Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde Bronşit Neden Olur ve Nasıl Geçer?  Yaşa Göre Tavsiyeleri

Bebeklerde sık görülen viral bir enfeksiyon olan bronşitin çeşitli nedenleri ve tedavi yöntemleri vardır. Çocukların yaşına göre değişkenlik gösteren tavsiyeler de vardır.

BronşitBronşit hastalığı, akciğerlere giden hava yollarının iltihaplanması durumudur. Bu ismi; akciğerlerde oksijen taşıyan hava kanallarına bronş denilmesinden dolayı almıştır. Soluk borusunda enfeksiyon görüldükten sonra ortaya çıkar. Her yaş grubunda olan bu hastalık türü, bebeklerde bile sıklıkla karşımıza çıkabilir. Bebeklerde kronik bronşit; bebeklerin henüz bağışıklık sistemi gelişmediğinden dolayı, çok yaygın bir şekilde görülebilmektedir.

Bebeklerde Bronşit Neden Olur?

Bebeklerde bronşit genel olarak soğuk kış aylarında ortaya çıkan bir durumdur. Bazı durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. En sık görülme nedenleri ise şu şekildedir:

Bakteriler ve Virüsler

İnfluenza adı verilen virüs, bu hastalığın en sık görülme nedenidir. A ve B olmak üzere iki farklı türde ortaya çıkan bu virüs, hastalığın kısa sürede belirtilerinin görülmesine neden olacaktır. Öte yandan hastalığın ortaya çıkışında bakterilerinde etkili olduğu bilinir. Mikoplazma pneumoniae adı verilen bir bakteri pnömoniye (zatürre) neden olduğu gibi bronşit oluşumuna da neden olabilir.

Bebeklerde Alerjik Bronşit:  Diğer alerjik hastalıklar gibi; bebek vücudunun maruz kaldığı toz ve mikrop gibi alerjenlere karşı aşırı tepki vermesi nedeniyle oluşur.

Bağışıklık Sistemi

Bebekler yetişkinlere göre daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahiptir. Gelişme aşamasında oldukları için bu evrede, daha sık bir şekilde hastalık ortaya çıkabilmektedir. Özellikle kirli havaya maruz kalan bebeklerde bronşitin ortaya çıkışı görülebilir. Bunun için ev ortamının hijyenik bir şekilde tutulması gerekirken, anne babaya da pek çok görev düşmektedir. Anne ve babanın sigara alışkanlığı varsa, buna kısa sürede son vermesi önerilir. Aksi halde bebeğin bu zorlu hastalığa yakalanma ihtimali çok büyüktür.

Alerjen Maddeler

Bazı maddeler alerjiyi tetikleyici etkiler gösterebilir. Bunlara sık bir şekilde maruz kalan bebekler, her geçen zaman hastalığın daha çok belirtisini vermeye başlayacaktır. Özellikle tahriş edici gazlar, egzoz dumanı, polen tozları, toksinler gibi pek çok faktör alerjik bronşitin nedenleri arasında bulunur. Zaten zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olan bebek, bunlardan sonra daha büyük bir riskin altına girecektir.

Anne Sütü Almayan Bebekler

İlk altı ay anne sütünün alınması şarttır. Buna uymayan anneler bebekleri bilmeden alerjik bronşitin riskine sokabilir. Anne sütü bağışıklık sistemini güçlendirici etkiler taşıdığı için, bundan dolayı alerjiyi engelleyici etkilerinin olduğu tahmin edilmektedir. Eğer altı aylık dönemin içinde anne sütü alınmazsa, bebeğin hassasiyet oranının biraz daha artması kaçınılmazdır. Bebeklerin bu önemli dönemleri daha dirençli bir şekilde atlatmaları için anne sütü şarttır.

Nasıl Geçer?

Bebeklerde bronşitin geçebilmesi için öncelikle bir uzmandan yardım almak şarttır. 3 yaş altındaki çocuklar için öksürük ve alerji kesici ilaçların kullanılması doğru olmaz. Mutlaka doktor onayından sonra ilaç kullanımına başlanmalıdır. Bebekte burun tıkanıklığı varsa, burun tıkanıklığını önlemek için damlalar yardımıyla burnunun temizlenmesini sağlayabilirsiniz. İlaç tedavisinin yanında evde alerjik etkenlerin belirtilerini azaltmak için bu yöntemleri de uygulayabilirsiniz. Düzenli olarak yapılması gereken bu yöntemler, bebeğin şiddetli bir şekilde alerjik belirtiler yaşamasının önüne geçecektir.

Hatmi ÇiçeğiHatmi Çiçeği ve Süt

Hatmi çiçeğinin öksürüğü kesici bir etkisi vardır. Bunun yanında göğsünde rahatlamasına yardımcı olur. Bu mucize bitkiyi sütle birlikte karıştırarak, gözle görülür şekilde sonuçlar alabilirsiniz. Hatmi çiçeğini bir bardak sütün içine atarak balla birlikte daha güçlü bir hale getirin. Düzenli yapmanı gereken bu yöntem, öksürüğün atlatılmasını sağlayacaktır.

Öksürük Otu

Alerjinin ortaya çıkardığı burun akıntılarına karşı çok iyi gelen bir bitkidir. Bunun kullanılması için yine demleme yöntemi kullanılmalıdır. Soğuk kış aylarında sıkça karşımıza çıkan gribal enfeksiyonlara karşı kesin bir çözüm almak için de bu bitkiyi kullanabilirsiniz.

Ebegümeci

Ebegümeci hastalığın ortaya çıkardığı etkilerin azaltılması için, iyi sonuçlar ortaya çıkaran bir bitkidir. Bir bardak suyun içine beş gram kadar eklenmesi gereken bu mucizevi bitki, on dakikalık bir süre boyunca demlenmeye alınmalıdır. Yapılan bu bitki çayı düzenli bir şekilde içerilir.

Yaşa Göre Tavsiyeler

Bebek ilk altı aylık dönemin içindeyse, anne sütü ve doktor kontrolünde verilen ek ilaçlardan yararlanmanız daha iyi olacaktır. Aynı zamanda burun tıkanıklığını bitirmek için, ek ilaçlarda bu dönem içinde kullanılabilir. Öte yandan gün içinde yapılacak bazı yöntemler ile, bebeğin alerjik etkenler için kendini biraz daha rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Bronşit olan bebek nasıl giydirilmelidir sorusunun cevabını bilmek hastalığın ilerlemesini durdurmanın ve iyileştirmenin en etkili yollarından biridir. Uzmanlar; tek kat kalın bir elbise giydirmek yerine ince kıyafetlerden birkaç kat giydirmek olarak adlandırılan ve soğan sistemi olarak da bilinen tarzda giydirmenin daha faydalı ve koruyucu olduğunu belirtirler.

Üşüyen ayakların bronşite davetiye çıkarabileceğinden dolayı; bebeği rahatsız edecek kalın ve ağır çoraplar yerine bebeğinizin ayağına tam oturan, pamuklu ve terletmeyecek çorapları tercih etmeye dikkat edin.

Evin hijyenini sağlamak bu konuda önerilen şeyler arasındadır. Evdeki yoğun kir ve toz bu hastalığın şiddetini arttırarak vücuda zarar verir. Üstelik öksürük ve burun akıntısı gibi durumların daha çok ortaya çıkmasına neden olacaktır. Kişisel hijyeni sağlayarak mikroplara engel olabilirsiniz. Öte yandan odalardaki nem miktarının arttırılması da bebekler için önemli bir konudur. Odanın nemini arttırabilmek için kaliteli bir buharlaştırıcı kullanabilirsiniz. Bu ürünler aynı zamanda öksürüğünde biraz azalmasına neden olacaktır.

Bebeklere aspirin vermeniz önerilmeyen şeyler arasındadır. Bunun yerine doktorunuza danışarak balgam söktürücü kullanabilir ateş düşürücü alabilirsiniz. Doktor tarafından verilen antibiyotik ilaçları belli bir düzene bağlı olarak bebeğe vermeye devam edin. İlk zamanlar etkilerinin görülmediği olurken, daha sonradan etkileri hızlı bir şekilde hissedilmeye başlayacaktır. Aynı zamanda diğer ilaçları da düzenli bir şekilde bebeğe vermeye devam etmeniz gerekir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...