Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bronşit İçin Hava Makinesi, Kullanımı ve Fiyatları

Bronşit alt solunum rahtsızlığı olan bronş yollarının enfeksiyonu sonucu oluşan bir hastalıktır ve bazı inhaler şekilde alınamayan ilaçlar hava makinesi ile uygulanabilir.

Bronşit İçin Hava Makinesi                                           

Bronşit akciğerdeki bronş borularının iç kısmında meydana gelen mukus tabakasının iltihaplanmasıyla oluşan solunum yolları enflamasyonudur. Beyaz balgam ve gri balgam olarak ortaya çıkan bu hastalığın tedavisi için birçok cerrahi ve bitkisel yöntem kullanılmakta olup bunlardan biri de hava makinesi yani nebulizatörlerdir.

Bu cihaz basınçlı hava kullanarak ya da ses dalgası yardımıyla sıvı halde bulunan ilaçları buhar şeklinde oluşturarak hastanın teneffüs etmesiyle almasını sağlar. Hava makinesi ile inhaler olarak kullanılması gereken ilaçları gerektiği gibi alamayan yetişkin ve çocukların etkili bir şekilde bronşit ilaçlarını uygulaması mümkün olmaktadır. Özellikle bu makine ile kullanılması için hazırlanan özel ilaç şekilleri mevcuttur.

Tedavi edici etkisi bulunan, bronşlarda meydana gelen tıkanıklığın açılmasını sağlama ve balgam söktürücü etkileri gibi özelliklere sahip bu tarz ilaçlara nebül adı verilir. Bu cihaz diğer solunum ile ilaç alma metotlarından kontrolün sağlanamadığı durumlarda ve yüksek miktarda doz alımının gerektiği durumlarda kullanılırlar.

Nebulizatörün  en önemli yararı büyük miktarda doz alımını sağlamasının yanında ilacın derin derin nefes alma işlemine gerek kalmadan maske yardımıyla kolaylıkla alınmasını sağlamasıdır. Balgam çıkarma zorluğu yaşayan hastalarda balgam söktürücü etkisi bulunmaktadır.

Hava Makinesi Çeşitleri

     Ultrasonik nebulizer ve kompresörlü nebulizer olmak üzere iki tür hava makinesi vardır.

  • Kompresörlü Nebulizer: Diğer ismi jet nebulizer olan bu cihaz basınçlı hava kullanarak ilacı buhar şeklinde oluşturmaktadır.                                                                                                                      
  • Ultrasonik Nebulizer: Yüksek frekansa sahip ses dalgaları yardımı ile sıvı halde bulunan ilaçları buhar haline getirir. Bu cihaz içinde bulunan suyu çok kısa bir sürede buhar haline getirdiğinden zaman zaman ortamları nemlendirmek için de kullanılır.

     Kompresörlü hava makinesi sesli çalışmasına karşın ultrasonik hava makinesi ise tümüyle sessiz bir şekilde çalışmaktadır ve balgam söktürücü etkileri bulunur.

Hava Makinesi Nasıl Kullanılır?

Ağızlık kısmından veya yüz maskesi alt bölümünde bulunan ilacın eklendiği yere önceden açılan nebül konur ve cihaz çalıştırılır. Ağızlık dudaklara yerleştirilerek ya da kullanılan madde yüz bölgesine kapatılarak derin bir şekilde normal hızda soluk alıp verme yapılır. Cihazın oluşturmuş olduğu buharı ile ortalama 5-10 dakika içerisinde uygulama yapılmalıdır.

Belirtilen süre ilaç miktarına ve kullanılan cihazın kalitesine göre farklılık gösterebilir. Alınan her nefes yaklaşık 1-2 saniye tutulmalıdır. Kullanılan ilaç tükeninceye kadar ( 10-14 dakika civarı ) işlem devam ettirilir. Bu şekilde tedavi edici, balgam söktürücü ve bronşların açılmasını sağlayan bu yöntem tamamlanmış olur.

Cihaz Kullanılırken Dikkat edilmesi Gereken Durumlar

  1. Solunarak alınacak olan ilaç miktarı en az 2 ml en fazla 10 ml olabilir.
  2. İşlem sonrasında cihazda 0,5 ml civarında ilaç kalır ve buna rezidüel hacim adı verilir. Bu sebeple alınacak olan ilaç miktarı en az 2 ml olması gerekir.
  3. Cihazda kalan sıvı ilacın buhar olmasını bekleme gibi bir gereklilik yoktur. Uzun zaman alan işlemler hastanın tedaviye olan konsantresini bozabilir.
  4. İlaç yoğunluğu fazla ise serum fizyolojik kullanılarak seyreltilebilir.
  5. Hastanın ilaçtan tamamen faydalanması için küçük parçacıklar haline gelmelidir. Aksi taktirde ilaç akciğerdeki bronşlara kadar ulaşamaz ve solunum borularında birikme yapar.
  6. İlacın sıvı veya buhar halinin göz ile temasından kaçınılmalıdır.
  7. Uygulama sırasında hastanın doğru nefes alması tedavinin etkisini arttırmak açısından oldukça önemlidir.
  8. Nebülizasyon sonrasında ağızda ilaç kalıntıları birikebilir. Bu durumda kişi ağzını bol su ile yıkayarak temizlemelidir.
  9. İlaçların güneş ışığına maruz kalmamasına ve işlem sırasında kullanılacak ilacın oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir.
  10. Cihaz aralıklı bir şekilde ilacı püskürterek çalışmasına devam ediyorsa işlem sonlandırılmalıdır.
                   Markalar                        Güncel Fiyatları
Omron CompAİR NE-C28P-E Kompresörlü Nebulizatör                         149 TL
Philips Respironics InnoSpire Essence Nebulizatör                         170 TL
Nimo HNK-NBL-S Kompresörlü Nebulizatör                          71 TL
Beurer IH-21 Nebulizatör                         146 TL
Vicks V1300 İnhaler Nefes Açıcı Nebulizatör                          29 TL

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...