Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

1 Aylık Bebekte Öksürük Görülme Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

1 aylık bebekte öksürük görülmesi anne ve baba için endişe ve üzüntü kaynağıdır. Bebeğim öksürüyor ne yapabilirim, diyen ebeveynler böyle bir durumla karşılaştığında öncelikle sakin olmalı, ardından bebeğin pozisyonunu değiştirerek daha rahat nefes almasına yardım etmelidir.

1 Aylık Bebekte Öksürük Nedenleri

1 aylık hatta 20 günlük bebeklerde öksürük görülmesi normal hatta sağlıklı bir durumdur. Bebeğin akciğer gelişimi doğduktan sonra devam eder. Unutmayın ki bebeğiniz sizin alışık olduğunuz tüm bu hava şartları ile ilk defa karşılaşıyor. En küçük değişiklikleri bünyesi fark edebiliyor ve bağışıklık sistemi her yeni karşılaştığı şeyi tanımlamaya, anlamlandırmaya ve tepki vermeye çalışıyor. Öksürük, doğal ve koruyucu bir reflekstir, 20 günlük bir bebek metabolizması çevredeki her şeyi yabancı olarak algılar ve bu yüzden mukus üretimi artabilir. Mukus, solunum yollarını mikroplardan temizleyen doğal bir salgıdır. Bağışıklık sistemi gelişene kadar biraz fazla salgılanması sizi korkutmasın. Mukusun fazla salgılanması burun akıntısına ve burun tıkanıklığına neden olabilir. Bu hastalık belirtisi değil doğal bir süreçtir. Bu öksürükler sıklıkla sabah görülür ve hemen geçer. Öksürük görüldüğü anda bebeğin sırtına masaj yapmalı ve bebek rahatlatılmalıdır. Odanın havası çok kuru ise bir kap içine ılıtılmış su koyarak odayı hafifçe nemlendirmek de bebeğinize iyi gelir. 

Ne Zaman Endişelenmek Gerekir? 

  • Öksürük, gün içinde aniden ortaya çıkıyor, nöbetler halinde tekrar ediyor, şiddetli oluyorsa; 
  • Öksürükle birlikte bebeğiniz yemeği reddediyor, kusuyor, nefes darlığı  çekiyorsa; 
  • Cilt renginde değişiklik varsa ve bitkin görünüyorsa;
  • 40 günlük olmamış bebeklerde balgam ve burun akıntısı renkli ve aşırı katıysa; 

doktorunuzla iletişime geçerek bebeğinizi en yakın sağlık kuruluşuna götürünüz. 

Dikkat Edilmesi Gerekenler, Ne Yapmalı?

Bir Aylık Bebekte Burun Tıkanıklığı ve Öksürük

  • Bebeğinizin bulunduğu odanın sıcaklık ve nem dengesi önemlidir. Çok sıcak ve çok soğuk bir oda bebeğinizin öksürmesine neden olabilir. İdeal sıcaklık 25 derecedir. Kış dönemi doğumlarında odayı ısıtmak için kullandığınız elektrikli aletler varsa odanın nem dengesini bozabilir. 
  • Bebeğin odası sürekli havalandırılmalıdır. Oksijen seviyesi düşük bir oda bebeğinizin mukus salgısını arttırarak bronşların kapanmasına ve öksürüğe neden olur. Bebek buharlı bir banyoda ılık bir duş yaptırmalı, rahatlatıcı bir banyo ardından uyumak, bebeğin öksürüğüne iyi gelir.
  • Bebeğin yatış pozisyonu sürekli değiştirilmelidir. Sürekli sırt üstü ve aynı tarafa yatmak mukus yönünün tek taraflı olmasına ve burun tıkanıklığına neden olur. Doğumdan itibaren bebeğin burnu her gün  kontrol edilerek burun pompası ile temizlenmelidir. 
  • Arada sırada bebeğin sırtına ve göğüs bölgesine okşar gibi masaj yapmalı, masaj sırasında hafif ılıtılmış zeytinyağı ile bebeğin göğsüne ılık havlu sarmak iyi gelir. Masaj, bebeğinizin rahatlamasına ve solunumunun düzenlemesine iyi gelir. 
  • Ayak altları ovularak masaj yapmalı, çorapları ütü ile hafifçe ısıtılarak giydirilmelidir. 
  • Sigara gibi tütün mamulleri mümkünse aynı odada değil aynı evin içinde bile kullanılmamalıdır. Sigara dumanı siz fark etmeden üzerinize sinecektir. Yeni doğanlar kokulara karşı çok hassastır. Sigara dumanı gibi faktörler akciğerlerinin daha fazla çalışmasına neden olarak bebeğinizi yorar, öksürmesine neden olur. İlerleyen süreçte astım ve bronşit gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini arttırır. 
  • 20 günlük, 25 günlük, 1 aylık bir bebeğe anne sütü dışında hiçbir ev yapımı gıda verilmeye çalışılmamalıdır. Ne yapabilirim, diye soran anneler herhangi bir sağlık sorunları yoksa bebeklerini düzenli olarak emzirmeye devam etsinler. Anne sütü bebeğinizin bağışıklığını düzenler.  Bu yüzden anne kendi beslenmesine dikkat etmeli, vitamin ve mineraller bakımından zengin olan gıdalar tüketmelidir. Bebek sağlığı anne sağlığı ile ilişkilidir. Siz ne kadar iyi olursanız bebeğiniz o kadar iyi olacaktır. 

Yenidoğanda Öksürük Tedavisi 

1 Aylık Bebek Öksürüyorsa Ne Yapmalı

1 aydan daha küçük olan bebeklerde kesinlikle kulaktan dolma yöntemlerle, kendi başınıza tedavi yöntemi seçmeye çalışmayınız. Komplikasyonlardan kaçınmak için en doğru tedavi yöntemi doktor tarafından belirlenecektir. Balgam görülen öksürüklerde doktorunuz uygun görürse balgamı yumuşatmak için rahatlatıcı burun damlası verebilir. Drenaj masajı uygulayabilir. Antibiyotik ilaçlar, sadece doktorun belirlediği dozlarda ve gözetimli uygulanır. Eğer akciğer gelişiminde ya da solunum yollarında bir sıkıntı varsa bebeğiniz 1. aşama tedavisi olan gözlem amacıyla hastaneye yatırılabilir. Öksürük ile birlikte stabil olmayan solunum sıkıntılarının görülmesi durumunda 2. aşama tedaviye geçilir. 2. aşama basit solunum desteği tedavilerini içerir. 3. aşama çocuğun solunum cihazına bağlandığı, temel solunum faaliyetlerinin cihaz yoluyla düzenlendiği, ventilasyonu içeren yöntemlerden oluşur. Hiçbir tedaviye yanıt alınamayan durumlarda son aşama tedavisi olarak bebek ECMO cihazına bağlanır. 

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 3,00 puan
Loading...