Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Alerjik Astım Hastalarına İyi Gelen Bitkiler ve Vitaminer

Alerjik astım için kullanılacak olan bitkisel destekler özellikle hastalığın meydana getirdiği semptomların azalmasına olanak sağlar ve yardımcı olur.

Alerjik Astım İçin Bitkisel Tedavi

Sağlıklı bir şekilde beslenmek ve diyet yapmak astım hastalarına çevresel toksinler ile mücadele etme, inflamatuar yanıtları kontrol altına alma ve sağlıklı beslenme tetikleyicilerini azaltma konusunda antioksidanlar ve besleyiciler sağlar. Doğal ve çeşitli gıdaların tüketilmesi kişinin kendisinin veya çocuğunun güçlü bağışıklığı desteklemek adına gereken tüm besin maddelerini almasını sağlar. Doğru gıdaları tüketilmesi, astım için en iyi ev ilaçlarından biri olabileceğini gösteren çok sayıda çalışma yapılmıştır.

Astım olan kişilerin beslenmesine ve diyetine dâhil edeceği en faydalı gıdalar arasında;

  • Parlak rengi olan  karotenoid gıdalar: bu meyve ve sebzeyi turuncu veya kırmızı renk verir. Renkli olan bu meyve ve sebzeler astım ataklarını azalmasına yardımcı olabilir. Karotenoidler, hava geçitinde hizalanan sağlıklı mukus zarları bakımında yer alan A vitamininin temelidir. Astımın şiddeti düşükse A vitamini ile korelasyona girer. Bundan dolayı kök sebzeler, yapraklı yeşillikler, tatlı patatesler, havuçlar ve meyveler gibi şeylerin alımını artırmak gerekir. 68.000 kadın üstünde yapılan araştırmada daha çok havuç,  domates ve yapraklı yeşil yiyecekleri tüketenlerde astım oranlarının çok daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Astım hastalığına yatkın kişilerin kanında düşük dolaşımdaki karotenoid düzeylerine sahip olma eğilimi de ortaya çıkmıştır.
  • Folatlı gıdalar (vitamin B9): folat alerjik reaksiyonları ve iltihabı azaltmak adına destek sağlar. Enflamatuar süreçleri de düzene sokarak hırıltılı solunumu düşürür.  Yüksek folik asit içeren gıdalar içinde; yeşil yapraklı sebzeler, fasulye ve fındık bulunur.
  • E vitamini ve C vitamini gıdaları: C vitamini oldukça güçlü bir antioksidandır ve kişi vücudunun zehirlenmesine yardımcı olur. Bundan dolayı bazı araştırmalar daha fazla C vitamini tüketmenin hırıltılı solunumu ve iltihaplanmayı azalttığını ileri sürmektedir. C vitamini, yapraklı yeşiller, turunçgiller, turpgil sebzeler ve meyvelerden oluşur. E vitamini ise fıstık ve sağlıklı bitki yağlarında bulunan oldukça güçlü bir antioksidandır. 
  • Magnezyum içeren gıdalar; düşük magnezyum düzeyleri astım gelişme riskinin artması ile yakından  ilişkilidir. Artan magnezyumun, kas-spazm kaygısı gibi astım ataklarının şiddetini ve semptomlarını azalttığı gözlemlenmiştir. Magnezyumun bronş düz kas gevşemesine neden olabileceği ve havanın ciğerlere daha kolay girip çıkmasına izin verdiği de gözlemlenmiştir. Yeşillikler, fındık, fasulye, kakao ve bazı eski tahıllar magnezyum içerir.

Alerjik Astım Bitkisel Tedavi

  • Brokoli, Brüksel lahanası filizi ve  turpgil sebzeler: tüketilecek sebzelerde birden çok antioksidan ve sulforafan tarzında bileşikler bulunur. UCLA araştırmacıları, “Sulforafanın önemli düzeyde bir avantajını şu şekilde açıklamıştır; hava kirliliğinin meydana getirdiği zararlı etkileri engellemede etkili olabilmesi adına geniş bir antioksidan enzim dizisi artırabilir. Brokoli filizi ile yapılan bir çalışmada katılan katılımcıların burun solunum hücrelerinde antioksidan enzimlerin 2 ila 3 misli arttığını gözlemlenmiştir. Bu uygulama inflamatuar süreçlere karşı koruma sağlar ve farklı solunum koşulları için potansiyel tedaviye neden olabilmektedir.
  • Sarımsak, soğan ve hardal tohumları: bu ürünlerin hepsi doğal antibiyotik maddeler olarak kabul edilir. Bakteriyel enfeksiyonlar ile savaşmaya ve genel bağışıklık sağlığını koruyarak iyileştirmeye yardımcı olurlar. Ayrıca iltihaplanmayı önleyen kuarsetin ismi verilen antioksidan da içerirler. Sarımsak ve soğanın düzenli şekilde yemeklerde ve beslenme düzeninde tüketilmesi gerekir.
  • Çiğ süt  ve kültürlü süt: çiğ süt özellikle çocuklardaki astım ve saman nezlesi belirtilerinin gelişmesine karşı kötü. Çiğ süt içinde bulunan sağlıklı probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirmek adına fayda sağlar. Anneler ve babalar çocuklarındaki astım gelişmesini bu ürünler önleyebilir. Sindirim geliştirmek adına proteinler destek sağlayacaktır. Alerjenler sindirim astarından geçerken meydana alerjik reaksiyonların durdurulmasına yardımcı olur. Gebe veya emziren annemlerin özellikle  probiyotikleri tüketmesi gerekir.
  • Probiyotikler ve yüksek lifli gıdalar: bu tarz bitki lifleri vücutta bulunan toksinleri atmaya ve sağlıklı probiyotik bakterileri beslenmeye yardımcı olur. Bütün tahıllar, fındık, fasulye, çiğ sebzeler, probiyotik maddeler ile yüklüdür ve mükemmel lif kaynaklarıdır.
  • Omega-3 gıdalar: omega-3 çoğunlukla uskumru, sardalye, portakal kabuğu, somon, alabalık ve ton balığı gibi yağlı balıkların içinde bulunur. Fıstık tarzındaki besinler bu konuda fayda sağlar. Omega-3 hava yolu inflamasyonu ve bağışıklık sistemi reaktivitesini azalttığı için astım insidansını önemli derecede düşürmeye yardımcı olur.  Omega- 3 içeren balıkların haftada 2 kez tüketilmesi genel sağlık açısından da faydalıdır. Bu tarz balıkların çok yağ içinde değil ızgara olarak ya da fırında pişirilerek tüketilmesi sağlık açısından daha çok fayda sağlar.
  • B5 vitamini içeren gıdalar: bu vitamin en doğru şekilde kullandığı zaman astım hastalarına fayda sağlar. Astım tedavisinde kullanılan bir ilaç olan teofilin, vitamin B5 eksikliğine neden olduğu da bulunmuştur. Pantotenik asit de adrenal fonksiyonda bulunur ve stres astımda büyük rol oynamaktadır.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...