Bebeklerde Öksürük Nedenleri ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Bebeklerde soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlar ile çocukluk dönemine has boğmaca gibi hastalıklar öksürük nöbetlerine neden olabilir. Farklı öksürük tiplerini anlamak, belirtileri takip etmek onlara nasıl bakacağınız ve ne zaman doktora götüreceğiniz konusunda yardımcı olur.
İçindekiler
Öksürüğü Anlamak: Faklı Öksürük Tipleri
Bebeklerde öksürük görülmesinin birçok farklı sebebi olabilir. 1 yaşa kadar tek başına görülen öksürük, akciğer gelişiminden kaynaklı olabilir. Fakat ishal, kusma, hapşırma, boğaz ağrısı gibi başka semptomların da eşlik ettiği öksürükler hastalık habercisi olabilir. Ebeveynler, bebeklerde öksürük görülmesinin ardından bebeklerini gözlem altına alarak kaç saat ya da kaç gün sürdüğünü takip etmelidir. Bebeklerde hastalığa bağlı olarak görülen bazı öksürük tipleri şöyledir.
- Hırıltılı: Akciğere bağlı alt solunum yollarına bağlı olarak gelişebilir. Nefes alıp verirken ve öksürük sırasında hırıltı sesi duyurulur. Kesik kesik olabilir. Astım, pnömoni, soğuk algınlığı ve viral enfeksiyonlara bağlı gelişen bronşitte yaygındır.
- Derin: Solunum yollarında iltihaplanma, reflü, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlarda görülür. Bebeğinizin nefes sesi derinden gelir. Bebeklerde boğmaca öksürüğü derindir. Hapşırma, burun akıntısı, boğaz şişkinliği ve yüksek ateş ile birlikte ortaya çıkar. Hemen müdahale edilmelidir.
- Yüksek Sesli: Nefes borusu ve gırtlak üzerinde şişkinliğe yol açan krup gibi viral enfeksiyonlar ile soğuk algınlığında ortaya çıkar. Ani ve şiddetli olabilir. Nefes alış verişi sırasında zorlanma, ses kısıklığı, ateş, boğazda gıcık hissi gibi belirtiler eşlik edebilir.
- Balgamlı: Enfeksiyon kaynaklı olabilir. İshal, ateş ve kusma eşlik edebilir. Sabahları daha sık görülür. Hava değişimleri ve tozlu ortamlar tetikler.
- Kuru: Geceleri daha sık görülür. Sıklıkla vücutta oksijen azalmasından kaynaklıdır. Nefes darlığı ve ses kısıklığı eşlik edebilir. Alerjenler, kapalı ortamlar, sigara dumanı tetikler. Balgam atılamadığı için inatçı karakterde olabilir.
- Kusmanın eşlik ettiği; Özellikle 3 aya kadar olan bebeklerde doğumsal bir anomali olan Pylor kası kalınlaşmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Kusma fışkırma şeklinde görülür. Bebeğin öksürerek kusması önemli bir sağlık problemidir. Kilo verme, yemeği reddetme, genel halsizlik eşlik eder. Enfeksiyona bağlı şiddetli öksürüklerde kusmayı tetikleyebilir. Hemen doktora götürülmelidir.
- Gece artan; Hava yolları geceleri daha hassastır. Yatar pozisyonda iken mukus, bronşları tıkama eğilimindedir. Daha yüksek bir yastıkla hafifletilebilir.
- Sabah artan; Bebeklerde sabah öksürüğü hava değişimi ve enfeksiyona bağlı sebeplerle ortaya çıkar. Kimyasal temizlik ürünleri tetikleyici olabilir.
- Reflüye bağlı; Reflü, sıklıkla yemeklerden sonra ortaya çıkar. Bebeğin yüzünde mide yanmasına bağlı kızarma, cilt değişiklikleri görülebilir.
Bebeklerde Öksürük Ne Kadar Sürer?
Hastalığın türüne ve safhasına bağlı olarak bu süreç değişebilir. Enfeksiyona bağlı durumlarda yaklaşık 2 hafta 10 gün öksürük devam edebilir. Astım ve bronşit gibi kronik hastalıklarda bu süreç daha uzundur. Boğmaca gibi çocukluk dönemi hastalıklarında tedavi sürecine ve hastalığın seyrine bağlı olarak 14 gün civarındadır. Bebeğin sürekli öksürerek kusması pylor kası ile ilgili olabilir, ameliyat gerekir.
Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Bebeğim öksürüyo diyen ebeveynler gerekli sağlık kontrollerini yaptırdıktan sonra öksürüğü hafifletmek ve süreci kısaltmak için ev yapımı doğal tedavi yöntemlerine başvurabilir.
- Pekmez; Bebeğin boğazını yumuşatmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için her gün sabah 1 kaşık pekmez verilir. Ses kısıklığı, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, solunum yolları enfeksiyonlarında üzüm pekmezi, dut pekmezi, harnup pekmezi gibi pekmezlerden biri bebeğinize verilmelidir. Pekmez kan yapıcıdır. Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller pekmezin içinde bolca bulunur.
- Elma püresi ya da elma çayı; Reflüye bağlı mide yanmasını azaltır. Ses kısıklığı, boğaz ağrısı gibi durumlarda boğazı yatıştırır. Yarım fincan elma çayı öksürüğü hemen keser. Solunum yollarını açar. Balgamı yumuşatarak atılmasını sağlar. Püresi her gün 1 öğün şeklinde verilir. Çayı öksürük anında hemen verilir. Sabah ve gece öksürüklerini giderir.
- Kekik çayı; Şiddetli öksürük hemen kesilir. Enfeksiyona bağlı ses kısıklığı, reflü, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, solunum yolları iltihabı, şiddetli öksürük gibi durumlarda çözüm sağlar. Her gün yarım fincan kekik çay şeklinde verilir. Bebeklerde öksürük kesici olarak kullanılabilir.
- Zencefil; Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, solunum yolu iltihabı ve reflü için hemen çözüm sağlar. Çay şeklinde her gün yarım fincan verilir.
- Meyan kökü; Doğal bir kortikostreoid olduğu için dikkatli kullanılmalıdır. Reflü ve solunum yolları enfeksiyonu gibi durumlarda çay şeklinde vermek öksürüğü hemen keser. Ama kortizon hormonu üzerinde etkileri olduğundan her gün verilmemelidir.
- Ihlamur çayı; Bebeklerde öksürük ve boğaz ağrısı için en etkili ve hafif yöntemlerden biridir. Göğsü yumuşatır, enfeksiyonları atmasına yardım eder. Günde yarım fincan verilebilir.
Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Bebeğinizin düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırınız.
Kaynaklar
- http://www.seattlechildrens.org/medical-conditions/symptom-index/cough/
- https://www.akronchildrens.org/cms/kidshealth/41144323a6d454bf/index.html
- http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/cough/symptoms-and-causes
- https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/chest-lungs/Pages/Croup-Treatment.aspx
- http://kidshealth.org/en/parents/childs-cough.html