Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde Gece Balgamlı Öksürük Ve Bitkisel Tedavisi

Bebekler de gece öksürüğü bebeği ve anneyi geceleri uyutmayan ve huzursuz eden bir durumdur. Bebekleri gece uyumadan önce rahatlatmak için farklı bitkisel yollar öksürüğün kesilmesi yada hafiflemesinde etkili olabilir.

Bebeklerde Gece Öksürük Nedenleri

Bebeklerde Gece Öksürüğü, tehlikeli bir hastalığın belirtisi olabilir. Bunun ile birlikte solunum yolunda görülen bir sorun neticesinde tahriş olma durumu söz konusu olabilir. Bu durum da beraberinde çocuğunuzun gece öksürük nöbetine tutulmasına neden olmaktadır. Öksürük durumu akciğerde oluşan enfeksiyonların ya da solunum yollarındaki balgamın atılması ile meydana gelir. Özellikle de gece yaşanan kuru gıcıklı öksürük durumu pek tehlikeli bir problem olmamakla birlikte nedeni çok kez tam olarak bilinmez. Bebeğinizin soğuk algınlığı neticesinde burun akıntısının arkaya doğru giderek solunum borusuna zarar vermesinden ötürü meydana gelebilir. Eğer bebeğinizin çevresinde sigara içiliyorsa sigaranın dumanı çocuğun nefes alışverişini etkileyeceğinden bebeklerde gece öksürüğü nöbetinin yaşanmasına neden olmaktadır.

Bebeklerde gece öksürüğü sorununa karşı dikkat edilmesi gereken en temel husus bu soruna karşı nasıl hareket edilmesi gerektiğidir. Yanlış uygulanan bir durum bebeğinize zor anlar yaşatabilir. Bebeklerde gece öksürük sorununu önlemek isterken bebeğinizin başka bir rahatsızlığa yakalanmasına neden olabilir.

Bebeklerde gece öksürük durup dururken kuru bir şekilde başlamış ise eğer, boğazına yabancı bir cisim kaçma ihtimali söz konusu da olabilir. Eğer kaçmış ise mutlaka çıkarılması gerekir. Bu cismi çıkarmak ile çok uğraşıp vakit kaybetmeden hemen en yakındaki bir sağlık kuruluşuna götürmeniz gerekir.

Bebeklerde Gece Öksürüğü Bitkisel Tedavisi

  • Bebeğinizde meydana gelen öksürük balgam şeklinde ise bu durum için kesinlikle öksürük şurubu kullanılmaması gerekir. Çünkü bu durum öksürüğün azalmasına değil, öksürükle beraber balgamın sökülüp atılması önemli bir husustur. Öksürdüğü esnada bebeğinizin bedeninin yüzükoyun olarak dizinize yatırın. Sırt kısmına hafif hafif vurmak suretiyle balgamın çıkarılmasına yardımcı olur.
  • Bebeklerde gece öksürük sorununa karşı bebeğinizin yastığının altına destek koymak suretiyle dik yatırılmasını sağlayın. Burnundan gelen sümüğün boğazından aşağıya kayarak tahriş olmasını da engellemiş olacaksınız. Yan ya da yüzükoyun yatırmak da bebeğinizin boğazının tahriş olmasını önleyecektir.
  • Öksüren bebeğinizin odasının sürekli olarak havalandırılması da oldukça önemli bir husustur. Bunun yanı sıra sürekli olarak nemli bir ortamın olması solunum yolunun daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Bu durumda beraberinde bebeklerde gece öksürük nöbetini önlemek mümkündür.
  • Çocuğunuzun yanında kesinlikle sigara içilmemesi gerekir. Bebeğinizin girmedi herhangi bir odada dahi sigara içilmemesi gerekir. Sigara dumanı hava zerrecikleri yardımıyla bebeğinizin yanına taşınır ve ona zor anlar yaşatabilir.
  • Yatmadan hemen önce çocuğunuzun boğaz kısmına yumuşatmak amacıyla ılık bir şeylerin verilmesi gerekir.
  • Bebeklerde gece öksürüğü sorununa karşı süt verilmesi uygun olmayabilir. Zira 6 aylıktan büyük bebekler için süt verilmesi salgı oluşumunu arttıracaktır. 18 aylıktan büyük çocuklar için ise birkaç damla ılık su içinde eritilmiş haldeki bala katılarak verilebilir.
  • Bebeğin odasının nemine dikkat edilmelidir. Su kaynatıp odanın nem dengesi sağlanmalıdır.
  • Çocuğunuza uyumadan evvel ılık bir şeyler içirin. Bu sayede boğazı yumuşayacak ve balgam kolay atılacaktır.
  • Göğsünü zeytinyağı ile ovup, sıcak havlu koymak bebekleri ve çocukları rahatlatabilir.
  • Türk kahvesini kavurup göğsüne ılık bir şekilde koymak öksürüğü rahatlatabilir.
  • Bir miktar nişasta su ile birlikte kaynatılıt. İçerisine portakal veya limon suyu ilave edilir. Dilerseniz tatlandırıcı olarak bir miktar pekmez ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız bu karışımı ılık verilebilir.
  • Bebekleri ve çocukları uyumadan önce oda sıcaklığına getirilmiş balı çocuğun sırtına sürülür ve üzeri kâğıt havlu ile kapatılır. Günde 2-3 kez tekrarladığınızda çocuğunuzun öksürüğü kesilecektir.

Ihlamur & Ayva Yaprağı: Ihlamurla ile ayva yaprağı beraber kaynatılıp verilirse öksürük için iyi bir çözüm olabilir. 1 yaşından küçük bebekler için uygulanabilir.

Karışık bitki Çayı: Elma kabuğu ve çekirdeği, Bir elmanın kabuğunu soyulur, bir kaç da çekirdeğini koyulur, birazcık ıhlamur, bir iki karanfil, biraz tarçın kabuğu ve Bir dilim de limon koyulur ve kaynatılır. Bunu öksürük olduğu  günlerde ılık ve sıcak olmak üzere bebeklerin yaş durumuna göre ayarlanıp içirilebilir. (1 yaşından büyük çocuklar için balla tatlandırılabilir.)

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...