Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde Bronşit Neden Olur? Bronşit Olmasını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Bronşit, solunum yollarının mikroorganizmalar ve fiziksel etkenlerle iltihaplanmasıdır. Mikropların iltihaplanmaya neden olabileceği gibi allerjenler, kirli hava, sigara dumanı gibi nedenlerle de iltihaplanmalar ortaya çıkabilmektedir.

bebeklerde bronşit ile ilgili görsel sonucu

Bronşit, akciğer alt solunum yollarının herhangi bir sebeple iltihaplanması durumudur. Görünüm sıklığına bakıldığında; kış aylarında yaz aylarına oranla daha sık, erkeklerde kadınlara oranla daha sık, zayıf insanlarda kilolulara göre daha fazla görülmektedir. Bronşit tedavi edilmezse bronşektaziye çevirebilmektedir. Bronşit oluşum ve görülme süresine göre akut ve kronik olarak ikiye ayrılmaktadır.

Bronşitte, öksürük, balgam, ateş, hışırtılı solunum, bebekte huzursuzluk, nefes almada güçlük, soluk alıp verme sayısında artış görülmektedir. Eğer öksürük atağı geçiriyorsa dil, yüz, el ve ayak parmaklarında morarma görülebilir. 

Bebeklerde Bronşiti Etkileyen Faktörler

Bronşite mikroorganizmalar ve fiziksel etkenler neden olmaktadır. Bunlar;

Mikroorganizmalar: Akut bronşit vakalarının ekserisi İnfluenza, Parainfluenza, Coryza (nezle) virusu, Adenoviruslar ve Respiratory syncytial viruslarla meydana gelir. Akut bronşite sebep olan bakterilerin başında Hemophilus influenza, Pnömokoklar, Streptokoklar, ve Stafilokoklar gelmektedir.

Fiziksel Etkenler: Kimyasalların çıkardığı zehirli gazlar, sigara dumanı ve egzoz gazları başlıca sebepleri arasındadır. 

***Ayrıca reflü hastalığı olan bebeklerde boğaza kadar gelen mide asidi bronşlarda tahrişe neden olmaktadır.

Özellikle bebeklerin yakalandıkları bronşitte, akciğer solunum yollarını kaplayan mukoza yapısının tahrişi ile iltihaplanması sonucunda öksürük ve balgam belirtileri görülmektedir. Mikroorganizmalara bağlı bronşitte ateş sıklıkla görülmektedir fakat fiziksel etkenlere bağlı hastalıkta ateş görülmeyebilir. Etkenlerin tahrişi sonrasında bölgede yoğun balgam meydana gelir ve akciğerler balgamı atmak için öksürük refleksiyle atmaya çalışır. Hırıltılı solunumu olan bebeklerde doktor kontrolüne götürülmeli, tedavisi yaptırılmalıdır. Önlemi alınmayan akut bronşitli bebeklerde kronik bronşit gelişebilir. 

Bebeklerde Görülen Bronşit Nedenleri?

Anne adaylarının gebelikte kullandıkları sigara, bebeğin doğumu sonrasında hışırtılı solunum, astım ve akciğer hiperaktivitesi arttığı gözlemlenmiştir. Astım gelişme riski gebenin içtiği sigara miktarıyla doğru orantılı olarak artar. Astımla beraber alt solunum yolları iltihabı sıklığı da artmaktadır. Gebelikte sigara kullanan annelerin bebekleri büyüdüklerinde astıma yakalanma riski daha fazladır. 

Alerjik bronşitte, alerji etkeninin solunması akciğer mukozasında tahribe neden olmasıyla ortaya çıkar. Bebeğin alerjisi olduğu etken, özellikle ev tozları, akarların neden olduğu alerjilerde bronşit görülür ve bebek atak geçirebilir. Atak geçirirken bebekte kuvvetli öksürük olabilir ve öksürük sırasında vücutta oksijenlenme az olacağı için dil, dudak, yüz, el ve ayaklarda morarmalar olabilir. Alerjik bünyeye sahip olan bebeklerde böyle bir durumla karşılaşıldığında mutlaka etken saptanmalı ve önlemi alınmalıdır. 

Bebeklerde Bronşit Tedavisinde Yaşam Alanı Nasıl Olmalıdır?

Doktorun verdiği medikal tedavinin yanı sıra evde bebeğin kaldığı odada bazı düzenlemeler yapmak gerekir. Odanın belli bir nemde tutulması gerekmektedir. Kuru hava bebeğin öksürüğünü tetikleyecektir. Solunumu rahatlatmak için bebeğin odasında buhar makinesi ile nemlendirilebilir. Oda sık sık havalandırılmalı, temiz ve tozsuz ortam olmasına dikkat edilmelidir. Bebeğin kullandığı battaniye tüylü ise mutlaka değiştirilmelidir. Battaniyeden uçan ya da kopan tüyler bebeğin solunum yollarına kaçarak atakları tetikleyebilir. 

Özellikle alerjik bünyeye sahip bebeklerde alerjen etken saptanmalı, bebek etkenden uzak tutulmalıdır. Alerjik bronşit, bebeğin büyümesiyle doğru orantılı olarak zamanla iyileşme gösterebilir. Önlemi önceden alınmalı, kronik bronşite çevirmesi engellenmelidir. 

Evde bebeğin odasında kesinlikle sigara içilmemeli, bebek sigara içilen ortama kesinlikle sokulmamalıdır. Pasif içiciliğe maruz kalan bebeklerde hastalık ilerleyici bir yol izleyecek, bronşektazi hastalık tablosunu gösterecektir. 

Ateşi olan bebeklerde sık sık ateş kontrolü yapılmalı, doktor kontrolü ile ateş düşürücü verilmelidir. Terleyen bebeklerin kıyafetleri sık sık değiştirilmeli, terlerinin üzerinde kurumasına müsaade edilmemelidir.

Bronşit Tedavisinde Kullanılan İlaçlar 

Alerjik bronşit ve astımda tedavinin ilk basamağı alerjen maddeden uzaklaştırmaktır. Bunun yanı sıra kana karışmayan nefes açıcı diye adlandırılan solunum yoluyla alınan inhalerler kullanılabilmektedir. Öksürüğü baskılayıcı ilaçlar, bebeğin gece rahat uyuması için verilir. Balgam söktürücü ilaçlar, akciğerdeki balgamın bir an önce atılması için verilebilmektedir. 

Bronşite genelde virüsler sebep olduğu için antibiyotik tedavisi verilmez. Fakat doktor bakteriyel bir enfeksiyon düşünürse antibiyotik verilebilir. Antibiyotik kullanımında, doktorun verdiği doz aşılmamalı ve tedavi tamamlanmalıdır. 

Bronşit nedeni alerji, astım ve reflü ise doktor etkene göre tedavi başlayabilir. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...