Akciğer Rahatsızlıkları ve Ortaya Çıkartdığı Belirtiler
Akciğerde meydana gelen rahatsızlıklar yaşamsal açıdan sorunların meydana çıkmasına sebep olur. Bundan kaynaklı olarak hastalıklar kısa süre içinde tedavi altına alınmalıdır.
İçindekiler
Akciğer Hastalıkları
Akciğer hastalıkları akciğerlerin düzgün çalışmasını önüne geçen herhangi bir sorunun meydana gelmesidir. Hastalıkların 3 ana türü vardır.
- Hava yolu hastalıkları
- Akciğer dokusu hastalıkları
- Akciğer dolaşım hastalıkları
Hava Yolu Hastalıkları
Hastalıklar oksijen ile diğer gazları akciğerlere girip çıkartan tüplerin etkilenmesine sebep olur. Çoğu zaman akciğerlerin tıkanmasına ve daralmasına sebep olan hastalıklar ciddi düzeyde nefes alım problemleri ortaya çıkartabilir. Astım, KOAH, bronşiyal, amfizem, pnömoni, akciğer kanseri ve alerji yer alır.
Astım
Kronik solunum yolu sorunu devamlı olarak inflamasyon meydana gelmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Belirtileri arasında hırıltılı şekilde nefes alma, nefes darlıkları ve akciğer spazmları yer alır. Kirli çevre, enfeksiyonlar ve alerjiler astımın ataklarının tetiklenmesine neden olur. Hastalık genelde çocukluk dönemleri içinde başlar. Tedavi altına alınmazsa gitgide kötüleşen semptomları ile ciddi sıkıntılara yol açabilir.
KOAH
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), nefes darlıklarına ya da normal nefes almama durumuna sebep olan birçok solunum yolu hastalıklarını kapsamaktadır. Hastalık birkaç sene boyunca nefes darlığı olmadan ilerleme gösterebilir. Solunum yollarında ortaya çıkan bu hastalığın sebebi sigara kullanımı, genetik etkenler ve çevresel kirliliktir.
Bronşit
Solunum yollarında oluşan hastalık akut ya da kronik şekilde ortaya çıkabilir. Kronik olarak meydana gelen bronşit kronik öksürüklerin meydana çıkardığı KOAH durumudur. Akut bronşitte virüslerden kaynaklı olarak oluşan enfeksiyonlardır. Her iki soruna da, akciğerlerde bulunan müköz membran bronşiyal geçişte iltihaplanma gösterir. Bundan kaynaklı olarak akciğerlerde bulunan hava yollarında şişmeler ortaya çıkar. Enfeksiyon ortadan kalktıktan sonra akur bronşit iyileşir.
Amfizem
Amfizem oldukça ciddi solunum yolu hastalığıdır. Bu hastalığı neden olan en önemli faktör sigara kullanımıdır. Bu hastalık ile karşı karşıya kalan kişiler akciğerlerden nefesi bırakmak konusunda güçlük çekerler. Sigaranın zararlı etkileri hava keselerine tamir edilmeyecek durumda zarar verebilir. Amfizem hastalığı yavaş ilerleyen bir hastalıktır ve iyileşme göstermez. Sigaranın bırakılması tedavi konusunda oldukça faydalıdır.
Pnömoni
Akciğerlerde bulunan hava keselerinde oluşan enfeksiyonlardan kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu duruma herhangi bir virüs, mantar ya da bakteri sebep olabilir. Hayati tehlike yaratma özelliğine sahip olan sorunda titreme, ateş, öksürük ve nefes darlığı tarzında belirtiler ortaya çıkar. Bu hastalığa yakalanan kişilerin en kısa sürede tedavi olması gerekir. Ayrıca kişisel temizlik ve grip aşısı yaptırmakta oldukça önemli bir detaydır.
Alerjiler
Dünya genelinde en sık rastlanan kronik sorunlar içinde yer alır. Bağışıklık sistemini işgal eden bir maddeden kaynaklı olarak meydana gelir. Bağışıklık sistemi aşırı düzeyde tepki ortaya çıkartır ve alerjik reaksiyonlara sebep olan histaminleri salgılar. Alerjik reaksiyonlar hayvan tüyleri, evcil hayvanlar, polen, toz, ilaç, küf ve çevresel etkenlerden kaynaklı ortaya çıkar. Alerjik reaksiyonlar genellikle burun, boğaz, akciğerler ve sinüsleri etkilemektedir.
Akciğer Dokusu Hastalıkları
Hastalıklar akciğer dokusunun yapısında etkiler meydana getirir. Dokulardaki yara izleri ya da iltihapları akciğerlerin tam olarak genişlemesinin önüne geçer. Bundan dolayı akciğerlerin hem oksijen alması hem de oksijeni vermesi zorlaşır. Doku hastaları yaşayan kişiler aşırı sıkı bir kıyafet giymiş gibi daralmalar yaşamaya başlar.
Kistik Fibroz
Genetik şekilde ortaya çıkan hastalık yapışkan ve kalın mukusun meydana gelmesine neden olur. Mukus önemli enzimlerin insan vücudu için besin maddelerini parçalamasını engelleyen pankreasta tekrarlanan ve tehlikeli akciğer enfeksiyonlarına sebep olur. Bu hastalığa yakalanan kişilerin zamanında doğru tedavi altına alınması ile yaşam sürelerinde uzatılma sağlanmaktadır. Kistik fibroz sorunun belirtileri içinde; kronik öksürük, sık şekilde meydana gelen akciğer enfeksiyonları ve çocuklarda ise yetersiz akciğer büyümesi yer alır.
Kanser
Akciğerlerde meydana gelen kanser dünya çapında ve ülkemizde en çok erkeklerde gözlemlenir. Akciğerlerin herhangi bir bölgesinde gelişme gösterilebileceği için tespit edilmesi erken dönem içinde oldukça zordur. Çoğu zaman akciğerlerin hava kesesi yakınlarında ortaya çıkar. Akciğerlerde oluşan DNA mutasyonlarının oluşması, düzensiz şekilde hücrelerin çoğalma göstermesi, anormal şekilde gelişen hücreler veya tümörlerin kontrolsüz şekilde büyümeleri kansere sebep olabilir. Kansere sebep olabilecek en büyük etken sigara ve alkol bağımlılığıdır. Bunların dışında yaşın ilerlemesi, kimyasallara maruz kalmak ve düzensiz yaşam nedenleri arasında bulunur. Belirtilerin kendini göstermesi yıllarca sürebilir. Yani oldukça sinsi şekilde ilerler. Çoğu insanda geç evrede tespit edilir. En yaygın belirtileri arasında; ses değişiklikleri, kronik öksürük, nefes alma sıkıntıları ve öksürme esnasında gelen kan yer alır.
Akciğer Dolaşımı Hastalıkları
Akciğerlerde oluşan bu hastalıklar akciğerlerin kan damarlarının etkilenmesine neden olur. Kan damarlarında ortaya çıkan yara izi, pıhtılaşma veya iltihaplanma hastalıklara neden olmaktadır. Ciğerlerin oksijen alarak karbon dioksiti geriye salması konusundaki yeteneğini sıkıntıya sokar. Kalbin işlevlerini de zora sokan hastalıklara örnek verecek olursak pulmoner hipertansiyon verilebilir.
Akciğer Rahatsızlıkları Belirtileri
Akciğerlerde oluşan rahatsızlıkların hemen hemen hepsinin meydana getirdiği belirtiler hafif şekilde ortaya çıkar. Nefes darlıkları, öksürük ve solunum güçlükleri en belirgin olanlarıdır. Belirtiler çoğu hastalıkta zaman ilerledikçe kötüye gider. Belirtileri arasında;
- Egzersiz yaparken ya da normal zamanlarda oluşan nefes darlığı
- Solunum fonksiyonunda oluşan zorluklar, ciğerlere hava çekme konusunda zorlanma veya verme konusunda zorlanma
- Uzun süren öksürükler, özellikle 1 aydan daha uzun sürenler
- Kronik mukus oluşumu veya balgam üretimi
- Akciğerlerin solunum yollarında oluşan tıkanmalara bağlı hırıltılı solunum, gürültülü şekilde nefes alıp verme
- Kan tükürmek ve kanlı şekilde öksürmek
- Bileklerde, ayaklarda veya bacaklarda şişmeler
- Cilt renginde mavimsi şekilde değişimler
Yukarıda bulunan belirtilerden bir tanesi bile yaşansa kısa sürede uzman hekime başvurmak gerekir. Akciğer sağlığına yaşama devam etmek adına dikkat edilmesi gerekir. Bunun içinde oluşan küçük bir belirtide bile uzman hekime başvurmak erken teşhise olanak sağlayacaktır. Erken dönemde tedavi yaşamın daha sağlıklı, huzurlu ve uzun geçmesine olanak verir.