Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğerde Leke Neden Olur ve Neyin Belirtisi Olarak Meydana Gelir?

Alkciğerde leke meydana gelmesi akstılacak bir durum değildir. Genelde ciddi bir sorundan kaynaklı olarak ortaya çıkmayan bu sorun bazı kişilerde kanserden kaynaklı olarak oluşabilmektedir.

Akciğerlerde Leke

Pulmoner nodül veya akciğerlerdeki leke genelde çapı 3 santimetreden küçük olan yuvarlak bir büyümedir. Pulmoner nodüller her daim belirtilere sebep olmaz. İnsanların akciğerlerinde yıllarda leke olabilir. Lekelerin yüzde 5’inden azı kanserlidir. Akciğerlerde görüntü taramalarında sonucu beyaz bir nokta olarak görülen küçük, yuvarlak bir büyümedir.  Doktor göğüs radyografisinde veya BT taramasında leke gördüğü zaman panik yapmamak gerekir. Nodüller tüm akciğer BT taramalarının yarısına kadar bulunur. Pulmoner nodül kanserli olduğu zaman nokta veya büyüme genellikle 3 cm’den büyüktür. Düzensiz şekil farklı diğer özelliklere sahiptir. Akciğerlerdeki bir nokta kanserli ise, spesifik kanser tipi ile ilgili semptomlar olabilir. Örneğin, akciğer kanserinden kaynaklanan büyüme, kalıcı öksürük veya nefes alma zorluklarına sebep olabilir.

Nedenleri

Enfeksiyonlar

Enfeksiyonlar akciğerde leke nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır. Aktif bir enfeksiyon olmasa bile, akciğerlerde yer alabilir. Genelde geçmişte kalan bir enfeksiyona bağlı olsa bile aktif bir enfeksiyon ile  bazı enfeksiyöz olmayan koşullarda da görülebilir. Akciğerde leke olması tüberküloz ve bazı mantar enfeksiyonlarından kaynaklanabilir. 

Kanserli Olmayan Büyümeler

Akciğerlerde çeşitli kanser dışı lekelerin oluşma nedenleri vardır. Hamartomlar, vücudun birçok farklı bölgesinde bulunan organizmaların dağınık koleksiyonlarıdır. Genelde belirgin belirtiler meydana getirmezler. Çoğu zaman tesadüfen, farklı nedenlerle yapılan görüntüleme uygulamalarında fark edilirler. Lipomalar ise kapsül içinde büyüme gösteren  yağ hücrelerinin koleksiyonlarıdır.  Fibromlar bağ dokusu tarzında lifleri içeren, vücudun çeşitli yerlerinde bulunan dokulardan meydana gelir. Hamartomalar, lipomlar ve fibromlar, akciğerlerde bulunan çoğu kanserli olmayan lekelerden sorumludur.

Kanserli Büyümeler

Meydana gelen tümör akciğer kaynaklı olabileceği gibi vücudun farklı yerlerinden de yayılabilir. Kanserli hücreler akciğerlerde lekele şeklinde meydana gelebilir. Sorun oldukça ciddidir ve potansiyel olarak hayatı tehdit eder. Kanser akciğerlerde yer aldığınızda zaman tedavi ve sağkalım üzerindeki etkileri yaşamı her yönü ile etkiler. Akciğerden kaynaklı ve henüz başka bölgelere yayılmamış küçük kanser hücreleri tedavi edilebilir. Kanserli hücrelerin vücudun diğer bölgelerine yayılmasını temsil eden çok fazla leke olması durumunda her iki akciğerdeki tedavi de oldukça zordur. Kanserli büyümelerde yaşam şansı erken tanı koyulmazsa oldukça düşüktür.

Diğer Nedenleri

Akciğerlerde meydana gelen farklı koşullar yani kan damarı anormallikleri ve romatoid artrit tarzındaki sorunlar akciğerde leke meydana getirir. Bunların bazıları zararsızdır, diğerleri ise potansiyel olarak yaşamı tehdit edebilir. Akciğerde leke ne demek konusunda radyologlar çoğu zaman konu ile alakalı olarak yorumda bulunabilir. Radyologlar tarafından yapılacak olan yorumlar tedavi eden doktora anormallik konusunda ve tedavi konusunda veri sağlamaya yardımcı olacaktır. Bazı durumlarda akciğer lekesi açıkça önemsiz bir durumdan kaynaklı meydana geldiği için daha fazla bakmaya gerek yoktur. Önemli bir durumdan kaynaklı meydana geliyorsa doktor yaşamsal açıdan güvenliği sağlamak adına daha fazla araştırma yapmayı tercih eder. Bunun içinde ek test ve tetkikler ister.

Tedavi Şekli

Akciğerdeki lekelerin tedavisi neden meydana geldiğine göre değişkenlik gösterir. Hatta birçok kişide sorun fark edilmediğinden dolayı tedavi geciktirilir.  Estetik amaçlı olan sorunlar renk açıcı maddelerin yardımı ile hafifletilebilir ya da dondurularak ortadan yok edilebilirler. Yüksek koruma özellikleri bulunan güneş yağı kullanımı bunların devamını önleyebilir. Lentigo isimli çiller ile karışabilir. Lentigo bir deri bozukluğu hastalığıdır ve  her yaştaki gözlemlenebilir. Akciğerdeki lekeler her daim dikkate alınmalıdır ve uzman tarafından gerekli görülmüş olan tedaviye hemen başlamalıdır. Akciğerlerdeki lekeler kanserden kaynaklı olarak da meydana gelebilir. Bunun içinde öncelikli olarak kanserli hücrelerin belirtilerinin meydana gelip gelmediğine dikkat etmek gerekir. Aşağıda bulunan belirtileri yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması çok önemlidir.

  • Kalıcı ve gitmeyen bir göğüs ağrısı
  • Öksürük hatta ölecek gibi meydana gelen durumlar
  • Nedeni bilinmeyen kilo kaybı
  • Yorgunluk, halsizik
  • Sık şekilde geçirilen zatürre ya da bronşit
  • Hırıltılı nefes alma veya nefes alma konusunda zorlanma

Bu belirtiler meydana geldiğinde ya da bu belirtilerden bir tanesi ortaya çıktığı zaman uzmana başvurmak gerekir. Kanser tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yaşama tutunma ve daha uzun sağlıklı yaşama konusunda uzman ile hastaya fayda sağlar. Özellikle sigara kullanan orta ile yaşı ilerlemiş olan  kişilerde bu akciğerlerde meydana gelen lekelerde kötü huylu olma durumu daha yüksek şekilde ortaya çıkar. Genç yaşta olan ve sigara kullanımı yapmayan kişilerde ise lekelerin tehlikeli durum oluşturma ihtimalleri daha düşük düzeydedir. Akciğer kanseri ile alakalı şüpheleri olan kişilerin vakit kaybetmeden uzman doktora gitmesi gerekir. Uzman doktor tomografi tarzından çeşitli görüntüleme yöntemleri ile belli bir süre var olan lekeleri takip edebilir. Bundan sonraki durumu dikkate alarak bu lekelerden parça alabilir. Kanserin erken döneminde cerrahi uygula ile bu nodüllerin olduğu yerden alınma şansı oldukça yüksektir. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 oy, ortalama: 4,00 puan
Loading...