Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Boğazda Geçmeyen Tıkanma Hissi ve Nefes Darlığı Nedenleri

Yürürken, merdiven çıkarken, koşarken ve hatta oturduğunuz yerde aniden ortaya çıkan boğazda tıkanma hissi ve nefes darlığı, soğuk algınlığına bağlı basit bir enfeksiyon olabileceği gibi ciddi bir kalp veya akciğer hastalığının habercisi olabilir.

Boğazda Tıkanma Hissi ve Nefes Darlığı Neden Olur?

Sıklıkla kaygı durum bozuklukları ve panik atak ile kendini gösteren boğazda yumru varmış gibi hissetme, konuşmaya çalışırken kelimelerin boğaza takılması, yutkunma zorluğu, daralma ve nefes alamama şikayetleri sürekli tekrar ediyorsa altta yatan başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bugüne kadar bu semptomlarla ilişkilendirilmiş 67’ye yakın hastalık sıralanmıştır.

Boğazda Takılma Hissi ve Nefes Darlığı

Boğazda tıkanma hissi ve nefes darlığı şikayetlerine yol açan bazı hastalıklar şöyledir:

  • Anafilaktik şok; solunum güçlüğü ve boğazda daralma şikayeti ile görülen şiddetli alerjik reaksiyon.
  • Akut stres; yerinde duramama, boğazda nefes darlığı ile kendini gösteren kaygı durum bozukluğu.
  • Astım; nefes almayı zorlaştıran bir akciğer rahatsızlığı.
  • Asbestozis; solunum yetmezliği, kuru öksürük, göğüs sıkışması, boğazda daralma hissi ile kendini gösteren akciğer hastalığı. 
  • Aort stenozu; Kalp damarlarının darlığı.
  • Bronşiyal adenom;  yüksek ateş, öksürük ve tümör oluşumuna bağlı solunum yollarının daralması ile kendini gösteren solunum yolu kanseri.
  • Boğmaca; bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu.
  • Boğaz iltihabı; solunum yolları üzerinde tahrişe neden olan viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar.
  • Bronkospazm; Solunum yolu daralması
  • Epiglottitis; havanın ciğerlere ulaşmasını engelleyen nadir hastalık.
  • Kistik fibroz; vücudun anormal derecede kalın ve yapışkan mukus üretmesine neden olan kalıtsal hastalık.
  • KOAH; Kronik obstrüktif akciğer hastalığı.
  • Reflü; Mide asitinin solunum yollarına çıkması ile oluşan rahatsızlık.
  • Tetanoz; Vücudun çeşitli bölgelerinde sertleşmelere ve yumrulara neden olan akut bakteri enfeksiyonu. 
  • Üst solunum yolu tıkanıklığı; Soğuk algınlığına bağlı gelişen akut enfeksiyon.
  • Yutulmuş nesne; Bir şekilde solunum yolları üzerinde saplanan ve hareket etmeyen gıda ya da nesneler. 
  • Sarkoidoz; lenf nodlarında ve organlarda şişme ve sertleşmeye neden olabilen hastalık.
  • Şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS); gribe benzer belirtilere sahip viral hastalık.
  • Zatürre; akciğerlerin iltihabı. 

Aniden Gelişen Boğazda Takılma Hissi ve Nefes Darlığı Durumunda  Ne Yapmak Gerekir? 

Öncelikle içinde bulunduğunuz ortamda alerjik reaksiyon gösterebileceğiniz durumlardan kaçının. Su içmek hem vücuttaki oksijeni arttıracağından hem de sindirim kanalını temizleyeceğinden bol su için. Fakat;

Yanlışlıkla kimyasal madde yutulması gibi durumlarda su içilmesi önerilmez. Kimyasal madde maruziyetinde en yakın sağlık kuruluşuna giderek maruz kaldığınız maddeyi de yanınızda götürün. 

Strese bağlı olarak gelişen durumlarda rahatlamaya çalışın. Küçük yürüyüşler yapmak ya da uyumaya çalışmak gibi etkinliklerden size uygun olanı seçerek rahat bir pozisyona geçin. Eğer uzanır pozisyona geçecekseniz başınızın altına yüksek bir minder alın.

Astım gibi süreğen bir hastalığınız varsa inhalelerinizi yanınızdan ayırmayın. İlaçlarınızı düzenli kullanmaya özen gösterin. Bulunduğunuz ortam aşırı sıcak ya da aşırı soğuksa temiz hava alabileceğiniz uygun sıcaklıktaki bir yere geçin. Rahatsızlığınız yemek sırasında ve sonrasında tetikleniyorsa öğünlerinizi küçültün. Papatya gibi rahatlatıcı bitki çaylarını hafif bal ile karıştırarak ılık olarak için. 

 Ambulansı Ne Zaman Çağırılmalı?

Solunum güçlüğü ile birlikte ani ve şiddetli göğüs ağrısı, hareket kabiliyetinde azalma ve baygınlık görülmesi durumunda 112’yi arayın

Tedavi Yolları Nelerdir? 

Sağlıklı bir insanda, yorucu egzersiz, aşırı sıcaklar, kötü hava kalitesi, obezite ve yüksek rakım gibi dış faktörlerden kaynaklanan durumlarda ortamın değiştirilmesi, temiz havaya çıkılması ve dinlenmek belirtileri azaltacaktır. 

Boğaz Ağrısı ve Nefes Darlığında Buhar Banyosu

Ev ortamında rahatça hazırlayacağınız adaçayı, ıhlamur, papatya, zencefil, nane gibi bitki çayları solunum yollarınızda rahatlama sağlayacaktır. Mentol, nane, kekik katılarak hazırlanan buhar banyoları rahatlatıcı olabilir. 

Tıbbi müdahale gerektiren durumlarda öncelikle belirtilere neden olan hastalığın kesin tanısı yapılmalıdır. Şikayetlerinizin bir haftadan uzun sürmesi halinde lütfen aile hekimine gidiniz. 

Doktorunuz hastalığınızın türüne göre; antialerjik uygulamalar, stres azaltıcı terapi ve ilaçlar, reflü gibi hastalıklarda yanma ve tahrişi önleyici antasitler ve kanser durumunda kemoterapi-radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinden birini ya da birkaçını önerebilir.  

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 4,00 puan
Loading...