Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bronşların Açılması İçin Yapılması Gerekenler

Bronşlar açılması ve rahatlaması için yapılması ve bilinmesi gereken ilaçlar ,bitkisel çözümler ,şuruplar vardır.bunlar dikkatli ve düzenli kullanıldığında vücudu rahatlatır.

Bronşları Açmak İçin Yapılması Gerekenler

Kontrol edici ilaçlar esas olarak akciğerlerin rahatlamasını  bronş tıkanmasının kontrol altında tutulmasını sağlamak üzere her gün ve uzun süre kullanılan ilaçlardır.Rahatlatıcı ilaçlar ise hızla etki ederek semptomları gideren ve gerektiğinde kullanılan ilaçlardır.

Rahatlatıcı, Bronş Genişletici İlaçlar

Akciğer bronşları nasıl açılır yada bronşlar nasıl açılır  sorularına cevap olarak kısa ve etkili dediğimiz ilaçlar vardır. Etkileri çok kısa sürede başlar.  Bronşları genişletir,rahatlatır. Bronş kaslarında spazmı çözer ve hastanın katı balgam parçalarını kolaylıkla çıkarmasını sağlar. Spreyler ve şuruplarda bu guruba dahil ilaçlardır. tek başına çok sık ve hekime danışmadan kullanmanız doğru değildir. Özellikle kalp hastalarında tehlikeli sonuçlara neden olabilir.

SALVENTİN STERİ-NEB: Hızlı etkili bronşları genişletici bir ilaç grubunun üyesidir. SALVENTİN STERİ-NEB normal serum fizyolojik içinde çözelti içeren ampullerdir. Her tek dozluk ampul 2,5 ml çözelti içerir. Ampullerin içinde bulunan sıvı haldeki SALVENTİN STERİ-NEB, nebülizer adı verilen cihaz yardımıyla buhar haline getirilir. Ağızdan solunarak akciğerlere çekilen SALVENTİN STERİ-NEB birkaç dakika içinde hava yollarını genişleterek ve boğaz tıkanıklığını açarak daha kolay nefes alıp vermenizi sağlar

RELVAR ELLIPTA: Akciğerlerdeki küçük hava yollarında bulunan kasları rahatlatır. Bu, hava yollarının açılmasını ve akciğerlere hava giriş-çıkışının kolaylaşmasını sağlar. Düzenli olarak kullanıldığında, küçük hava yollarının açık kalmasını sağlar.

 Bronş Açıcı Bitkisel çözümler

Öksürük için:

  • Bir tatlı kaşığı bala toz zencefili karıştırarak macun yapıp için (yiyin), boğazınıza çok iyi gelir.
  • İki tatlı kaşığı dut pekmezine uygun miktarda karabiber katıp karıştırın ve günde bir kaşık verin. Bir iki güne kadar öksürük geçecektir.
  • Okaliptüs, Hatmi çiçeği, Dal tarçın, Nane, Ihlamur, Meyankökü, Ada çayı, Kekik, Elma kabuğunu karıştırarak, demleme usulü çay yapın ve içirin. Çocuklar için için bal ile tatlandırılabilir. Daha küçük bebeklerde ise pekmez kullanılabilir.
  • Bir çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı bal ile ile karıştırılarak verilir. Ardından da süt. Bu formül biz büyükler için de etkilidir.
  • İki çorba kaşığı tereyağıyla 1 çorba kaşığı pekmezi azıcık (1 tatlı kaşığı suyla) kaynatın, ılıkken içirilir. Hem çok lezzetli hem de öksürüğü rahatlatıcı özelliği vardır.
  • Elma kabuğu ve çekirdeği bir cezveye konur, içine biraz tarçın, bir tutam zencefil, bir tane karanfil, 2 çay kaşığı pekmez ilave edilir. Öksürüğe birebir, hastalığa karşı da koruyucu özelliği vardır.
  • Ihlamur ile ayva yaprağı beraber kaynatıp verilirse öksürük için iyi bir çözüm olabilir.
  • Cezvede bir miktar kekiği kaynatıp içine bal koyup ılındığında bebek ve çocuklara da verilir.
  • Nişastayı suyla kaynatıp içine limon ya da portakal suyu koyun biraz da tatlandırmak için pekmez ekleyin. Bu karışımı ılık ılık için ve Öksürüğün hemen kesileceğini farkedebilirsiniz.
  • Elma, tarçın, zencefil, ıhlamur, ayva ve limonu kabukları ile kaynatıp suyunu için. Göğsü yumuşatacaktır ve rahatlatacaktır.
  • Bir tane beyaz soğan, 1 çay bardağı toz şeker ve Soğan doğranır ve çukur bir kaba konur. Toz şekerin tümü soğanın üzerini örtecek şekilde dökülür. 1 saat sonra çukur kapta soğanın üstüne kadar suyunu bıraktığını göreceksiniz. Bu sudan istediğiniz zaman, istediğiniz sıklıkta en az 1 yemek kaşığı içmek te iyi gelecektir.
  • Karaturp un içini iri ceviz büyüklüğünde oyup içine 2 kaşık bal doldurup 1 gün buzdolabında bekletin ama bir buzdolabı poşetinin içine koyun. Çünkü turp çok su salıyor ve etrafa akabilir. 1 gün sonra buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelince 1 kaç kaşık içilir. çocuklara verilebilir. Birkaç gün tekrarlanabilir.
  • Soğanı soyduktan sonra içi oyulur. Alttan yorgan iğnesiyle derin delikler açılır. Bir çay fincanına ya da bardağa soğan koyulur. Oyulan kısma bal doldurulur. Bardağa süzülür. Bal boşalınca bir kez daha balla doldurulur. İki kez balın süzülmesi yeterli olur. Sonra soğanı atılır. Bir gün içinde tüketilir. 2-3 gün tekrar yapılırsa yeterli olur.
  • Bir çay kaşığı keten tohumu cezvede su ile kaynatılır ve bu suyu günde 3 kez 1 çay kaşığı kadar içilir.
  • Az bir zeytinyağını ısıtılır, ve içine karabiber atarak karıştılır ve pişirilir. Ilıdığında öksüren hastanın sırtına ve göğsüne sürüp ovulur. Hafif emince sıcak bez koyulur.
  • 2-3 ayvanın çekirdeklerini çıkartılır. Çekirdekler yarım bardak soğuk suya koyulur. 2-3 saat sonra su jele dönüşür. O jeli çaya ve süte ilave ederek tüketilebilir. Jeli kaynatılmaz ve çok sıcak suya atılmaz çünkü içeriği bozulabilir. Jelin hepsi birden değil 1-2 çorba kasığı kadar verilir.

 

 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...