Gebelikte Bebeğin Akciğer Gelişimi Ve Beslenme
Gebelik döneminde bebek ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri plesanta aracılığı ile anneden sağlar. Gebeliğin 6. haftasında başlayan akciğer gelişimi doğumun son anına kadar devam eden bir süreçtir.
İçindekiler
Anne Karnında Bebeğin Akciğer Gelişimi İçin Ne Yemeli?
Gebelik dönemi hem anne hem de bebek için beslenmenin önemli olduğu kritik bir süreçtir. Anne adayının hormonlarındaki dalgalanmalar, bebeğin gelişim dönemlerine göre ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin değişmesi, kan değerlerindeki düşmeler anne adayının doğru bir diyetle dengeli beslenmesini zorunlu kılmaktadır. Dengeli beslenmeyen anneler hem kendi sağlıklarını hem de bebeğin organ gelişimini tehlikeye atarlar. Bebekte akciğer gelişiminin ilk safhası hamileliğin üçüncü ile yedinci haftaları arasında gerçekleşir. Bu haftalarda akciğerler doku tomurcuğu olarak adlandırılır. Bu tomurcuk büyüdükçe iki ana bronş tüpüne ve nefes borusuna yönlendirilir. Gebeliğin 16. haftasına kadar, bu bronş tüplerinin dalları sona erer ve tüplerin kendileri hala çok küçük olmasına rağmen, fetüs erişkin bir akciğerde bulunan dallarla aynı sayıda dal yapısına sahip olur. Bu süreçte uzmanlar özellikle C vitamini yönünden zengin gıdaların tüketilmesini önerirler.
Oregon Üniversitesi Doernbecher Çocuk Hastanesinde yapılan son çalışmalarda gebelik sırasında günde 500 miligram C vitamini alan kadınlarda bebeğin akciğer fonksiyonlarında olumlu gelişmeler gözlendiği kaydedilmiştir.
Araştırmanın yardımcı doçenti Cindy McEvoy; ”C vitamini yönünden zengin bir diyet gebelik sırasında çocukların akciğer fonksiyonlarını olumlu yönde etkileyen basit, güvenilir ve ucuz bir beslenme şeklidir.” sözleri ile gebelik döneminde alınan C vitaminin önemine dikkat çekti.
Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
- İlk haftalar; Folik asit yönünden zengin olan ceviz, balık, kuşkonmaz, ıspanak, marul, şalgam gibi gıdalar gün içinde tüketilmelidir. Beslenme günde 5 ve daha fazla olacak şekilde sık sık ve küçük porsiyonlar şeklinde olmalıdır. Yemekten sonra yarım saat kadar süren yürüyüşler yiyeceklerin gastrointestinal sistem boyunca hareket etmesini kolaylaştırır.
- Gebeliğin 17. haftasından itibaren mide suyu üretimini teşvik eden gıdalar diyete eklenmelidir. Mide ekşimesini engellemek için günde 1 bardağı aşmayacak şekilde mineral açısından zengin maden suları D vitamini yönünden zengin besinler diyete eklenebilir. D vitamini ve mineraller anne karnında bebeğin kemik gelişimini desteklediği gibi anne adayını hipertansiyon gibi rahatsızlıklara karşı korur.
- Gebeliğin 18. haftasında demir açısından zengin gıdaların alımına özen gösterilmelidir. Bu dönemde oluşacak kırmızı kan hücreleri anne karnındaki bebeğe daha fazla oksijen taşınmasına yardımcı olacaktır.
- Gebeliğin 29. haftasında C vitamini, K vitamini, E vitamini gibi vitaminler ile demir yönünden zengin gıdaların doğru alınması erken doğum ihtimalini düşürmektedir.
- Gebeliğin 34. haftasında anne adayının kendini bitkin, fiziksel açıdan yorgun hissetmesi normaldir. Anne karnında bebeğin gelişimi ilerledikçe daha fazla gıdaya ihtiyaç duyduğundan anne adayı diyetine yüksek enerji kaynağı olan fındık, kırmızı et, omega 3 açısından zengin balıklar eklemelidir. Akciğer gelişimi bu ay içinde kontrol edilecek olan bebeğe ihtiyaç halinde streoid ilaçlar verilerek akciğer gelişimi hızlandırılabilir. Anne adayı hamilelik boyunca tek tip beslenme yerine çeşit aşısından zengin bir diyet uygulamalıdır.
Emziren Anneler Hamilelikte Akciğer Filmi Çektirebilir Mi?
Gebelik sırasında ve sonrasında anne adayı farklı sebeplerden ötürü akciğer filmi çekilmek zorunda kalırsa korkmadan film çektirebilir. Zaten hamile kadınlar ve emziren anneler için uluslararası sağlık örgütlerinin belirlediği dozlar filmi çekiminde baz alınacak, emziren anne ve bebeğin zarar görmemesi için en uygun yöntemler kullanılacaktır.
Emziren anneler için film çekiminde uygulanan radyasyon miktarı normal bir insana uygulanan miktardan daha azdır. Emziren anneler akciğer filmi çekildikten sonra bol su içerek radyasyonun daha çabuk atılmasını sağlayabilir. Emziren anne film çekiminden sonraki ilk sütü sağarak dökebilir.