Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde Alerjik Öksürük Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Alerji, bağışıklık sisteminin bazı etken maddeler karşısında yetersiz kalarak gösterdiği refleksif tepkilerin genel adıdır. Bu etken maddeler kişiden kişiye değişmekle birlikte alerjen olarak adlandırılır.

 Bebeklerde Alerjik Öksürük Nedenleri ve Belirtileri 

Hazır mamalar bebeklerde alerjiye neden olabilir.

Gıda, polen, toz, küf, kirli hava gibi çevresel faktörler ile genetik yatkınlık bebeklerde en sık görülen alerji nedenleri arasında yer alır. Belirtiler, alerjenin yapısına bağlı olarak değişebilir.

  • Besin alerjilerinde öksürükle birlikte ishal, kusma, mide ağrısı, deri döküntüsü, dil yüzeyinde şişkinlik;
  • Bahar alerjisi olarak da adlandırılan polen alerjilerinde kuru öksürükle birlikte hapşırık krizleri, burun tıkanıklığı, boğaz kaşıntısı ve burun akıntısı;
  • Rinit olarak adlandırılan durumlarda ise toz, tüy, küf gibi çevresel faktörlere bağlı öksürükle birlikte ciltte kızarıklık, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, nefes darlığı, solunum sırasında hırıltı ve kuru öksürük görülür.

Bebeğinizin belirtileri dikkatli olarak takip edilmeli ve tetikleyiciler tespit edilmeli, tetikleyiciler azaltılmaya çalışılmalıdır. 

Bebeklerde Alerjik Öksürük Tedavisi

 1 yaşından küçük bebeklerde ilaç kullanımı sınırlıdır. Bu dönemdeki bebeklerde önleyici tedaviler yaygın olarak kullanılır. Önleyici tedavi bebeğinizin alerjene maruz kalmaması, bebeğin bulunduğu ortamlardan alerjenin uzaklaştırılması ilkesine dayanır. Günlük olarak bebeğin bulunduğu ortamların tozunu almak, temizlik sırasında kimyasal içerikli ürünleri kullanmaktan sakınmak, güneşli günlerde odaları iyice güneşlendirerek havalandırmak, sigara gibi tütün mamullerini evin içinde kullanmamak; besin alerjilerinde bebeğinizin hassas olduğu gıdaları sofradan uzak tutmak belirtileri azaltmada yardımcı olacaktır. İlerlemiş durumlarda ise bebeğin üst solunum yollarını rahatlatmak, bronşlarını açmak, aşırı salgılanan mukusu inceltmek için tuzlu su içeren salin burun damlaları, nasal spreyler ve antihistaminikler reçete edilebilir.

6 aydan büyük bebeklerde alerjik öksürük tedavisinde kullanılan bazı antihistaminikler; Allegra, Benadryl, Clarinex, Diphenhydramine (OTC), Fexofenadine (Rx), Xyzal gibi ilaçlar reçete edilebilir. Fakat antihistaminikler uyuşukluk, sürekli uyuma eğilimi, hareketlerde yavaşlama, deri döküntüsü, kalp çarpıntısı gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. Bu yüzden 1 yaş altı bebeklerde kullanımı çok dikkatli izlenmeli, yan etki görülmesi durumunda hemen doktora bildirilmelidir. 

Nasal burun damlaları ve spreyler; Bu ilaçlar kortikostreoid içerenler ve tuzlu çözeltiler olarak ikiye ayrılır. Tuzlu çözeltiler burun tıkanıklıklarını giderme ve solunum yollarını rahatlatmakta kullanılabilecek daha güvenli ilaçlardır. Kortikosteroidler özellikle 1 yaş altı bebeklerde çok dikkatli kullanılmalıdır. 

Çocuk sağlığı uzmanları kortizon içerikli burun spreylerinin bebeklerde gelişim bozukluğuna yol açabileceğini, bu yüzden bebeklerde kortikosteroidlerin hayati durumlar dışında kullanılmamasını önermektedirler. 

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

  • Balık çorbası; Omega 3 ve 6 yağ asitlerinin üst solunum yolları üzerinde iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Somon ve uskumru gibi yağ oranı yüksek balıkları 7. aydan itibaren çorba olarak bebeğinize verebilirsiniz. Vermeden önce çorbayı iyice süzgeçten geçirdiğinize emin olun. 
  • Muz püresi; Öksürük krizlerini azaltarak alerjenlerin neden olduğu tahribatı giderir. Günde 1 ya da 2 defa verilebilir.
  • Elma püresi; Muz püresi gibi öksürük krizlerine iyi gelir. Alerjenlerin vücuttan atılmasına yardım eder. İçerdiği quercitin ile akciğerler ve solunum yollarının güçlenmesine yardım eder. 
  • Nane çayı; Burun ve boğazı yatıştırır, anında rahatlama sağlar. Buharı çok sıcak ve yoğun olmamak şartıyla bebeğe koklatılabilir. Gün içinde yarım fincan kadar verilmelidir.
  • Yoğurt; Medline biyomedikal araştırma grubunun 2055 yılının Kasım ayında yaptığı çalışmalarına göre, bağırsaktaki yararlı bakterilerin varlığı alerji insidansını azaltmaya yardımcı olur. Günde bir kase yoğurt tüketen çocuklarda alerjenlere karşı bağışıklık sistemi daha güçlü çalışmaktadır. 
  • 1 yaştan büyük çocuklar için bal; Doğal bir antihistaminik olan bal 1 yaşından büyük çocuklarda alerji krizlerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Fakat 1 yaşından önce bebeklerde gıda zehirlenmesine neden olabileceği için 1 yaştan önce verilmesi önerilmez. 

Bitkisel kürlerin yanı sıra dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar şöyle sayılabilir: 

  • Bebeğinizi en az altı ay emzirin.
  • Yaygın alerjenlere maruziyeti azaltın.
  • Evinizde sigara içilmesine izin vermeyin.
  • Toz akarlarına dayanıklı antialerjenik yatak örtüleri ve yastık kılıfları kullanın
  • Evinizdeki toz, küf ve tüy konsantrasyonunu azaltmak için düzenli olarak nemli bir bezle temizleyin.
  • Bebeğinizi yeni gıdalarla tanıştırırken her seferinde sadece tek bir gıda deneyin. Yemekten sonra bebeğinizin bağışıklık sistemini gözleyin. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...