Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Nefes Darlığına İyi Gelen Doğal Ve Bitkisel Çözümler

Nefes Darlığı, kendi başına bir hastalık olma ihtimali yüksek olup başka bir hastalığın etkisinde de olabilir. Bu rahatsızlığın iyileştirilmesinde de bitkisel çözümler ve çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır.

Nefes Darlığına Ne İyi Gelen Doğal Çözümler

Nefes darlığını iyileştirmek için solunum egzersizleri

Nefes darlığının nedenine bağlı olarak, bazı doğal yöntemler ve birtakım alışkanlıkların değiştirilmesi halinde, durumun daha da kötüye gitmesi önlenebilmektedir. Karın boşluğundan nefes alma ya da derin nefes almak olarak da bilinen, diyaframdan nefes alma, nefes darlığının kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır. Diyaframdan nefes alma, özellikle de KOAH hastalığına ve nefes darlığına bağlı olarak gelişen nefes problemlerine çözümdür. 

  • Sırt üstü uzanarak elleri karın üzerine koyup  kaslarınızı gevşetilebilir.
  • Burundan derin nefes alarak karnı genişleterek ciğerlere hava dolması sağlanabilir.
  • Birkaç saniye kadar nefesinizi tutulur ve Ağızdan yavaş yavaş nefes verilir akciğerler tamamen boşalır.
  • Bu işlem 5 ile 10 dakika boyunca tekrarlanır.
  • Bu nefes egzersizini günde 2 ile 3 defa tekrarlanabilir rahatlama sağladığını da farkedebilirsiniz. 
  • Bir diğer nefes egzersizi de dudakları büzerek burundan nefes alıp ağızdan vermektir. Bu şekilde, nefes almaya ve vermeye 10 dakika boyunca devam edin.Büzük dudak soluma şeklinde olan bu nefes alma tekniği, nefes hızını hızlı bir şekilde yavaşlatmakta ve normal nefes alıp vermeye yardımcı olmaktadır. Nefes darlığının meydana geldiği zamanlarda, bu nefes tekniğini uygulayarak rahatlamak mümkündür ve birkaç dakika içinde daha iyi hissedilecektir.
  • Sırtın dik olacak şekilde rahat bir koltuk, divan veya sandalyeye oturulur. Bir el göğsün üzerine diğer el ise karın bölgesine koyulur. Nefes alıp verirken göğsün üzerindeki el hareket etmemelidir. Burundan “bir, iki” sayılarını söyleyerek nefes alınır. Nefes alırken göğüs hareket etmez ve  karın kasları yukarıya doğru hareket eder. Daha sonra “bir, iki, üç, dört” sayılarını söyleyerek yine burundan alınan nefes dışarıya üflenir. Bu şekildeki soluk alıp verme alışkanlık haline gelene kadar bu egzersizlere devam edilebilir. Böylece solunum yaptıran diyafram kası güçlenir ve daha az nefes darlığı hissedilir.

Nefes Darlığına İyi Gelen Hareketler

Eğer, nefes darlığının sebebi bir solunum problemi ise, buhar soluma yöntemi iyi bir çözüm olabilir. Bu yöntem, burun kanallarındaki tıkanıklığın dağıtılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, buhardan gelen ısı ve nem, sistemdeki balgam yapısının kolayca çözülmesine yardımcı olmaktadır.

  • Bir kaba çok sıcak su eklenir.
  • Bu sıcak suyun içine ise, bir miktar okaliptüs yağı ya da nane esansı eklenir.
  • Daha sonra kâse yüze yaklaştırılır ve başın üzerine bir havlu örtülür.
  • Buhar iyice içe çekilir ve birkaç dakika boyunca derin derin nefes alınır.

Yürüyüş yapmak, özellikle de aşırı kilolu insanlarda, nefes darlığı için en iyi çaredir. Düzenli olarak yapılan yürüyüş, dayanıklılığı arttırmakta ve nefes darlığı ataklarını azaltmaktadır. Haftada 5 defa, orta şiddetteki adımlarla, 30 ile 60 dakika boyunca yapılan yürüyüşler, metabolizmayı desteklemekte ve vücut direncini artırmaktadır.

Yoga ve meditasyon, gibi rahatlama terapileri ve haraketleri solunum güçlüğüne yardımcı olmaktadır. Bu gibi rahatlama terapileri, vücuttaki kan ve oksijen akışını arttırabilmekte ve kalp atış hızını yavaşlatarak, çarpıntıyı önlemektedir. Mümkünse, yoga ve meditasyonun açık havada yapılması, saf ve temiz havanın solunması açısından daha etkilidir. 

Kilosu fazla olan hastaların, şikâyetleri de o kadar çok artacaktır. Kilolu hastaların fazla kilolarını azaltmak için çaba göstermeleri gerekir. Bunun için yağlı, tatlı ve unlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Sürekli oturmak ve egzersizden kaçınmak kasları güçsüzleştirir ve nefes darlığını artırır.

Nefes Darlığına İyi Gelen İçecekler

Siyah kahve de, nefes darlığına iyi gelmektedir. Çünkü kahvenin içeriğinde bulunan kafein, solunum kası yorgunluklarının azaltılmasına ve hava yolu fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca siyah kahve, astım semptomlarını da hafifletmektedir. Günde 1 ile 2 fincan kadar, sert ve siyah kahve tüketimi, nefes darlığını hafifletir ve normal nefes alınıp verilmesini sağlar. Fakat gün içinde aşırı kahve tüketiminden kaçınmak gerekir. Aksi halde, kalp ritimleri hızlanabilir ve kan basıncı artabilir.

Zencefil nefes darlığına iyi gelir mi sorusuna cevap olarak Zencefil, nefes darlığını iyileştirmede doğal yöntemlerdendir. Zencefil, balgam söktürücü özelliği sayesinde, nefes darlığına sebep olan, göğüs ya da burun tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olmaktadır. 

Meyankökü, özü ve şerbeti çok eski yıllardan beri gerek halk, gerekse hekimler tarafından çeşitli hastalıklarda kullanılmıştır. Her türlü öksürük ile bronşların temizlenmesinde, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak sabah akşam ağıza nohut büyüklüğünde meyan balı alınarak emilir. Nefes darlığına iyi gelir ve aynı zamanda sesi güzelleştirir.

 Havuç rendelenir ve sıkarak suyu çıkarılır. İçine yarım bardak kaynatılmış süt, 1 çay kaşığı bal ekleyerek günde üç defa içilir. Nefes darlığında birebir etkili bir karışımdır.

 Nane çayı DA taze olarak toplanıp demlenerek içilir veya taze nane çiğnenir. Nane, nefes darlığına iyi gelmektedir.

 Nefes daralmasından koruma

  • Nefes daralması yaşanması halinde, sakin olmak ve bu duruma odaklanmak yerine başka şeyler düşünmek.
  • Düzenli olarak yapılan ağır aktivitelere bir süreliğine ara vermek.
  • Evde ya da işyerinde aşırı miktarda kimyasala maruz kalmaktan kaçınmak.
  • Meyve ve sebze bakımından zengin beslenmek.
  • Bol miktarda su içerek, vücudun hidrat dengesini korumak.
  • Doktora danışmadan herhangi bir takviye gıda ya da ilaç kullanmamak.
  • Astımlı hastaların ve nefes problemi olan hastaların egzersiz öncesinde soluk aldırma cihazı kullanmaları.
  • Özellikle de kış aylarında, kuru havayı yumuşatmak için nemlendirici kullanmak.
  • Düzenli uyku ve dengeli beslenmeden oluşan bir hayat tarzı ile yaşamak gerekir.

Solunum yolu ile kullanılan ilaçlar, çalışma prensipleri ve şekilleri birbirinden farklı cihazlar yardımı ile kullanılırlar. Solunum yolu ile kullanılan ilaçların  dozları çok düşüktür. Fakat ilaçlar direkt olarak solunum yollarına ulaştığı için etkileri çok kuvvetlidir. Ancak etkili olabilmeleri için doğru teknik ile kullanılmaları gerekir. Bu cihazların nasıl kullanılacağı çok iyi öğrenilmelidir.kullanılan ilaçlar da da alerjik durumlara dikkat edilmelidir.nefes daralmasında kullanılan ilaçlar dan bazıları;

  • LASECON 80 mcg/doz: Ağız yolundan nefes ile alarak uygulanır.
  • SEMİLACT 100/20 mg film tablet Ağızdan uygulanır.

 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 3,00 puan
Loading...