Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Astım Tedavisinde Kullanılan Buhar Makineleri ve Çeşitleri

Astım, KOAH, kistik fibroz ve diğer solunum yolları hastalıkları gibi akciğer rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan solunum makineleri genel olarak buhar makinesi olarak adlandırılır.

Buhar Makinesi Çeşitleri Nelerdir

Sıklıkla astım gibi solunum yolu hastalıklarında kullanılan buhar makineleri, hastalığın türüne ve makinanın kullanım özelliğine bağlı olarak farklı türlere ayrılmaktadır. Örneğin; Aerosol kompresörlü bir nebülizör kistik fibroz tedavisinde aerosol ilaç çözeltisi sağlamak için kullanılırken, CompMist kompresör KOAH gibi hastalıklarda solunum yolunu açmak için buhar yoluyla basınçlı oksijen sağlamakta kullanılmaktadır.

Her ürün için yetişkinlere ve çocuklara yönelik olarak ayrı ayrı üretilen makineler bulunmaktadır. 

Astım için Buhar Makinası

Kesin tanının ardından doktorunuz uygun gördüğü buhar makinesini uygun ilaç dozuyla birlikte reçete edecektir. Başlıca buhar makinesi çeşitleri ve kullanım alanları şöyledir; 

Nebulizatör; Astım, Alerjik Astım, KOAH(Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı), Kistik Fibroz, Bronşit, Solunum Yolu Enfeksiyonları gibi hastalıklarda antibiyotikler, mukolitik ajanlar ve streoid içerikli ilaçlarla birlikte kullanılır. Sıvı haldeki ilacı buhar hâline getirip bir maske yardımıyla solunum yollarına taşıyan nebulizatörler aynı anda birden fazla ilacın hastaya verilmesine olanak tanır.  Hasta kullanım sırasında derin nefes alıp verme zorunluluğunda kalmaz. Temel olarak; 1 hava kompresörü, ilaç kutusu,  bakteri filtresi, yüz maskesi/ağızlık ve ölçüm cihazı parçalarından oluşur. Evde bir nebülizatör bulundurmak acil servis ziyaretlerinden kaçınmak için iyi bir yedek plandır. 

Kompresörlü Nebulizatör; İlaçlı sıvıyı basınç yoluyla hastanın soluyabileceği büyüklükteki parçacıklara ayırarak soğuk buhar veren makinelerdir.  Kompresörlü nebulizatör buhar oluşturabilmek için gerekli olan sıkıştırılmış oksijeni solunum cihazından alır ve bu hava ile su haznesinde bulunan suyu partiküllerine ayırarak soğuk buhar verir. Bu cihazlar soğuk hava verdiğinden ısıtma ihtiyacı duymadan nemlendirme sağlar. Temel olarak; 1 taşıma arabası, hava üretim kompresörü,  basınç filtresi, basınç kontrol valfı ve hasta kullanım aparatından oluşur. Hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde kullanılmak üzere üretilen modelleri olduğu gibi ev içi kullanım modelleri de bulunmaktadır. Ev içi modeller compmist olarak da adlandırılır. Pediatri için özel aerosol kompresörler de mevcuttur. İlaç kullanımındaki farklılıklar doğru kompresör nebülizörünü seçmenizi önemli hale getirir. Bu açıdan aerosol ilaçlarınız için hangi kompresör nebulizatörüne ihtiyacınız olduğuna karar verirken doktorunuzla konuşmalısınız.

Kompresörlü Buhar Makinası

Ultrasonik Nebulizatör; Makine içindeki sıvıyı ses dalgaları ile buharlaştıran makinelerdir. Hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde sıklıkla kullanılan bu makineler suni solunum sağlama ya da oksijen destek ünitesine bağlı yatan hastaların soludukları oksijeni nemlendirme işinde kullanılırlar. Ev tipi modelleri de olan ultrasonik nebulizatörler odanın nem dengesini sağlamakta da kullanılmaktadır. Cihaz temel olarak; 1 taşıma arabası, biri yedek olmak üzere 2 su haznesi, su seviyesini ölçen 1 şamandıra, 1 taşıyıcı hortum, osilatör kartı, besleme ünitesi ve ses dalgaları ile soğuk buhar üretecek olan piezoelektrik kristalinden oluşur. 

Ultrasonik Buhar Makinası

Humidifer; Sıcak nemlendirme özelliği ile solunum ısısını sabitlemeye yardımcı olan solunum cihazıdır. Ev tipi olanların yanı sıra hastanelerde oksijen cihazına bağlanarak kullanılan destek tipi olanları da vardır. Hastanın solunum sıcaklığını otomatik olarak tespit ederek oksijen ısısını sabitler. 

Humidifer

Sıcak Soğuk Hava Nemlendirme Makineleri; Bunlar sadece odanın nem dengesini sağlamakta kullanılmaktadır. Otomatik olarak oksijen dengesini ayarlar. 

Genel olarak hepsinin ortak özelliği ise, aerosol formda antibiyotik verilirken kullanılan tek yöntem olmalıdır. 

Nebulizör Nasıl Kurulur?

MiniComp, CompMist, PARI, Omron, PulmoMate, Invacare ve DeVilbiss modelleri gibi standart nebülizatörlerde kurulum:

  • Nebulizör ünitesinin bileşenlerini ve aksesuarlarını sirkeli bezle ya da ürünle birlikte verilen dezenfektan aracılığı ile temizleyin. Standart her nebulizatörde bir hava kompresörü, bir ilaç kutusu, bir maske, bir oksijen borusu ve bir ölçüm cihazı (ilaç ampulü, şırınga vb.) bulunur.
  • Tüm aksesuarların ve bileşenlerin talimatlara uygun olarak temizlendiğinden ve kurutulduğından emin olun.
  • Dezenfekte edip kurulumunu tamamladığınız buhar makinenizi bir masaya veya dengeli bir yüzeye sabit olacak şekilde yerleştirin.
  • Elektrik kablosunu takın.
  • Ellerinizi iyice yıkayın.
  • Talimatlara göre ilaçları önerilen ölçüm aleti ile ölçün.
  • Nebülizör kabının tepesini açın ve ilacı haznenin önüne boşaltın. Hazneyi kapatın.
  • Kompresörü çalıştırın ve tedavi için hazır olun.

Her nebülizör spesifik talimatlarla birlikte gelir. İlk kullanımdan önce bu talimatları okuyun.

Fiyatları ve Ödeme Şartları Nelerdir

Astım tedavisinde kullanılan hava makinaları doktor tarafından reçete edildiğinde anlaşmalı markalar sigorta tarafından ücretsiz olarak karşılanmaktadır. Onların dışında kalan ürünler ise markalara göre farklılık göstermekle bazı markalar yurt dışından ithal olarak ürünlerini getirdiklerinden dolar kuruna göre fiyatları artmakta ve azalmaktadır.  Hastane tipi makinalar daha pahalı olup ev tipi makineler yaklaşık 50 lira gibi fiyatlarla başlar. Ortalama iyi bir markanın ev tipi makinesi 200 lira civarında tutmaktadır. Yaklaşık 2 yıla varan taksit seçenekleri vardır. 

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...