Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

bronşit tedavisinde etkili beslenme önerileri

beslenmeninvücudun her hastalıkta olduğu gibi bronşitte de önemi büyüktür.bunun için en etkili ve kökten çözümler dikkate alınmalı ve ona göre beslenme planı yapılmalıdır.

 Bronşit ve Beslenme Önerileri

Bronşit hastalarında iyileşme süresince kesin ve kökten çözüm olarak beslenmenin önemi oldukça büyüktür. bronşit hastaları nelere dikkat etmeli nasıl beslenmeli bronşit olmamak için ne yapmalı sorusu ve cevabı beslenme önerilerinde açıklanabilir.Mevsim şartları, kronik hastalıkların mevcudiyeti, yetersiz ve dengesiz beslenme gribal enfeksiyon görülme sıklığındaki artışların en sık nedenidir. Gribal enfeksiyon insanlar arasında özellikle solunum yolu ile bulaşır.

Salgınlar şeklinde görülür Solunum hastalıklarında ve Bronşit hastalığında en önemli dikkat etmemiz gerekenlerin başında beslenme gelir. Hastalığın seyrinde beslenmenin önemi çok büyüktür. Bronşitin iki ana belirtisi, sürekli öksürük ve boğaz ağrısıdır ve bunların her ikisi de sağlıklı beslenme ile hafifletilebilir. Bağışıklık sisteminizi artıracak ve hava yolunuzu tıkayan iltihap ile savaşmanıza yardımcı olan bir diyet ve beslenme programı son derece önemlidir.

Bronşiti potansiyel olarak tedavi etmek ve bu hastalığın daha da ilerlemesini önlemeye yardımcı olmak için düzenli olarak sağlıklı ve yararlı besinler tüketmeye çalışılmalıdır. bir soğuk algınlığı veya bir gripten kaynaklanan enfeksiyonların önlenmesinde ve çeşitli hastalık türleriyle mücadelede yardımcı olmayı içerir. Kronik hastalığı olan hastalarda ciddi sıvı kayıpları olmakta, enerji ihtiyacı artmaktadır. Öncelikle bol sıvı alınmalıdır. Vücudu yoracak aşırı yağlı ve hamurlu gıdalardan uzak durulmalıdır. Kronik hastalıklarda, hastalığın tipi, süresi ve kullandığı ilaçlara bağlı olarak ciddi şekilde mineral ve vitamin depoları azalmaktadır.

Enfeksiyon esnasında hastaların gıda ihtiyacı artmakta, mevcut olan depoları hızlıca tüketmektedir. Bu nedenle bu hastaların daha fazla vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç vardır. Doku yapımı ve onarımındaki güçlü etkileri nedeniyle proteinlerin günlük beslenmeden eksik edilmemesi gerekir. Enfeksiyon geçirildiği dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi çok önemlidir.

 Bronşit Hastaları Nasıl Beslenmeli

  •  Yeşil yapraklı sebzeler, bol yeşillik sıkça tüketilmelidir. Bu sebzeleri iyice yıkayıp temizledikten sonra da çiğ yemek veya az pişmiş şekilde tüketmek çok faydalıdır. Soğuk algınlığı ve gribe karşı antioksidan içeriği yüksek olan roka, tere, maydanoz, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeleri sofranızdan eksik etmemek gerekir.
  • Sarımsak, özellikle çiğ yenildiğinde daha çok etkili olmaktadır. Sarımsak da anti bakteriyel, antiviral ve antifungal özelliklere sahip olduğu kanıtlanmıştır.
  • C vitamini açısından zengin besinler bol bol tüketilmeli , C vitamini, bağışıklık sistemi işlevini arttırmaya yardımcı olur ve viral hastalıklarla ve alerjiyle ilgili koşullarla mücadele etmesine yardımcı olduğundan faydalıdır.C vitamini bakımından zengin gıdalar arasında narenciye, Brüksel lahanası, domates , kivi , papatya , kırmızıbiber ve tatlı patates bulunur .
  • Taze Meyveler de bolca tüketilmeli vücut için gerekli vitamin ve minerallerde alınmalıdır-Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin. Unutmayın ki lifi içerisinde, vitamini ise kabuğuna yakın yerde en fazladır. Günlük 4-5 porsiyon meyve tüketimi yeterlidir. Mevsim meyveleri olan portakal, limon, mandalina, elma, kivi, nar gibi meyveler günlük yenmelidir. Bilinmeli ki bu meyveler antioksidan özelliğe sahiptir ve vücudun savunma sitemini güçlendiren A,C ve E vitamini içermektedirler
  •  Lahana turp gibi gıdalar özellikle de hastalığı iyileştirmeye yardımcı olması için bir antibiyotik kullanılıyor ise,bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin miktarını tazelemeye yardımcı olur.
  • Organik ve çimle beslenen büyükbaş hayvanların kırmızı etleri bağışıklık sistemi arttırıcı özelliği olan A ve E vitamini, omega-3 yağ asitleri yüksek oranda bulunduğu için tavsiye edilir.
  • Bronşit gibi bir hastalığınız olduğunda iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olmak için vücudun önemli miktarlarda sağlıklı yağlara ihtiyacı vardır. Vücudunuz için sağlıklı yağların en iyi kaynakları, taze ve organik tereyağı, hindistan cevizi ve hindistan cevizi yağı gibi besinlerdir.
  • Baharatlı gıdalarda burun akıntısını önler ve aynı zamanda akciğerlerinizdeki ince mukuslara yardımcı olur ve daha verimli bir şekilde öksürmenizi sağlar. Toz biber de güçlü bir ağrı kesici görevi gören besindir.
  • Süt ve süt ürünleri (yoğurt, peynir gibi), sebze yemekleri bolca tüketilmeli.
  • Kış akşamlarında tercih edebilecek faydalı içeceklerden bitki çaylar C vitamini deposu kuşburnunu ve bağışıklık sisteminizi kuvvetlendiren ekinezyayı mutlaka tüketilmelidir. Ihlamur, rezene, anason ve kekik çayları da diğer alternatifler özellikle zencefil,zerdeçal ,kekik , kuşburnu,ada çayı gibi içecekler savunma sistemini güçlendirerek gribe ve diğer hastalıklara  karşı vücudumuzu korumaktadır
  • Kuru ve yaş meyveler, fındık, badem gibi yağlı tohumlar tercih edilmelidir
  • Yemekler pişirirken kullanılabilecek köri, zerdeçal, safran, kimyon, tarçın, kakule, kişniş, çörek otu gibi baharatlar da kanın temizlenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde büyük etkendir.

 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...