılır. Ya da küçük dilimler halinde böldüğünüz zencefili atarak 5 dakika boyunca kaynatın. Ardından 5 dakika daha demlenmesi için bırakılmalıdır. Süzdükten sonra içerisine bir çay kaşığı organik bal konularak karıştırılır. Ilık olduğu zaman içilir. 14 gün süre ile sabahları ve akşamları aç karnına içmelisiniz.

Faydaları: Sinüslerin temizlenmesine, geniz akıntısı oluşumuna iyi gelmesi ile bilinen bir bitki olmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren ve bunun sonucunda yaşamakta olduğu kronik öksürüğün, balgamlı öksürüğün tedavisinde kullanabilirsiniz. İltihap giderici özelliğinin yanında aynı zamanda da boğazın yumuşamasını ve balgam söktürücü özelliği ile de bilinmektedir.

Yan Etkileri: Çok fazla tüketilmesi durumunda, midede yanma ya da midenin ekşimesine neden olur. Kalp ritminde bozulmalara ve kişinin taşikardi yaşaması yan etkileri arasındadır. Kan sulandırıcı özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle de ameliyat öncesi tüketilmemelidir. Safra salgılanmasında artmanın olması nedeniyle safra rahatsızlığı yaşamakta olan kişiler ve hamile bayanların doktor kontrolünde tüketmeleri tavsiye edilmektedir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 1,00 puan
Loading...