Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bronşit Akciğerde Leke Yapar mı – Akciğer lekesi

Bronşit hastalığı ve benzeri akciğer hastalıkları akciğerde oluşan iltihaplanma sonucunda çeşitli boyutlarda lekelenmelere sebep olmaktadır.

Bronşit hastalığını açıklayacak olursak şunu belirtmeliyiz ki bronşit hastalığı akciğerde meydana gelen iltihaplanma sonucunda oluşmaktadır. Antibiyotik tedavisi ile hastalığın giderilmesi sağlanırken ateşli ve sık sık balgam üretimi olan bir hastalık süreci geçirilmektedir. Akciğerde bulunan kanser hücreleri ne zaman lekelenmeleri açığa çıkarır diye söz edecek olursak şunu belirtmeliyiz ki hava keseciklerinin bulunduğu alanlarda veyahut atardamarların herhangi birinde meydana gelen tıkanıklık sonucunda ciğerde lekelenmeler söz konusu olmaktadır. Sadece damar tıkanıklığı sonucunda meydana gelen sağlık problemlerinden olmamak kaydıyla şunu da belirtmek isteriz ki tüberküloz iltihaplanması sonucunda da akciğerimizde ve çevresinde lekelenmeler meydana gelmektedir. Bu lekelenmeler tedavi sürecinde oldukça uzun süre kalabilmektedir.

Bronşit Akciğerde Leke Yapar mı

Bronşit hastalığı konusunda en çok merak edilen ayrıntılardan bir tanesi de akciğerde lekelenmeye sebebiyet verip vermeyeceğidir. Bronşit hastalığının ilerleyen evrelerinde akciğerde oluşan iltihaplanmalara bağlı lekelenmeler olmaktadır. Akciğer lekelenmelerinin ciddi derece fark edilebilir belirtileri bulunmaktadır.

  • Göğüs bölgesinde meydana gelen ağrılar
  • Uzun süreli öksürük belirtisi
  • Kanlı balgam ve kanlı öksürük
  • Nefes darlığı problemi

Sırt ağrısı gibi belirtiler akciğerde lekelenmelerin meydana geldiğinin habercisidir. Her lekelenme farklı boyutta ve farklı hastalıklardan dolayı oluşmuş olabilir. Bu kavramda oluşan her lekelenmeyi kanser ve benzeri düzeyde eleştirmemiz doğru olmayacaktır. Akciğerde bulunan lekelenmeler çeşitli akciğer hastalıkları sonucunda oluşabilir. Kimi zaman ciddi sağlık sorununu teşkil ederken kimi zaman ise hafif düzeyli akciğer hastalıkları sonucunda da lekelenmelerin oluştuğunu söyleyebiliriz.

Son yıllarda yapılan araştırmalar doğrultusunda geçen yıl KOAH hastalığından ölen kişi sayısı 40 000 olduğu söylenmekte.

Bronşit Akciğerde Leke Yapar mı?

Akciğer lekelenmesi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde gözlemlenebilen bir hastalıktır. Çocuklarda hastalığın gözlemlenme süreci 4 yaş ve altı olarak daha yaygın gözlemlenen yaş grubu olarak bilinmektedir. Çocuklarda oluşmasının nedenleri ise alt solunum yolu enfeksiyonudur. Çoğunlukla tüberküloz bulguları sonrasında gelişim gösterdiği belirtilmektedir. Farklı akciğer rahatsızlıkları sonucunda da hemoptizi ile sonuçlanmakta olup en sık belirtisi ise kanamaların gözlemlenmesidir. 

Akciğer lekelenmesi bir veya daha fazla olacak düzeyde oluşabilmektedir. Bu hastalığınızın yani akciğer lekelenmesini tetikleyen etmenin hangi evrede olduğuna bağlıdır. Lekelenmelerde tıpkı tümörlerde olduğu üzere iyi huylu ve kötü huylu olarak farklı gruplandırmaktadır. Farklı etkenlere bağlı olarak zaman içerisinde geçirilen hastalıklar ve alışkanlıklar baz alınarak iyi huylu – kötü huylu lekelenmeler farklılık göstermektedir.

Akciğerde lekelenme olan kişiler sadece bitkisel önerileri dikkate alarak zaman kaybetmemelidirler. Aynı zamanda doktorunun sunduğu öneri ve tedavi planlaması doğrultusunda hareket etmelidir. Akciğer lekelenmesini teşhis ve tanısı oldukça zor anlaşılmaktadır. Bunun için ileri düzeyde tetkik ve akciğer filminin çekilmesi ön görülür. Her ne kadar başlangıçta çok ileri düzeyli risk teşkil etmese de ilerleyen zamanlarda bu tür lekelenmeler tedavi edilmediği sürece daha farklı sağlık problemlerini açığa çıkarabilmektedir. 

Lekelenmelerin nedenleri

  • Tüberküloz iltihaplanması
  • Akciğerde oluşan iltihap sonucunda oluşan lekelenme
  • Solunum yolu tarafından çevresel faktörlere bağlı olarak etkilenen akciğerde hastalıkların oluşumunu tetikleyen mikroplar
  • Tümör ve buna bağlı meydana gelen akciğer kanseri oluşum sürecinde olan hastalarda akciğer lekelenmesi gözlemlenmektedir.

 Akciğer lekelenmesi teşhisi sonrasında her ne olursa olsun hasta ihmalkarlık etmemeli ve muhakkak tedavi olmalıdır. Öyle ki hastalık ilerleme sürecine girdiğinde ve iyi huylu iken farklı etmenlere bağlı olarak tedavi edilmeyip gelişim gösterdiğinde daha fazla büyüme kaydedilebilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 1,00 puan
Loading...