Akut bronşit nedenleri ve tedavi yöntemleri
Akut bronşit için yapılan tedavi yöntemleri, alınan ilaçlar , nedenleri, hangi yaşlarda ortaya çıkar ve nasıl geçer
İçindekiler
Akut Bronşit
Akut bronşit bir solunum yolu enfeksiyonudur. Akciğerlere hava taşıyan solunum borularında ki zarın iltihaplanması sonucu oluşur . Akut Bronşitin neden olduğu öksürük kimi durumlarda kuru olabilir. Balgam ile birlikte görülen bronşit öksürüğü yoğun ve çok şiddetlidir. Akut Bronşit hastaları sık sık ve derin Bir öksürme sonunda karın kaslarında ağrı yapacak kadar şiddetlenebilir. Bronşit hastaları öksürükten sonra genellikle balgam atarlar. Bu balgam genellikle şeffaf sarı yeşil ve gri renkte olabilir. öksürüğe ve enfeksiyona bağlı olarak halsiz bırakır.Hafif ateş ve ürpermede meydana çıkar. Akut bronşit bulaşıcı olabilir. Çocuklarda görülme ihtimali daha fazladır. Kış ve sonbahar aylarında çok daha fazla görülür. Erkeklerde, kızlara göre daha fazla görülür. Eğer hemen tedaviye başlanmaz ve geç kalınır ise ilk önce, kronik bronşite ondan sonrada daha ciddi hastalıklara sebep olur. Zayıf insanlarda, kilolu insanlara göre daha fazla ve sık rastlanır.
Akut Bronşit Nedenleri
Akut bronşitin en büyük ve güçlü nedenlerinden biri virüslerdir. Vücut direnci eğer düşerse bu virüsler iltihaba neden olur. Bronşlara zarar verir. Bronşlar da bu duruma tepki göstererek şişer ve balgam üretmeye başlarlar. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığı hastalığından sonra da bu durumla karşılaşılır. Soğuk ve serin havalar, bu hastalığın ortaya çıkmasında etkendir. Buna bir de ağızdan nefes almak eklenirse hava yeterince ısıtılamaz ve bronşit riskini arttırır. Sigara kullanmak ya da dumanına fazla maruz kalmak, iltihaba sebep olur ve bronşit gelişir. Çevresel faktörler de önemli bir etkendir. Fabrika dumanları, ani ısı değişiklikleri, çok kuru veya çok nemli havalar bronşiti tetikler. Hastalığa sebep olan ve Hastalığa neden olacak etkenlerin başında yaşam kalitesi de yer alır. Buna verilecek en iyi örnekler çevre ve iklimdir. Ayrıca ani ortam değişikliği sonucu ısı farklılığı, aşırı tozlu ya da nemli ortamlarda kalmak, fazla soğuk olması gibi nedenlerden dolayı bronşların hastalıklara direncini azaltır. Ayrıca sürekli grip ve soğuk algınlığı hastalıkları olmak ta bronşite yakalanma ihtimalini artırır. Yaşlı hastalarda da öksürükle beraber nefes darlığı da görülür.genetik faktörler de hastalığa etkendir.Burundan nefes almayı engelleyen hastalıklar (burun kemiği eğriliği, polip, geniz eti…) da akut bronşit için risk yaratan faktörlerden bazılarıdır.
Akut Bronşit Belirtileri
- öksürükte kan görme hırıltılı solunum
- Göğüste yanma ve acı hissi.
- Halsizlik, iştahsızlık
- soluk alıp vermede acı hissi ve öksürük
- Soluk alıp vermede güçlük
- yüksek ve sürekli ateş olması
- sürekli kilo kaybı
Hangi Yolllarla bulaşır
hemen hemen üst solunum yolu enfeksiyonu ile birlikte veya enfeksiyon ile beraber ortaya çıkabilir. Soğuk algınlığı ve grip geçiren hastalar uzun süre kapalı ortamda kalanlar ve havalandırması iyi olmayan yerlerde çalışanlar ve bulunanlar daha çok risk taşırlar. yine sigara içen kişiler de daha kolay bronşit olma riski vardır.
Nasıl Korunabiliriz
- Çocukların boğmacaya karşı aşılanması gerekebilir. Çocuğunuzu soğuktan koruduğunuz gibi terlemekten de korumak gerekir ve terletecek kadar kalın giysilerden uzak durulmalıdır.
- Çocuğunuzu yeterli ve dengeli beslemek gerekir
- Aşılar yaşına uygun ve düzenli olarak yaptırılmalıdır
- Hapşırma ve öksürme esnasında ağzı temiz bir mendille kapatılmalıdır.
- Ellerimiz sık sık yıkanmalıdır
- Burun tıkanıklığı varsa burun hemen temizlenmelidir.
- Oda ısısını 20-22 derecede tutmak idealdir.
- Oda havasını temiz, nemli ve dumansız tutmak önemlidir.
Öksürürken göğüs kemiği arkasında şiddetli bir ağrı hissedilebilir. Akut bronşit de en çok karşılaşılan ilk belirti öksürük dür. Bu Öksürük ilk başlarda kuru iken daha ileri de balgamlıya dönüşür. Bronşların içinde balgam çok fazla olduğundan sürekli öksürük ihtiyacı duyulur.Çünkü vücut bronşların içindeki balgamı atmak için öksürük hissi duyar.
Akut Bronşit Tanısı
Akut bronşitin tanısı için ilk önce fizik muayene ve hastadan alınan bilgiler çok önemlidir. Hastadan Bilgiler alındıktan sonra kesin tanı koymak için, akciğer grafileri ve kan testleri istenir. Tedavide ilk olarak enfeksiyonu ortadan kaldırmak için antibiyotik tedavisine başlanır.
Akut Bronşit Tedavisi
Akut Bronşit tedavisi için hastalarda görülen bulgular ve yapılan tetkikler sonucu gereken tedavi yöntemi belirlenir. Bronşit hastalığı ile doktora başvuran hastalara uygulanan en sık tedavi yöntemi ilaç yöntemidir. Verilen antibiyotikler ve spreyler sonucu hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Balgamı çıkarmak için buhar tedavisine de başlanabilir.virüs yanında, bakteri de boğazda hastalığa sebep olduğundan, antibiyotik tedavisi doktorlar tarafından hastalara önerilir.Hasta bol sıvı almalıdır. Egzoz dumanı, baca dumanı gibi zararlı ve zehirli maddelerden de uzak durmalıdır. Birkaç günlük ev istirahatinin belirtilerin çabuk düzelmesi bakımından büyük önem taşır.