Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bronşit aşısı nedir ve ne zaman yapılmalıdır

Bronşit aşısı veya diğer koruyucu aşılar zamanında ve hastalanmadan önce yapılmalıdır.aşılar yetişkinler ve çocuklar için her zaman doktor kontrolünde olmalıdır.

Bronşit aşısı nedir ve ne zaman yapılır

Çocuklarda hava yollarının çeşitli sebeplerle tahriş olması ve gözenekler oluşması nedeniyle oluşan hava yollarında ki aşırı hassasiyet, sık öksürük, hışıltı, nefes daralması belirtilerinin olduğu hastalığa astım ya da bronşit denir. Son yıllarda aşı tedavileri oldukça gelişme göstermektedir.bronşit aşısı tedavisi konusunda eğitimli olan  tek uzmanlık alanı çocuk alerji uzmanları olduğu için alerji aşısının gerekip gerekmediğini, aşı tedavisinde uygulanacak aşının hangi karışımdan yapılması gerektiği ve yan etkiler gelişince nasıl davranılması gerektiği konusunda da çocuk alerji uzmanları eğitim almıştır. 3 ile 5 yıl gibi uzun süre yapılacak aşı tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi ve yan etkiler çıkınca ne yapılması gerektiği konusunda çocuklar risk altında kalabilir.

Aşı başlanmaması gereken durumda aşı tedavisine başlanmak zorunda kalmış olabileceğiniz gibi yanlış bir karışımla uzun süre aşı yapılıp zaman kaybedilebilir.  Bu nedenlerle çocuklarda aşı eğitimli doktorlar tarafından yapılmalıdır. bronşit veya astımında aşı tedavisinin faydası vardır.bronşit iğnesi tedavisi hayat kalitesini artırmakta ve ilaç gereksinimini azaltmaktadır. Başka alerjilerin gelişmesini önlediği için de faydalıdır. Tedavi başarısı yüksektir. Ancak çocuklarda aşı tedavisinin hangi alerjenden oluşması gerektiği ve hangi dozlarda uygulanması gerektiği sadece ve sadece çocuk alerjisi uzmanlarınca yapılmalıdır. Aksi takdirde tedavinin başarısız olmasına ve hatta çok ciddi yan tesirlerle karşı karşıya kalınabilir.

Öncelikle astım, bronşit veya alerjik nezle belirtileri olan bireylere ciltten alerji testi yapılır ve test sonucuna göre alerjiden etkilenip etkilenmediğine göre karar verilir.

Aşı çeşitleri ve tedavileri

Dilaltı aşılar 3 yaşından sonra başlanırken cilt altı enjeksiyon şeklindeki aşılar 5 yaşından sonra başlanabilir. Aşı tedavisi üç çeşittir. Dilaltı damla, tablet ve cilt altına enjeksiyon türleri vardır. Cilt altı aşılar da iki türdür. Yıl boyu yapılan ve mevsim öncesi olmak üzere iki türdür. Mevsim öncesi aşılar sadece polen alerjisinde uygundur. Alerjisi olan bronşit veya astım hastalarına ve alerjik nezlesi olanlara uygulanır. Dilaltı damla aşılar dilaltına pompalanarak uygulanır. Aşı içinde sadece çocuğun astımına veya alerjik nezlesine neden olan alerjik madde vardır.

Örneğin polen alerjisinde kullanılan damla aşı içinde sadece polen vardır, ev tozu akarına alerjisi için yapılan alerjide akar alerjeni vardır. Kesinlikle kortizon içermez. Çok küçük dozlarda başlanarak vücudun bu alerjik olduğu maddeye alıştırılması sağlanır. Haftada 3 kez veya her gün uygulanan formları vardır. Çocuklarda ciddi alerjik reaksiyona neden olma ihtimali düşük olduğu için evde uygulanabilir. Dişleri fırçalamadan ve kahvaltı veya yemekten önce uygulanır ve 2 dakika dilaltında tutulduktan sonra yutulur. 10 dakika sonra gıda alınabilir.

Dil Altı Aşı tedavisinde aşı uygulama süresi en az 3 yıl, en fazla 5 yıldır. 3 yaşından sonra başlanabilir. Aşı tedavisi ile ilaç kullanma ihtiyacı azalmakta veya bitmektedir. Hayat kalitesi artmaktadır. Alerjik bronşit astım hastalarında 8-14 yaş arasında yani ergenlikte hastalığın geçme veya şiddetinin azalma olasılığı vardır. Her iki çocuktan birisi bu hastalığı ergenlikte atlatamamaktadır. Koruyucu ilaç ihtiyacı devam etmektedir. Çocuk astımında aşı tedavisi ile hastalığın atlatılma olasılığı % 80-90’ın üzerine yükselmektedir.

Güvenilir bir uygulama olduğundan koruyucu ilaç almak zorunda olan astımlı ve alerjik nezleli tüm hastalar dilaltı damla aşıya uygun olup olmadıkları yönünde değerlendirilmelidir.

Cilt Altı İğne Aşı Tedavisi (Subkütan İmmünotarapi) Devamlı ve mevsim öncesi şeklinde yapılabilir. Mevsim öncesi cilt altından yapılan aşılar sadece polen alerjisinde uygulanabilir. Ocak ayından Nisan ayına kadar haftada bir uygulanmaktadır. Devamlı uygulanan aşılar ise başlangıçta en az alerjen içeren konsantrasyonda başlanır. Haftada bir başlanır,giderek artırılır. Daha sonraki aylarda doz Aralığı 1 aya kadar çıkılır.

Toplam uygulama süresi 3 yıl ile 5 yıl arasında değişmektedir. 5 yaşından sonra uygulanabilir.Astımlı veya alerjik nezleli hastalarda alerjiye karşı tolerans oluşturmak için kullanılır. Aşı tedavisi ilaç gereksinimini azaltır veya ortadan kaldırır, yeni alerjilerin gelişmesini önler ve hayat kalitesini artırmaktadır. Yetişkinlerde pek yan etki görülmemektedir.  Buzdolabı rafında veya kapağında saklanabilir 2 ile 8 derece arasında saklanmalıdır. Buzluk veya difirize konulmamalıdır.

Buzdolabı dışında tutulmamalıdır. Buzdolabı dışında uzun süre tutulursa yapılan aşının etkisi olmaz. Aşı tedavisinin etkisi tedaviden sonra 6 ayda başlar. Birinci yılın sonunda faydası mutlaka olmalıdır. Birinci yılın sonunda aşı tedavisinin faydası yoksa aşı tedavisi kesilir. Her yıl aşılanması gereken kişiler 65 yaş ve üzerindeki kişiler, 6– 24ay yaş grubundaki tüm çocuklar,2-18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin tedavisi gören çocuk ve gençler mutlaka hastalıklardan korunmak için aşı yaptırmalıdırlar.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...