Büyük Hücreli akciğer Kanseri Nedir Ve Oluşmasındaki Etkenler? Tedavisi Nasıldır? Yaşam Süresi Ne kadardır
Büyük hücreli akciğer kanseri kısaca organda bulunan hücrelerin bölünerek çoğalmasıyla ve kanserli hücre haline gelmesiyle normalden daha büyük hücrelerin oluşması denebilir. Bu kanser çeşidinin tedavisi için ameliyat, Radyoterapi, kemoterapi gibi tedavi çeşitleri kullanılır.
Büyük Hücreli Akciğer Kanseri Ve Belirtileri
Kanser günümüzde oldukça yaygın hale gelmiştir. Kanserle mücadeleyi uygulayıp sürdürebilmek için öncelikle tanımını iyi bilmek lazım. Kanser herhangi bir organda beklenmedik şekilde hücrelerin çoğalmasıdır. Kanser çeşitleri arasında en bilineni ise akciğer kanseridir. Akciğer kanseri oldukça yaygın ve bilinen bir kanser türüdür. Akciğerde oluşan kontrolsüz hücre çoğalmasıyla meydana gelen bu hastalık türü oldukça ciddi ve sıkıntılı bir hastalıktır.
Akciğer organı kişinin günlük yaşamını sürdürmesine en yardımcı olan organdır çünkü kişinin oksijen ihtiyacını karşılar ve karbondioksitlerin dışarıya atılmasını sağlar. Bu sebeple kansere uğrayan bir akciğer işlevini yitirir ve kişide olumsuz etkiler bırakarak hayatının zorlaşmasına sebep olur. Akciğer kanseri yaygın olmakla beraber tek tanımlı ve tek çeşitli değildir. Hücrelerin çoğalımına ve özellikle çoğaldıkları yere göre de çeşitlere ayrılırlar.
Akciğer kanserlerini iki grupta incelemek mümkündür. Küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri olarak karşımıza çıkmaktadır. Büyük hücreli akciğer kanseri ise küçük hücreli olmayan akciğer kısmına girmektedir. Akciğer hücreleri mikroskop altında incelenmeye alındığında şayet hücrelerin büyüklüğü göze çarpar ve büyük olduğuna karar verilirse kişide Büyük hücreli akciğer kanseri bulunmaktadır. Bu hastalığın da diğer hastalıklar gibi belli başlı belirtileri vardır. Bu belirtiler arasında en önemli olanı kronik öksürüktür. Kronik öksürük kuru ve sürekli öksürüktür ve Bu hastalıkta ciddi bir belirti olmasına rağmen başka sebeplere bağlanarak göz ardı edilir. kansere sebep olan tümörün akciğerin üst kısımlarına yerleşerek sinirlere oluşturduğu baskı nedeniyle kol, omuz ve göğüs bölgesinde ağrıya, ses kısıklığına ve halsizliğe sebep olur. Dolayısıyla bu da bile çeşit belirti olarak sayılmaktadır. Bu belirtiler dışında öksürürken oluşan kanlı balgam, solunurken oluşan nefes darlığı ve hırıltılı solunum, yutmada zorlanma ve son olarak iştah kaybı ve zayıfla birer belirti çeşitleridir. Bu belirti çeşitlerini ilerleyen yaşa veya başka bir sebebe bağlamaksızın ciddiye almalı ve tedaviden de kaçınılmamalıdır.
Tedavi Yöntemi Ve Yaşam Süresi
Büyük hücreli akciğer kanseri organda sebepsizce hızla yayılan hücrelerin normalden daha büyük olmasıdır. Bu kanser çeşidinin tedavisi mümkündür fakat kanserin çeşidine ve evresine göre tedavi şekilleri de değişiklik gösterir. Kanserin tedavisinde ilk olarak önerilen ameliyattır. Akciğer kanseri ameliyatında hastanın akciğerinde bulunan kanserli hücrelerin yok edilmesi hedeflenir ameliyatta bronkoskopi yöntemi de uygulanır. Bu yöntemle kanserli hücreler bulunduğu bölgeden temizlenir. Bu ameliyatın amacı kanserli hücreleri çıkararak iyileştirmek veya solunum yolu tıkanıklığını açarak hastayı rahatlatmak değildir çünkü bunlar kanseri yok etmeyebilir.
Kanserin tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise ışın tedavisi yani radyoterapidir. Işın tedavisi kanser hücrelerine yüksek enerjili ışınlar göndererek akciğerde ki tümörü yok etmeyi amaçlar. kanserli hücrelere gönderilen bu ışınlar sayesinde kanser hücrelerinde bulunan moküller hasar görür ve hücreler kendilerini yok etmeye başlar. Bu tedavi genellikle tümör ameliyatla çıkarıldıktan sonra içeride kalan kanserli hücreleri yok etmek veya metastaz yani başka bölgelere sıçramış kanser hücrelerini yok etmek amacıyla uygulanmaktadır. Işın tedavisinde hasar gören sadece kanserli hücreler değil normal hücreler de zarar görür fakat gelişen teknolojiyle radyoterapide kullanılan ışınlar daha keskin hale getirilerek kanserli hücrelere odaklanması ve bu sayede normal hücrelere zarar verilmemesi sağlanmaktadır.
Bir diğer tedavi ise kemoterapidir. Bu tedavide Hücrelerin bölünerek çoğaltılmasını dolayısıyla kanserli hücrelerin yok edilmesini sağlayan kimyasallar kullanılır. Bu kimyasallar hızla çoğalan tüm hücrelere gönderilmesine rağmen kanserli olmayan hücreler kendilerini bu kimyasallardan koruyabildiği için sadece kanserli hücreler zarar görmektedir. Büyük hücreli akciğer kanserli hastalarda 1 yıllık yaşam süresi % 14 iken 5 yıllık yaşam süresi % 1’dir fakat kullanılan ilaçlar sayesinde bu süreler normalden daha iyidir.