Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Verem Aşısı Yan Etkileri – Aşı Sonrası Ateşlenme ve İyileşme Süreci

Verem Aşısı- Yan etkileri ve iyileşme süreci ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler. Aşı takvimi kapsamında yapılması gereken aşılar ve verem hastalığının özellikle yaptırılması gereken kişiler.

Verem Aşısı Ateş Yapar mı

Yapılan araştırmalar sonucunda istatistik değerlendirmeleri de göz önünde bulunduracak olursak her yıl yaklaşık olarak 2 milyon kişi verem hastalığı sonucunda yaşamını yitirmektedir. Bu hususta şunu belirtmek isteriz ki kemik, böbrek, menenjit ve akciğer veremi için aşı yapılması son derece önemli bir kavramdır. Akciğer veremine yakalanan ve hastalığın hafif seyri olan kişilerde verem aşısının etkisi az olmakla beraber daha ağır ve yaygın türde gelişen veremde ise verem aşısı son derece etkili bir uygulama olmakta. Aşı sadece akciğer ve menenjit hastalığında değil aynı zamanda lepra, mesane kanseri ve benzeri hastalık türlerinde ve alerji problemlerinde de oldukça etkili bir uygulamadır.

Aşının yan etkilerine değinecek olursak bu hususta en çok merak edilen konulardan bir tanesi de verem aşısının ateş yapıp yapmayacağıdır. Aşı 2 ve 3 ay arasında iken yapılmakta olup aşı sonrasında kızarıklık, sulanma, kabuklanma ve benzeri olarak fiziksel etkiler kendini göstermektedir. Bu etkileşimlere bağlı çocuktan çocuğa ateş oluşumu farklılık gösterir ve her çocukta ateş olacak diye bir kavram söz konusu değildir. Bazen bazı aşılarda da ateş olabildiği gibi bazılarında ateşlenme durumu söz konusu olmamakta. Ateşlenme durumuna ilişkin annelerin bir çoğu özellikle ilk zamanlarda bilgi ve deneyim elde etmiş olsa da her anne çocuğunun sağlığı konusunda tedirgin davranmakla beraber özellikle de bu ateşlenme konusunda oldukça acemi diyebiliriz. Sağlık hususunda en önemli bilgi edinilmesi gereken verem aşısı sonucunda ateşlenme problemi kapsamında temkinli olmalı ve doktorumuzun önerdiği ateş düşürücü ilaçları kullanmalıyız.

Ateşlenmeden korkmayın çünkü öyle ki ateş vücudumuzun savunma mekanizmasıdır. Bebeklerde ve çocuklarda risk durumunu gösteren ateşlenme derecesi 38-5 üzeri olan ateşlenme durumudur. Çocuğunuz ateşlendiğinde üzerindekileri çıkarın ve hafif giysiler giydiriniz. Bu sayede çocuğunuzun vücut direncini ölçerek savaşmasına engel olmamış olmaktasınız.

Verem Aşısı

Verem Aşısının Yan Etkileri

Yan etkiler konusunda açıklama da bulunacak olursak verem aşısının yan etkileri oldukça belirgin olmasına rağmen kısa süreli bir etkileşim sağlamakta olup aşı sonrası oluşan kızarıklık ve benzeri etkiler 15 gün içerisinde gözle görülür bir şekilde kaybolmaktadır. Aşı sonrası görülen etkiler aşının bir nevi normal formdaki reaksiyonları olmakta. Kimi zaman ise yan etki kapsamında aşı uygulaması sonrasında koltuk altında, veya omuza yakın bir kesimde fındık büyüklüğünde bir kitle oluştuğu gözlemlenmektedir. Bu hususta doktorunuza danışmalı ve kendiliğinde bu kitlenin kaybolacağı bilinmeli. Bu kitlenin oluşumu lenf bezlerinin büyümesi sonucunda oluşmaktadır.

Aşı Sonrası İyileşme Süreci

Verem aşısı iyileşme süreci 15-20 günlük bir süreci kapsamakta. Bazen bu bağlamda olan etkiler hafif dereceli geçirilirken bazen ise vücudun direncine göre ateşlenme benzeri etkiler ile geçirilebilmektedir. Verem aşısının uygulama işlemindeki amaç mikrobun bedenimize enjekte edilmesi ve bağışıklık sistemimizin daha da güçlendirilmesidir. Bunun için uygulama öncesinde ilk olarak PRD testi yani direnç testi yapılmalıdır. Bu uygulama sonrasında cilt üzerinde herhangi bir kabarma ve benzeri deformasyon oluşturan etki gözlemlenmemekte ise aşı uygulaması gerçekleştirilir.

Verem aşısı yaptırımı zorunlu aşı listesinde değildir, kişinin talep ettiği doğrultuda kişi çocuğuna verem aşısı yaptırmaya bilir. Lakin ilerleyen dönemlerde bu tür sağlık problemleri ile karşılaşmamak adına verem aşısı yaptırmak oldukça faydalıdır.  Aşı uygulaması sonucunda yaşanan ateşlenme, kusma, ishal gibi etkilerin giderilmesi ortalama 1 haftalık bir süreçtir. Lakin kabuklanma, kaşıntı ve benzeri etkilerin giderilme süreci ise 2-3 ay arasında bir süre zarfı içerisinde giderilmektedir. Verem aşısının yapılması özellikle ağır iş koşullarında çalışanlar, hijyenik koşullarda çalışamayanlar, sık sık sağlık problemi ile karşılaşmakta olan ve bağışıklık sistemi güçlü olmayanlar için oldukça önemlidir.

Aşı Takvimi

1.       Ay Hepatit B Aşısı
2.       Ay Hepatit B Aşısı
3.       Ay DaBT IPV-Hib, BCG, Pnömococ
4.       Ay Rotavirüs
5.       Ay DaBT- İPV-Hib, Pnömococ
6.       Rotavirüsü ( Tercih edilen aşıya göre farklı dozda yapılabilir)
7.       Ay DaBT- IPV-Hib, OPV ( Ağızdan yapılmakta. Çocuk Felci Aşısı), Hepatit B, Pnömococ
8.       18. Ay Ay DaBT- IPV-Hib, OPV ( Ağızdan yapılmakta. Çocuk Felci Aşısı), Hepatit A
9.       24. Ay Hepatit A
10.   6  Yaş Kızamık- Kızamıkçık- Kabakulak-Su Çiçeği- Oral Polio- Dt


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...