Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bronşit Hastası Bebeklere Ne Yapılmalı? Bronşit Tedavisi ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Bronşit, akciğer solunum yollarını kaplayan mukozanın herhangi bir nedenle iltihaplanmasıdır. Öksürük, balgam, hırıltılı solunumla kendini gösteren hastalığın yaşam alanının düzenlenmesi ile iyileşmesi hızlandırılabilir.

Bronşit, akciğer alt solunum yollarını kaplayan mukozanın herhangi bir nedenle iltihaplanmasıdır. İltihaplanmaya mikroorganizmalar neden olabileceği gibi fiziksel etkenlerde neden olabilmektedir. Öksürük, balgam ve nadiren ateşle seyreden hastalığın tedavisinde, özellikle bebek hastalar için evde bir takım düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Tedavisi olurken yapılan yaşam alanı düzenlemelerinde, bebeğin iyileşme süreci hızlanacaktır.

Tedavi edilmeyen bronşit hastalığı, zatürre (Pnömoni) hastalığına dönüşebileceği unutulmamalıdır. 3 haftadan uzun süren öksürük, hırıltılı solunum, renkli balgam, kanlı balgam belirtilerinde mutlaka doktora başvurulmalı, bronşit tedavisi yaptırılmalıdır.

Bebeklerde Bronşit Tedavisi

Bebeklerde, huzursuzluk, öksürük, balgam, öksürük sırasında morarma oluyorsa mutlaka doktora götürülmelidir. Doktor, ”bakteri kaynaklı bronşit” teşhisi koyduysa eğer antibiyotik başlayabilir. Başlanan antibiyotik, tevsiye edilen dozda ve saatte aksatmadan tedavisi tamamlanmalıdır.

Bebeğin geceleri uykusunun bölünmemesi için öksürük baskılayıcı ilaçlar verilebilinmektedir.

Akciğerlerdeki balgamı bebeğin daha rahat çıkarabilmesi için balgam söktürücü ilaçlar verilebilir. Akciğer balgamı sökmek için öksürük refleksini devreye sokacak ve bebek öksürerek balgamı atacaktır.

Bebekte bronşit sonrasında nefes almada güçlük öksürürken morarma şikayetleri oluyorsa, nefes açıcı dediğimiz kana fazla karışmayan buharla ya da toz olarak nefes yoluyla alınan ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar kana çok fazla karışmaz ve kısa süreli etkileri vardır.

Bronşit Olan Bebeklerde Ne Yapılmalı?

  • Bebeğin kaldığı odanın havası kuru olmamalı mutlaka nemlendirilmelidir.
  • Nemlendirme işlemi için buhar makinesi kullanılıyorsa, içine koyulan su mutlaka kaynamış-soğutulmuş su olmalıdır.
  • Terlediği zaman üzeri hemen değiştirilmeli, ter üzerinde kurumamalıdır.
  • Bebek ne çok fazla giydirilmeli ne de çok az giydirilmelidir. Tüylü, yünlü giysiler bebeğin solunum yollarına kaçarak hastalık tablosunu kötüleştirebilir.
  • Yatarken üzerine örtülen battaniye tüylü ise mutlaka pamuklu bir kılıfa geçirilerek kullanılmalıdır.
  • Bebeğin odasında sigara içilmemeli, sigara içilen ortamda bulundurulmamalıdır.
  • Odası sık sık havalandırılır. Dışarıdaki hava kirli ve isli ise bu işlem kısa tutulmalıdır.
  • Bronşit nedeni eğer mevcut bulunan reflü hastalığı ise, bebeğin uyurken başının omuzları ile yüksekte olmasına dikkat edilmeli, uyurken sık sık kontrol edilmelidir.
  • Dışarıdan gelen ebeveynler mutlaka duş alıp ellerini yıkadıktan sonra bebekle temas etmelidir. Özellikle sigara kullanan bireylerin üzerine sinen koku bile bebeği rahatsız edecektir.
  • Bebeğe bakım veren kişinin, bebekle bu dönemde gerek olmadıkça solunum teması gerçekleştirmemesi, gerekirse maske takarak bebeğin bakımıyla ilgilenmesi gerekir. Yetişkin bireylerde bulunan mikroorganizmalar bebeğe kolayca bulaşabilir, bağışıklığı zaten düşük olan bebeğin hastalık tablosu kötüleşebilir.
  • Bebek anne sütü alıyorsa mutlaka emzirilmeye devam edilmelidir. 6. aydan sonra ek gıda almaya başlamış bebeklerin ise anne sütü yanında bol bol sıvı verilmesi gerekmektedir. İçme suyu kaynatılıp soğutularak bebeğe verilmelidir.
  • Bronşit nedeni alerji ise mutlaka alerjen saptanır, bebeğin madde ile teması engellenir.

Bebeğin Bronşit Olmaması İçin Ne Yapmalı?

  1. Özellikle kış aylarında grip salgınları olduğu dönemlerde toplu ortamlarda bebekler çok fazla bulundurulmamalı.
  2. Dışarıya çıkarılırken, kirli havaya maruz kalmaması için maske kullanılmalı.
  3. Bebek anne sütünden erken dönemde kesilmemeli, alabildiği kadar anne sütü verilmeye devam edilmelidir. Anne sütünün bebekler üzerinde koruyucu etkileri olduğu kanıtlanmıştır.
  4. Bebek pasif içici konumunda bulundurulmamalı. Yanında sigara içilmemeli, ebeveynler üzerine sinen sigara kokusu ile bebeğe yaklaşmamalı.
  5. Alerjiye neden olacak maddelerle bebeğin uzun süre temas etmesi engellenmeli. Alerji, vücutla temas eden maddeye doygunluk oranını gösterir. Herkeste farklılıklar gösterebilmektedir.
  6. Bebeğin odası temiz tutulmalı, tozlu ve rutubetli ortamda yaşamasına izin verilmemeli.
  7. Bebek alt ve üst solunum yolları enfeksiyonu olan kişilerle solunum temasında bulunmamalıdır.
  8. Bebek ek gıda alıyorsa, bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar tüketmesi sadece bronşit değil diğer enfeksiyon hastalıklarından korunmasında da faydalı olacaktır.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...