Alerjik Bronşit Nedenleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Alerjik bronşit; akciğerlere oksijen taşıyan bronş adı verilen hava kanallarının; alerjenlere duyarlılık göstermesi durumuna verilen isimdir. Çeşitli nedenleri ve tedavi yöntemleri mevcuttur.
Alerjik bronşit, daha çok alerjik bünyeli kişilerde meydana gelen soluk borusunun; maruz kaldığı zararlı maddelere aşırı duyarlı olması durumudur. Solunan havanın içinde yer alan oksijeni akciğerlerdeki alveol adı verilen hava keseciklerine ulaştıran hava kanalları özel bir tabakayla kaplıdır. Bu tabaka gün boyunca pek çok zararlı etkene temas edebilir. Toz, mikrop ve vücut yapısına aykırı olan pek çok maddeyle temas halindedir. Bazı kişilerde bu bölge fazla hassas olduğundan bu tarz zararlı maddelere karşı daha sert bir tepki gösterir. Oluşan bu tepki sırasında soluk borusunda hasarlar meydana gelerek kasılmalar veya enfeksiyonlar oluşabilir. Bunun sonucunda nefes alışverişlerinde de büyük bir şekilde zorlanmalar fark edilir.
Alerjik bronşit bulaşıcı bir hastalık değildir ancak hastalığa neden olan mikroplar yakın temas, öksürük, hapşırık gibi yollarla kişilere bulaşıp hastalık oluşumunu tetikler. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir.
Özellikle sigara dumanı, mevsime bağlı olarak ortaya çıkan alerjenler, mevsim değişiklikleri, kirli havaya maruz kalma gibi etkenler alerjik bronşitin daha şiddetli görülmesine neden olacaktır. Alerjik bronşit ne zaman geçer, alerjik bronşit nelere dikkat edilmeli gibi sorulara cevap vermeden önce hastalığa neden olan isimleri detaylı olarak açıklayalım.
İçindekiler
Alerjik Bronşit Nedenleri
Bu hastalığın bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı olduğu bilinir. Özellikle bağışıklık sisteminin tepkisi olarak ortaya çıkmaktadır. Alerjik bronşitin nedenleri arasında pek çok durumun olduğunu belirtmek gerekir. Hastalığın ortaya çıkışına neden olan sebepleri açıklayalım:
Çevresel Etkenler
Kişi çevresel etkenlere karşı diğer insanlara daha hassas bir yapıya sahipse, bu hastalığı görülme sıklığı biraz daha artıyor. Özellikle hava kirliliği, kimyasal maddeler, hayvanlar dökülen döküntüler, toz ve küf, sigara ve diğer tütün ürünleri gibi pek çok duruma olan hassasiyet, bu hastalığın nedenleri arasında bulunuyor.
Kullanılan İlaçlara Alerji
Bazı insanlar ilaçlara karşı alerjik etkiler gösterebilir. Özellikle burun için kullanılan ilaç türlerine karşı ekstra bir hassasiyet içinde olabilirler. Bu durumda alerjik bronşit gibi tehlikeli bir hastalığın ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Tüketilen Gıdalara Alerji
İnsanlar nedenini bilmediği şekilde, bazı besinlere karşı alerjik tepkiler gösterebilir. Herhangi bir içecek veya yiyeceğe karşı gösterilen bu hassasiyet durumu, bu hastalığa zemin hazırlayacaktır. Aynı zamanda bu besinden dolayı solunum sıkıntıları ve diğer alerjik etkenlerde ortaya çıkabilir. Atqak olarak değerlendirilen bu durum, hastalığın en şiddetli şekilde görülmesine neden olmaktadır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle alerjik bronşitin belirtileriyle karşılaşıldığında zaman kaybetmeden bir uzmana danışmanız gerekir. Daha sonra doktor tarafından tavsiye edilen alerjik bronşit ilaçlarını düzenli olarak kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Aksi halde hastalık döneminde sıklıkla ortaya çıkan öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi problemler her geçen gün biraz daha sıkıntılı bir hale gelebilir. Bu hastalığa sahip olan çocuklarda hastalığın geçme ihtimali çok büyük olurken, yetişkinlerde ise maalesef ömür boyunca bu hastalık devam edecektir. Tabi bazı yöntemlere bağlı olarak hastalığın daha hafif bir düzeyde seyretmesi mümkün bir hale getirilebilir.
Bebeklerde Anne Sütü Kullanımı
Her yaştan insanın alerjik bronşite yakalanabileceğini bildiren uzmanlar, buna uygun olarak dikkat edilmesini tavsiye ediyor. Özellikle ilk altı aylık dönemin içinde, bebeklerin mutlaka anne sütüyle beslenmesi hastalığın önlenmesi için tavsiye edilir. Zira anne sütü alan bebekler, anne sütü almayanlara oranla 10 kat daha az alerjik bronşite yakalanmıştır.
Gereksiz Antibiyotik Kullanımı
Öte yandan gereksiz şekilde kullanılan antibiyotikler, bu hastalığın ortaya çıkma ihtimalini biraz daha arttırıyor. Sadece uzmanın kontrolünde kullanılması gereken bu ilaçlar, bu şekilde daha kesin olarak sonuçlar ortaya çıkarıyor. Günümüzde bazı insanlar her grip ve öksürüklerde bunlara başvurduğu için, hastalığa da bilmeden zemin hazırlamış oluyor.
Fazla Kilolar
Alerjik hastalıkların şiddetinin artmaması için, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda fazla kilolarda kurtulma tavsiye ediliyor. Kişi ne kadar kilolu olursa, alerjik hastalıkların gelişimi de o kadar artı gösterir. Uzun zaman boyunca sıkıntı yaratacak bu durumdan kurtulmak için, kilo vermek şarttır.
Temizlik Ürünleri
Bunun yanında evlerde kullanılan temizlik ürünlerinin de seçimine dikkat etmek gerekiyor. Kuvvetli şekilde parfüm içeren ürünler, hastalığın biraz daha şiddetinin artmasına neden olabiliyor. Özellikle öksürüğü ortaya çıkaran bu durum, hemen ardından burun akıntısı gibi şeyleri de ortaya çıkıarıyor. Tabi tehlike sadece evlerde kullanılan temizlik ürünleri için geçerli değildir. Aynı zamanda günlük hayatın vazgeçilmezi haline gelen kişisel bakım ürünlerinin seçimine de biraz özen göstermek gerekiyor. Yoğun şekilde parfüm içeren ürünler, uzun zaman boyunca hastalığın en şiddetli belirtilerini görmenize neden olabilir.
Mevsim Değişiklikleri
Alerjik bronşitin şiddetli bir şekilde görüldüğü aylar arasında ilkbahar ayları vardır. Polen açısından son derece kritik zamanlar olurken, burun akıntısı öksürük gibi sorunların da hızla görülmesine neden olur. Bu nedenle Nisan, Mayıs ve Haziran gibi aylarda biraz daha dikkatli olmakta fayda var. Mümkün olduğu kadar dışarıda az vakit geçirmeli ve güneşin etkilerinden de korunmaya başlamalısınız. Aksi halde hastalığın oldukça can sıkıcı bir boyuta gelmesi kaçınılmaz olabilir.
Alerjik Bronşite Bitkisel Çözümler
Alerjik bronşitte doktorunuzun reçete ettiği ilaçları düzenli olarak kullanmanın ve dikkat edilmesi gereken önerilere uymaya ek olarak; tedaviye yönelik uygulanabilecek şifalı bitkisel çözümler de vardır. Özellikle; Prof.Dr İbrahim Saraçoğlu’nun tarif ettiği keçiboynuzu kürü çocuklarda ve yetişkinlerde hastalığın belirtilerini durdurmak konusunda çok başarılıdır.
Kaynaklar
- http://www.journalagent.com/behcetuz/pdfs/BUCHD_4_1_1_9.pdf
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/317881.php
- https://www.webmd.com/asthma/asthmatic-bronchitis-symptoms-treatment#1
- https://www.livestrong.com/article/224993-bronchitis-symptoms-with-allergies/