Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Balhamlı Öksürükler Hangi Etkenlerden Kaynaklı Olarak Meydana Gelir?

Balgamlı öksürükler birçok etken maddeden kaynaklı olarak meydana gelebilir. Bu durumun belirlenmesi adına hasta kişilerin uzman hekime başvurması gerekmektedir.

Balgamlı Öksürük Nedenleri

Öksürükten kaynaklı salınan balgam mukoza zarlarının ürettiği sıradan bir şey değildir. Su ve spesifik protein kazanımlarından meydana gelir. Normalde balgam sıvı ve şeffaftır. Ancak öksürük patolojik bir sebep olduğundan balgamda renk ve tutarlılık konusunda değişimler meydana gelebilir. Balgamlı öksürüğe neden olan birçok etken bulunmaktadır. Bu etkenlerin içinde;

Alerjik reaksiyonlar; insan vücudun kendisini alerjenlere maruz kalmaya karşı korumaya başlar ve bundan dolayı çok miktarda sıvı berrak ve mukus salınır. Bronşlarda sorun, sıcak olmadan kuvvetli ıslak öksürük, balgamlı sıkıntılar etkenler kaynaklı olarak ortaya çıkar. 

Kalp Öksürüğü

Balgamlı öksürük nedenleri içinde yer alan bu sorun kalp krizi yaşanmadan önce görülür. Kardiyovasküler yetmezlik sonucunda oksijen eksikliği öksürmeye sebep olmaktadır.

Yabancı Cisim

Solunum yollarına düşen küçük yabancı cisimler, kum taneleri, boncuklar orada sorun yaratır. Yabancı cisimler bölgede tahriş meydana getirdiğinden dolayı tahrişin azalması için mukus salgıları aktif şekilde salgılanmaya başlar. Bundan kaynaklı olarak balgamlı öksürük meydana gelir.

Zehirli Maddeler

Duman, klor, zehirli maddeler ve benzeri etkiler solunduğu zaman mukoza zarında tahriş oluşturur. Mukoza zarı da buna yanıt olarak öksürük ve bolca balgam meydana getirir. Meydana gelen sorun alerjik reaksiyonlara çok benzer ama boğulma tarzında balgamlı öksürük oluşur.

Enfeksiyon

Balgamlı öksürük sebepleri arasında en sık görülen sorundur. Enfeksiyon mukoza zarlarının tahriş ve iltihabına, bağışıklığın kesin bir şekilde azalmasına sebep olduğu için balgam meydana getirir. Enfeksiyondan kaynaklı olarak ortaya çıkan balgamlı öksürükler özellikle griplerin yaşandığı kış aylarında daha sık meydana gelmektedir.

Sigara Kullanımı

Sürekli sigara kullanımı, devamlı olarak sigara içen kişilerde özellikle sabahları balgamlı öksürük fazlasıyla gözlemlenir.  Geceki katran ciğerlerde birikir. Uykudan uyanıldıktan sonra vücut aktif olarak onlardan kurtulmaya çalıştığından kaynaklı öksürük oluşur. Öksürük ve balgam çıkarma nedenleri arasında bulunan sigara kısa süre içinde bırakılmalıdır.

Balgamlı öksürük nedenleri arasında hem bulaşıcı hem de bulaşıcı olmayan etkenler bulunmaktadır. Bu etkenler neden kaynaklanırsa kaynaklansın öncelikli olarak hasta kişilerin sigaradan uzak kalması gerekir.

Dış Nedenler

Bir kişide meydana gelen öksürükler ani şekilde  veya yakın bir zamanda gözlemlendiyse, harici uyaranlar ve alerjenler aramak gerekir.  Öksürük ve balgam nedenleri arasında bulunan bu sorun genelde alerji, gıdalar, kozmetik ürünlerinin kullanımı veya saç boyalarının kullanımı ile görülür. Bunlar dışında evlerde kullanılan güçlü kimyasal maddeler yani temizlik ürünleri de sebep olabilir. Ev temizliklerinde özellikle nem ve küf olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Küf mantarlarının sporları genelde öksürmeye neden olur ama alerjik bir reaksiyonu da onları eklerseniz büyük düzeyde balgamda ortaya çıkar.

Ciddi Hastalıklar

Bir kişi daha önceden akut solunum hastalığı geçirdikten bir aydan daha uzun süre öksürmeye devam ederse, renkli balgam bu soruna eşlik ediyorsa belirtilere dikkat etmek gereklidir. Aşırı öksürük ve balgam nedenleri arasında hastalıklarda bulunmaktadır. Bu hastalıklar arasında;

  • Bronşiyal astım, öksürük, boğulma eşliğinde paroksismaldir. Balgam yoğun ve saydamdır.
  • Akciğer iltihabı, bu hastalık meydana geldiğinde hırıltıda ortaya çıkar. Bazen öksürüldüğünde ve derin teneffüs esnasında bir ağrı oluşabilir. Balgam sarı veya yeşil kalın bir mukus halindedir.
  • Krup, sıcaklık olmadan sadece başlangıç ​​aşamasında akar. Öksürük güçlüdür keskin ve paslı balgam oluşur.
  • Kronik bronşit. Balgamın rengi, hastalığın evresindeki etken ajana bağlıdır. Sarı, yeşil, kehribar, damarlar veya kan izleri olabilir.
  • Kalp krizi, kalpte meydana gelen akut ağrıların ve nefes darlığının zeminine karşı oluşan kanlı öksürükler meydana gelebilir.
  • Akciğer ödemi, sıklıkla kanlı damarları var olan açık balgam köpüklü kıvamındadır. Ayrıca bu sorunda kişiler güçlü şekilde öksürür.
  • Akciğer absesi, çoğu zaman kanla birlikte pus yeşil veya sarı-kahverengi renkli balgamlı öksürükler oluşur.
  • Onkolojik hastalıklar, bu hastalıklar meydana geldiğinde kanlı öksürüklerden şüphe duyulur. Balgam sıvısı ise genelde açık renklidir.
  • Mantar hastalıkları, mukusta beyaz, yoğun, tahıl benzeri gevrekler bulunmaktadır.

Tanı Yöntemleri

Bir kişi kendi başına öksürüklerin sebebini bulma konusunda zorlanacağı için öncelikli olarak uzman hekime başvurmalıdır. Uzman hekim akciğerleri dinler, gerekli testleri ve laboratuvar testlerini yapar. Hastalıklar ile alakalı tanı koymak için kullanılan testler arasında;

  • Genel ve biyokimyasal kan tahlili – insan vücudunda aktif bir inflamatuar sürecin olup olmadığını belirler.
  • Balgam muayenesi – bulaşıcı herhangi bir hastalığın etken maddesini doğru bir şekilde saptama ve  bazı ilaçların etkileri için test etme olanağı sunar.
  • Bronkoskopi – bronşun mukoza zarı durumu konusunda belirleme yapar.
  • Spirometri – akciğerlerin durumunun hayati kapasitesini ve diğer önemli göstergelerini belirler;
  • Akciğer röntgen filmi – gizli enfeksiyon odağı, neoplazma varlığı, tüberküloz ve pnömoniyi teşhis etme konusunda olanak sağlar.
  • Tanı güçlüğü çekilen durumlarda akciğerlerin daha net bir şekilde incelenmesi adına bilgisayar tomografisi işlemleri istenir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...