Çocuklarda Öksürük Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Çocuklarda öksürük sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Bu durumla mücadele etmek için birçok tıbbi ve ev yapımı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunun için öncelikle öksürüğün karakteri iyice anlaşılmalı ve uygun yöntem tercih edilmelidir.
İçindekiler
Çocuklarda Öksürüğe Neden Olan Başlıca Hastalıklar ve Belirtileri
Öksürmek; toz, virüsler, bakteriler ve yabancı cisimlerin solunum yollarında birikmesi ya da solunum yollarını tahriş etmesi sonucu ortaya çıkan bir reflekstir. 1 yaşından küçük çocuklarda sabah öksürüğü akciğerlerin gelişimine bağlı olarak ortaya çıkar. 3 yaşına kadar sabahları öksürük görülmesi normaldir. Yine 6. aydan sonra diş çıkarmaya bağlı olarak ağız içi salgıları arttığından diş çıkarma dönemi boyunca özellikle geceleri öksürük görülmesi normaldir. Bu süreç ikinci diş çıkarma dönemi olan 6 yaş civarında yeniden tekrarlanabilir.
Diş çıkarma döneminde çocukların başının altına yastık koyarak başını yükseltmek uyurken ağız içi salgılarının solunum yollarında birikmesini engeller. Çocuklarda aşırı öksürük kan basıncını yükselterek karın, göğüs ağrısı ve kusmaya neden olabilir. Bu yüzden doktor kontrolü altında antitüsif ilaçlar kullanılabilir. Çocuklarda en yaygın görülen öksürük şikayeti soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkar.
Bir yıl içerisinde 6 ile 10 defa hava değişiminden kaynaklı basit enfeksiyonlar görülmesi uzmanlar tarafından normal olarak kabul edilmektedir.
Bu süreçlerin dışında astım, farenjit, larenjit, sinüzit, bronşit, bademcik iltihabı, kulak iltihabı gibi hastalıklar ile çocukluk dönemi hastalığı olan boğmaca, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık gibi hastalıklarda uzun süren, inatçı karakterli öksürükler görülebilir.
- Boğmaca; bebeğin boğulacak gibi öksürdüğü, inatçı karakterli, nefes darlığına neden olan bakteriyel bir çocukluk dönemi hastalığıdır. Diğer belirtileri arasında düşük ateş, halsizlik, yapışkan balgam, yemeği reddetme ve burun akıntısı yer alır. Erken müdahale edilmediği durumlarda belirtiler ağırlaşarak burun kanaması, kulak iltihabı, havale ve solunum durması görülür.
- Bronşit; Gribal enfeksiyonların tam olarak iyileşmediği ve ilerlediği durumlarda ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Boğmaca ve kızamık sonrasında da gelişebilir. Şiddetli öksürük krizleri, sürekli boğaz ağrısı, gıcık, hırıltı, nefes darlığı ve önce kuru sonra balgamlı olarak görülen öksürük belirtileri arasındadır.
- Yabancı cisim aspirasyonu;
Çocuğun hava yutması, sıvı maddelerin boğazına takılması ve bozuk para, boncuk, oyuncak gibi katı maddelerin yutulması durumudur. En sık görüldüğü dönem 1 ile 3 yaş arasıdır. Fakat her yaşta çocukta görülebilir. Belirtileri arasında çocuğun boğulacak gibi öksürmesi yer alır. El ile almaya çalışmak katı maddeyi daha da geri itme tehlikesi taşıdığından Heimlich Manevrası ile sırta basınç uygulanmalıdır.
Çocuklarda Öksürük Görülmesi Durumunda Yapılması Gerekenler
Öksürük tedavisine başlamadan önce aile;
- bebeğin genel durumu;
- öksürüğün sıklığı ve karakteri;
- ve vücut ısısını yakından takip etmelidir.
Bu süreçte oda iyice havalandırılmalı, çocuğun bol sıvı tükettiğinden emin olunmalı, alerjiye neden olabilecek tüylü battaniyeler ya da oyuncaklar varsa çocuğun bulunduğu ortamlarda bulundurulmamalıdır. Uykuda görülen gece öksürükleri için daha yüksek bir yastık kullanmak ve uyumadan önce papatya çayı gibi mukusu incelterek göğsü rahatlatan çaylar denenmelidir.
Çocuğun öksürüğü nasıl geçirilir?
Enfeksiyona bağlı durumlarda virüslerin vücuttan daha hızlı atılması için çorbalar ve bitki çayları verilmelidir. 1 yaşından büyük çocuklarda bal etkili bir tedavi yöntemidir. Ilık su, buhar banyosu, sıcak su ile el ve ayak masajı öksürük nöbetlerini sakinleştirmekte etkili olmaktadır.
Gribal enfeksiyonlarda öksürük şiddeti azalarak yaklaşık 10 ile 14 gün devam edebilir. Bu süreç boyunca her gün bal karıştırılmış elma çayı vermek enfeksiyonların daha hızlı atılmasına yardımcı olur. 2 haftadan uzun süren ve şiddeti sürekli olarak artan öksürüklerde doktor muayenesi şarttır. İlaçları düzenli kullanmak ve tedavi sonrası kontrolleri yaptırmak hastalığın yeniden tekrar etmesini engelleri. Bu süreçte reçetesiz ilaç kullanmak çok tehlikelidir. Kesin tanı ve tedavi yöntemi sadece doktor tarafından belirlenmelidir.
Çocuklarda Öksürük Tedavisi
Tedavi yöntemleri hastalığın tanısı ve evresine göre değişmekle birlikte çözüme yönelik 4 temel tıbbi ilaç türü vardır. Bunlar oksijenlendirme sağlayanlar, mukus salgısını yumuşatan mukolitikler, öksürük kesici antitisüfler ve alerjik reaksiyonları azaltan antistaminiklerdir. Enfeksiyona bağlı hastalıklar antibiyotik destekleri ile birlikte kombine edilir.
İlerlemiş durumlarda doktor 1 gecelik hastane gözetimi talep edebilir. Gerekli testler ve oksijenlendirme sonrası ihtiyaç duyulursa ikinci basamak tedavilere geçilir.