Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bronşit Nedir? Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Solunum yollarının iltihaplanması sonucu oluşan bronşit hastalığı alt solunum yolu rahatsızlığıdır ve çeşitli medikal ve bitkisel tedavi yöntemi kullanılarak iyileştirilmesi mümkündür.

Alt solunum yolu olan bronşit akciğerde bulunan bronşların ve bronş borularının iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Oluşma nedenlerine göre akut ve kronik olarak iki şekilde meydana gelir. Bronşlar iveğen gelişiyorsa akut bronşit adını alır. Bu durum 2-3 yıl tekrarlanıyor ve 3 aydan fazla sürüyorsa kronik bronşit adını alır. Uzun süren öksürük, akciğer mukozasında meydana gelen balgam, bronş darlığı nedeniyle oluşan nefes problemleri, halsizlik, göğüste oluşan yanma hissi, siyanoz ve hırıltılı solunum bronşitin belirtileri arasındadır.

Bronşit Tedavisi

Hastalarda oluşan belirtilere göre bronşit tedavisi yapılır. Bronşitin semptomlarını gideren etkili öksürük şurupları, antihistaminik ve mukolitik kullanılabilir. Hastada akciğerdeki nefes darlığına sebep olan sigara kullanımı mevcut ise bir süre ara vermeli mümkünse bırakmalıdır. Aynı zamanda bronşit hastalığının tedavisinde mutat bir enflamasyon tedavisi uygulanır. Bu tedavi yöntemindeki temel amaç  akciğerde oluşan mukozanın bronş bölgesinden temizlenmesidir. Bu gibi akciğerdeki inhalasyonun sebep olduğu hastalıklarda antibiyotik tedavisine başlanmazsa iltihaplanma devam edeceği için herhangi bir iyileşme söz konusu olmayacaktır. Hamilelikte antibiyotik kullanımının zararı var mı sorusunun cevabı için ise hasta uzman bir doktora danışmalıdır.

Bronşit tedavisinin amacı hastanın rahat nefes almasını sağlamak ve şikayet ettiği durumları azaltarak kişiyi iyileştirmektir. Bunun için öncelikle yapılması gereken etkili yöntemler  sık sık dinlenmek, nemli hava solumak, nefes darlığı yapan zararlı havaların olduğu ortamlardan uzak durmak,  sıvı tüketiminin arttırılması ve gerekli durumda alınan ağrı kesici kullanımıdır. Bu şekilde uygulamalar yaparak bronşit hastalığından korunabiliriz. İlaç tedavisinin gerektirdiği durumlarda ise antibiyotikler, öksürük şurupları ve diğer etkili yöntemler kullanılmalıdır.

Bronşit nasıl tedavi edilir sorusunun cevabını veren ve akciğer sağlığı için önemli olan bu tarz yöntemler bronşit tedavisi için gerekli uygulamalardır.

Bronşit Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Öksürük şeklinde ortaya çıkan bu hastalıkta öksürüğün şiddetinin artmaması için evde bulunan havanın nemli olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Hava nemlendiren, nefes darlığına iyi gelen cihazlar bu durumda kullanılabilir. Su tüketimi arttırılmalı ve vücuttaki sıvı miktarı normal seviyede tutulmalıdır. Gün içinde kişinin kilosuna bağlı olarak alması gereken su miktarı değişiklik gösterebilir. Günlük kilo başına 30 ml su içilmelidir.

Mesela 60 kilo olan bir insanın günde alması gereken su miktarı 60 x 30 = 1800 ml olarak hesaplama yapılır. Bunun yanında vücuttaki sıvı miktarını düşüren kafein içeren ürünler ve alkol gibi maddelerden uzak durulmalıdır. Aynı zamanda hastanın evde uygulayabileceği doğal tedavi yöntemleri ile bu hastalığın tedavisi yapılabilir. Su buharı ile rahatlama sağlanabilir. Su buharı solunum yollarındaki darlığı gidererek temizler ve kolay nefes alışverişi sağlar. Bunun için buhar direkt akciğerlere teneffüs ettirilmeli ancak cilt ile temas etmesinden kaçınılmalıdır.

Espom tuzu banyosu da bu hastalığın belirtilerini azaltarak kişinin rahatlamasına yardımcı olur. Bunun için küveti sıcak su ile doldurup içine ortalama 1,5 kilo espom tuzu konur. Tuzun tamamen çözündüğünden emin olduktan sonra yaklaşık 30 dakika suda durulur. Etkili sonuç için haftada 2 kez uygulama yapılabilir.

Prof. Dr. Ahmet Maranki bronşitin tedavisi için evde uygulanabilen etkili birkaç farklı bitkisel çözüm önerisinde bulunmaktadır. Bunlardan biri kekik bitkisi ile hazırlanan çaydır. 200 ml kadar sıcak su içerisine 2-3 gram kekik ekleyip 10 dakika demlenmesi için beklenir. Hastalığın iyileşme süresi boyuca gün içinde 3 defa tüketilmesi tavsiye edilmiştir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu akciğerlerin temizlenmesi ve nefes darlığının önlenmesi için etkili bir yöntem olan yarım bardak sıcak süt içerisine 5-6 gram hatmi çiçeği ekleyip gün içinde 2 kez tüketilmesini önermiştir. Bir diğer önerilen kür ise keçiboynuzu kürüdür. 2-3 adet kullanılan keçiboynuzu kırılır, kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra süzülür ve ılık bir şekilde tüketilir. Gün içinde 3 öğün 2 yemek kaşığı miktarında uygulanması tavsiye edilir.

Bronşit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Akut bronşit solunum yollarının da dahil olduğu bronşların ani olarak iltihaplanmasıdır. Hastalık sürecinde alt solunum yollarında genişleme olur ve mukus miktarında artma meydana gelir. Akut bronşit tedavi edilmezse kronik bronşite dönüşebilir. Bu hastalık art arda gelen iki yıl içerisinde üç aya yakın süren ve bu zamanlarda aşırı balgam ve öksürüğün oluştuğu bir hastalık olduğu için tedavi edilmemesi durumunda amfizeme sebep olabilir.

Bronşit Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Çoğunlukla virüs kaynaklı meydana gelen akut bronşit bilinçsiz antibiyotik uygulaması sonrasında tedavi sürecini uzatmaktadır. Antibiyotikler uzman doktor kontrolünde doktorun uygun gördüğü miktarda alınmalıdır. Sık tekrarlayan akut bronşit kişinin kolaylıkla uygulayabileceği doğal yöntemlerle 4-5 gün gibi kısa zaman zarfında geçebilir. Bu sürede hasta bol bol istirahat etmeli, vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar su ve sıvı tüketmeli, gün içerisinde A vitamini bakımından zengin meyve ve sebze tüketimini arttırmalı ( elma, biber, domates, havuç, kuru kayısı gibi ) ve nefes darlığını önlemek için nemli ortamlarda bulunmalıdır.

Kronik bronşitte ise şiddetli enfeksiyon söz konusu olduğu için antibiyotik tedavisine başlanmalı ve kişide bulunan mikrop çeşidine göre 5-7 gün boyunca devam edilmelidir. Bu hastalık ise hastalarda oluşan belirtilere göre tedavi edildiği için bu süreç kişiden kişiye göre değişiklik göstererek 10-14 gün kadar hatta 21 gün civarı uzayabilmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...