Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Çocuklarda Bronşit Belirtileri Ve Bitkisel Tavsiyeler

Akut ve kronik olmak üzere iki grup olan bronşit bazı etkenlerin sebep olduğu solunum problemidir. Öksürük, ateş ve balgam gibi belirtileri bulunan hastalığın bitkisel tedavileri de bulunmaktadır.

Çocuklarda Akut Bronşit

Akut bronşit pediatri grubunda sık görülen bir solunum deformasyonudur. Akut olarak başlayan hastalık gerekli önlem ve tedaviler uygulanmadığında uzun süreli kronik bronşite dönüşebilmektedir. Kronik bronşit tedavisinden sonra ise risk gruplarının korunma planlarını uygulamaması ve gerekli tedbirleri almaması durumunda hastalık astım olarak ilerleyebilmektedir.

Astım da bir solunum problemi olan bir hastalıktır. Nefes darlığının da eşlik ettiği hastalıkta bireylerin yaşam kalitesinde zaman zaman düşme görülmektedir. Bu nedenle hastalığın daha fazla ilerlememesi ve astım dönüşümü yapmaması için bronşit etkenleri iyi bilinmeli ve mümkün olduğunca bu etkenlerden uzak durulmalıdır. Bronşit etkenleri arasında en sık görülen ve en güçlü etken olarak tanımlanan sigara yalnızca yetişkinlerde değil çocuklarda astım bronşit oluşumunda da oldukça etkilidir.

Sigara dumanı maruziyeti akciğerleri deforme ettiğinden ve bronşlarda iltihap oluşturduğundan mümkün olduğunca uzak durulması gereken bir maddedir. Bunların yanında toz, is, duman, hava kirliliği, baca dumanları, zehirli kimyasallar ve krom, astbest, radon gibi uzun soluklu zararları olan deformasyon maddeleri de bronşit sebepleri arasındadır. Bu tarz etkenlere maruz kalmaktan kaçınmalıdır.

Olası maruziyetlerde ise öksürük, ateş, halsizlik, balgam gibi belirtiler görüldüğünde derhal uzman hekime başvurulmalıdır.

Çocuklarda Bronşit Tedavisi

Minör solunum yolu hastalığı hışıltılı solunum, öksürük, burun akıntısı, sık nefes alıp verme ve solunum sıkıntılarıyla kendini göstermektedir. Başlangıç itibariyle önce ateş sonrasında öksürük ve devamında solunum sıkıntıları oluşmaktadır. İlerleyen zamanlarda bunlara halsizlik ve iştahsızlıkta eşlik etmektedir. Pediatri grubu hastalarda huzursuzluk ve letarji de görülmektedir. Hastalığın en önemli safhası dispne ve öksürüğün başlamasından sonra ilk 48-72 saattir. Bu kritik aşamadan sonra iyileşme çok hızlı gerçekleşir. Böylece hastanın kritik aşamayı atlattığını anlarız.

Çocuklarda peribronşiyal kalınlaşma ve anteroposterior çap artışı gözlemlenebilir.Yapılan yakın takipte hipoksi ve solunum stresi takibi de yapılır. Hipoksemiyi düzeltmek amacıyla oksijen verilmelidir. Tedavi sırasında hastaya verilen  %35-40’lık oksijen uygulaması tüm hastada olumlu geri dönüşler sağlamaktadır. Oksijen solum problemleri ve ajitasyon için uygun tedavi yöntemidir. Hastalığı çok hafif olan hastalar dışında tüm hastalara verilmelidir. Nemlendirme yöntemi seçici olmasa da oksijen dozu oldukça önemlidir. Hastalık virüs kaynaklı olduğundan tedavide antibiyotiğin yeri yoktur. Ancak sekonder enfeksiyon söz konusu ise antibiyotik kullanımına başlanabilir. Bebeklerde ve pediatrik grupta rsv enfeksiyonuna bağlı hastalıkta kullanılabilecek en etkili ilaç ise ribavirindir.

Ancak Ribavirin maliyetli  birilaç olduğundan çoğu uzman hekim tarafından sınırlandırılmış bir tedavi yöntemidir. Hastalık için uygulanan diğer bir yöntem ise  yüksek titrede immunoglobulin uygulanmasıdır. Bunların yanında kişiye özel farklı tedavilerde uygulanmaktadır. Uygulanan her tedavi hasta değerlerine göre kişiselleştirilmiş ve hasta ihtiyacına göre dizayn edilmiştir. Bu nedenle etkili ve olabildiğince kısa sürede sonuç veren tedaviler isteniliyorsa uzman hekimin uygun gördüğü tedavi planı uygun görülen doğrultuda uygulanmalıdır.

Çocuklarda Bronşit Oluşumuna  İyi Gelen Bitkisel Tavsiyeler

Pediatri grubunda ve yetişkinlerde uzman hekimin uygun gördüğü tedavinin yanında alternatif tıp denilen bitkisel tedavilerde oldukça sık kullanılmaktadır. Kullanılan bitkiler ve bitkisel kürler aynı zamanda bronşit olan çocuğa ne yapmalı sorusununda cevabı olacaktır. Alternatif tıp kullanımlarında tavsiyelerin uzman hekimlerce önerilmesi önemlidir. Bitkisel tedavilerde bronş açıcı ve bağışıklık sistemi güçlendirici bitkiler tavsiye edilmektedir.

Sarımsak gibi mikrobu öldürücü etkisi bulunan bitkiler kış aylarında tüketilebilir. Zencefil, ıhlamur, nane limon, kuşburunu gibi bitkisel çaylar öksürüğü hafifletebilir. Bal tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirerek hücrelerin yenilemesini sağladığından öksürüğe, soğuk algınlığına, bronşite ve astıma oldukça iyi gelir. Ayrıca İbrahim Saraçoğlu’nun tavsiyeleri üzerine hatmi çiçeği süt içerisinde kaynatılarak bal ile tatlandırma işlemi yapıldıktan sonra tüketilebilir.

Bu tarz alternatif tıp bitkileri birçok hastalığa iyi gelir. Eğer çocuklarda balgamlı öksürük varsa keçiboynuzu pekmezi oldukça faydalı olacaktır. Rahatsız eden kokusunu dağıtmak amacıyla kâseye konulan keçiboynuzu pekmezi sabah akşam birer kaşık çocuklara verilmelidir. Uygulamaya ortalama bir ay devam edildiğinde öksürüğünde balgamında kaybolduğu gözlemlenecektir.

Çocuklarda Bronşit’e  İyi Gelen Bitkisel Kürler

  • Ada Çayı Kürü: 7 ila 8 gram arası yaklaşık 1,5 tutam adaçayı ortalama 9 dakika kaynatılır. Kaynatıldıktan sonra süzülen ada çayının ılımasını beklenir. Ilımış olan çay çocuklara uyumadan yaklaşık yarım saat önce bir kaşığı miktarınca verilir. Antibakteriyel özelliğe sahip olan çay çocukların rahatlamasına yardımcı olacaktır.
  • Soğuk Pres Keçiboynuzu Kürü: 5- 6 adet keçiboynuzu kırılıp yaklaşık bir bardak suda yarım saat kaynatılır. Kaynatılan karışım ikiye bölünerek saba akşam çocuklara içirilir. Bu uygulama çocuklara alerjiye karşı direnç kazandıracaktır.  
  • Soğan Kürü: Ortalama sekiz parçaya bölünen soğan iki su bardağı suda kaynatılır. Soğutmadan tüketilen soğan suyu öksürüğe neden olan tüm hastalık gruplarına iyi gelir. Kür her gün yapılmalı ve taze olarak bekletilmeden tüketilmelidir.
  • Kekik Suyu Kürü: Bir miktar kekik (yaklaşık 3 gr) bir bardak suya konulup 10 dakika bekletilmelidir. Oluşturulan karışım günde 3 defa birer bardak şeklinde tüketilmelidir.
  • Badem – Portakal Kürü: Rendeden geçirilen bademler küçük parçalar haline getirildikten sonra bir çay kaşığı rendelenmiş bademi bir fincan portakal suyuna ekleyin. Oluşturulan karışımı çocuklara içirerek öksürüğü engelleyebilirsiniz.
  • Limon-Karabiber-Tuz Kürü: Limonları dörde bölerek her bir parçasına karabiber ve tuz ekleyin. Karabiber ve tuz ilavesi yapılan limonları çocuklara yedirerek rahat nefes almalarını sağlayabilirsiniz.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...