Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Çocuklarda Balgamlı Öksürük Nedenleri ve Tedavi Süreci

Çocuklarda meydana gelen balgamlı öksürük sorunları çoğu zaman ciddi olmayan sorunlardan kaynaklı olarak oluşur. Bu durumun kısa sürede ortadan kaldırılması çocuğun rahat şekilde yalamasına olanak sağlar.

Çocuklarda Balgamlı Öksürük

Çocukların nefes borularının astar kısımlarında tahriş meydan geldiği zaman öksürük de oluşur. Birçok çocuk hastalık döneminde ya da vücutları hastalık ile mücadele verirken balgam da oldukça sık şekilde gözlemlenir. Öksürük normal süreç içinde solunum yolu enfeksiyonun da kaynaklı olarak meydana gelir. Öksürme insanlar için oldukça önem taşıyan bir reflekstir. Bu sayede ekstra balgam dışarıya atılır, havanın solunum borusu aracılığı ile akciğerlere kolay akması sağlanır ve bu sayede çocuklar daha kolay şekilde nefes alır. Çocuklarda meydana gelen öksürük ve balgam boğaz bölgesinin arka kısmında birikeceğinden dolayı uyku esnasında oldukça zorlu durumların yaşanmasını sağlar. Çocuklar balgamı çıkarmayı bilmediklerinden dolayı balgamı yutarlar. Bundan dolayı da karın bölgesinde ağrılar ve kusma meydana gelebilir. Ayrıca yutma eyleminden dolayı dışkıda da balgam gözlemlenir. Çocuklarda balgam ile öksürük burunda akma, ateş ya da nefes darlıkları tarzında sorunların yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bundan dolayı balgamlı öksürükler oluştuğu zaman semptomlar takip edilmelidir.

Özellikle ıslak öksürükler alt solunum yollarında meydana gelen balgamdan kaynaklı ortaya çıkar. Yaygın olan sebepleri arasında astım ile enfeksiyonlar bulunmaktadır. Bu sebeplerden kaynaklı olarak meydana gelen öksürük alt solunum borusu kısmından balgamın dışarıya çıkmasını sağlayacaktır. Kuru şekilde ortaya çıkan öksürüklerde bazı çocuklarda balgamın oluşmasına sebep olabilmektedir. Öksürükler çocuklarda belli başlı komplikasyonlara neden olur. Öksürmek tehlikeli olan sebebi nefes borusuna ve boğaz kısmına bir şey yapışmış olması durumudur. Ani şekilde başlayan öksürük varsa, nefes alma konusunda zorluklar ortaya çıkarsa balgamlar zorluklara sebep oluyor olabilir. Bu tarz durumlar meydana geldiği zaman kısa süre içinde mutlaka anne ve babaların çocuklarını uzman hekime götürmesi gerekir. Ayriyeten aşağıdaki komplikasyonlarda meydana geldiğinde mutlaka uzman hekime başvurulması gerekir.

  • 1 yaştan daha küçük çocuklardaki balgam
  • Bilinç kaybı
  • Göğüs ağrısı
  • Kusma, mide bulantısı ve kusma içinde gözlemlenen balgam
  • Tırnak, ağız ve dudak çevresinde mavi renge dönüşme
  • Astım ve alerjik reaksiyonlar
  • Öksürmede ortaya çıkan kan
  • Sinüs enfeksiyonu ve ilerlemesi
  • 2 günden daha fazla süren ateş
  • 3 haftadan daha uzun süren balgamlı öksürük

Çocuklarda nefes alma konusunda sıkıntılar yoksa mutlaka diğer komplikasyonların kontrol edilmesi gerekir. Gerekirse bunlar kenara not alınır ve uzman hekime başvurulur.

Tedavisi

Balgamlı öksürüklerin genel bir tedavisi yoktur. Tipik olarak meydana gelen belirtiler çoğu zaman 3 gün içinde ortadan kalkar. Ayrıca bağışıklık sisteminde bulunan enfeksiyon ortadan kalkmaya başlayınca balgamlı öksürükte ortadan kalkmaya başlar. Bu süreç içinde semptomlar kaybolmaya başlasa bile öksürükler birkaç hafta boyunca sürebilir. Çocuk vücudunda virüs varsa antibiyotikler virüsleri öldürmez. Bundan dolayı bu süreçte kullanılmaları uygun değildir.

Destekleyici Tedavi

Öksürük veya soğuk algınlıkları sorunları için çoğu zaman ek bir tedaviye ihtiyacı bulunmaz. Çocukların yiyecekleri ve içeceklerine dikkat etmek gerekir. Ayrıca vücut ısısı ile alakalı kontrollerde düzenli olarak yapılmalıdır. Bebeklerin ve çocukların balgamlı öksürüklerden kurtulması için düzenli uyumaları ve dinlenmeleri de çok önemlidir. Balgamlı öksürükler ile alakalı ciddi sıkıntılar ortaya çıkıyorsa uzman hekime başvurulmalıdır. Uzman hekim sorunun altında yatan neden bağlı olarak gerekli tedavi sürecine başlayacaktır. Bunun dışında balgamlı öksürük konusunda evde uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamalar arasında;

Ihlamur

Çocuklarda balgam söktürücü olarak kullanılan ıhlamur özellikle kış aylarında şifa sunan bir bitkidir. Gün içinde çocuklarında içebileceği ıhlamur sabah ya da akşam saatleri fark etmeksizin tüketilebilir. Çocukların ve yetişkinlerin kış aylarında ortaya çıkan hastalıklara karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Solunum yollarında temizleme sağladığı için daha düzgün nefes alımı sağlar. Demleme usulü hazırlanacak olan ıhlamur iltihabın ortadan kaldırır. Yarım litre kaynar suyun içine birkaç tutam ıhlamur eklenir ve demlenmesi için 10 dakika boyunca bekletildikten sonra süzülür.

Pekmez, Tereyağı ve Su

Çocuklarda balgam söktürücü olarak kullanılan 1 yemek kaşığı doğal tereyağı eritilir, eriyen yağın içine 1 yemek kaşığı doğal pekmez ve 1 yemek kaşığı su eklenir. Bu karışım ocak üzerinde kaynatılır ve ılıması için kenara bırakılır.  Çocukların ılık olarak tüketmesi gerekir. Özellikle balgamın atılması için mutlaka sabah aç karnına çocukların tüketilmesine özen göstermek gerekir. Balgam en fazla 3 gün içinde atılmaya başlayacaktır. Özellikle kalın balgamın sıvılaşmasını sağlayacaktır.

Bol Bol Su

Öksürükler ve balgama sebep olan boğaz tahrişlerinin, zararlı olan maddelerin ve nefes yolu hasarlarının ortadan kaldırılması ve temizlenmesi gerekmektedir. Bunun yapılması için çocukların da yetişkinlerinde mutlaka gün içinde bol bol su tüketmesi gerekir. Özellikle ılık suyun, ılık bitki çaylarının ve doğal sıkma meyve sularının tüketilmesi balgamı kısa sürede ortadan kaldırır. Bitki çayları enfeksiyonlara, üst solunum yollarına ve akciğere fayda sağlayan etkilere sahiptir. Tüm bunlara rağmen sorun ortadan kalkmadıysa uzmana başvurulmalıdır. Uzman klinik muayene ve gerekli testleri yaptıktan sonra hasta için en uygun tedavinin planlamasını yapar.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...