Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebeklerde Astım Belirtiler, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Astım, solunum yollarındaki mukoza tahribatı nedeniyle olmaktadır. Bebeklerde astım ise uzun süren ve tekrarlayan hışırtılı solunum şikayetleriyle görülmektedir.

Hava yollarının çevresel etkilerden dolayı, hava yolunu kaplayan salgı yapının bozulması ve bu yapıdaki şişme astım hastalığının nedenidir. Bu hava yollarındaki şişme bazen hava yollarını tıkayacak şekilde olabilmekte ve sonucunda astım atağı tablosuyla karşılaşılmaktadır. Bebeklerde ise atak daha ağır tablolara yol açmaktadır. Bebeklerde annenin gebelikte sigara kullanması ile bağlantılı olabilmektedir. Gebelikte kullanılan sigara, bebeğe risk oluşturmaktadır.

Bebeklerde Astım Belirtileri

  • Gribal enfeksiyonları daha ağır atlatma
  • Sürekli öksürük
  • Hışırtılı solunum (Astım Başlangıcı)
  • Nefes sıkışması
  • Gece öksürüğün artması
  • Nefesini sık ve yüzeysel alıp vermesi, göğüs kafesinin normalden fazla hareket etmesi
  • Bebeği gece uyandıracak derecede öksürük
  • Bazı mevsimlerde yaşanan şikayetlerin artması
  • Dış etkenlerin (sigara, toz, polen vb.) öksürüğü tetiklemesi
  • Alerjisi olduğu besini tüketmesi ya da eşyaya yaklaşmasıyla başlayan öksürük krizleri

Bebeklikte astım nasıl anlaşılır? Bebeklik döneminde görülen her hışırtılı solunum astım teşhisi almaz. Aile öyküsüne bakıldığında hışırtılı solunum yapan bir aile bireyi mevcuttur. 0-3 yaş arasında bebeğin gelişme çağında zamanla kaybolur fakat emsallerini yakalayamaz. Bu tür bebeklerde gece öksürüğü olmaz.

Yukarıda sayılan belirtiler hastalığın altında yatan nedenlerdir. Her öksürük bebekte astım var demek için yeterli değildir. Diğer göğüs hastalıklarıyla ayrımının iyi yapılması gerekir. Genelde atak geçiren bebekler acile başvurduklarında nefes açıcı (Ventolin, Pulmicord, Atrovent vb.) ilaçlar kullanıldığında nefes alıp vermeden rahatlık olur. Bu ilaçların kullanımında bebek rahatlıyorsa astım denilebilir fakat daha detaylı muayene için Çocuk Hastalıkları Uzmanına başvurmakta fayda vardır.

Alerjik astım teşhisi koyulmuş bebeklerde, bebeğin neye alerjisi olduğu özenle Alerji Polikliniklerinde saptanmalıdır. Bebeğe yapılacak kan, deri testi ile alerjinin saptanması aileler için en büyük kolaylık sağlayacak ve etkeni bebekten uzak tutarak atak geçirmesini önleyeceklerdir.

Astım Nedenleri

Sürekli yenileyen, hışırtılı solunum atakları yaşayan her 3 bebekten 1’i astım teşhisi almaktadır. Ailede astım, alerji, egzema öyküsü olması, gebelikte sigara kullanımı, bebeğin bağışıklık sisteminin zayıflığından kaynaklanan alerjik bünyeye sahip olması nedenleri arasında sayılmaktadır. Ayrıca yaşanan bölgelerde özellikle kış aylarında hava kirliliği de hastalığa yol açmaktadır.

Gebelikte astım bebeğe zarar verir mi sorusuna yanıt olarak; 3 hastadan birinin şikayetleri artarken, 3 hastadan birinin ise şikayetleri azalmakta. Fakat tedavi edilmeyen hastalık bebeğe ilaçlardan daha çok zarar verir. Annenin hamileliği boyunca göğüs hastalıkları uzmanı ile rutin kontrollerini yaptırması gerekmektedir.

Bebekte Astım İlaçları Etkileri Nelerdir?

  • Ses kısıklığı
  • Ağızda pamukçuk
  • Ağız, burun, göz etrafında kızarıklık ve döküntü
  • Öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı, ağız etrafında yaralar ve dilde büyüme
  • Gelişme geriliği, osteoporoz
  • Böbrek üstü bez salgılarının baskılanması (Uzun süreli steroid kullanımında)
  • Göz tansiyonu, katarakt
  • Deride morarma ve küçük kanamalar
  • Huzursuzluk, aşırı mutluluk, depresyon, uykusuzluk
  • Kas güçsüzlükleri

İlaçların yan etkilerini azaltmak için hastalığı kontrol altında tutabilecek en düşük dozda alınmalıdır. Tedavinin kar zarar tablosuna göre hareket edilmelidir. Tedavi boyunca hastalık altında yatan neden tedavi edilmeye çalışılmalı, astıma neden olan dış etkenlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Hasta tedavi konusunda bilgilendirilmeli, ilaçların kullanımını uygulamaları olarak anlatılmalıdır. Eğer ilaç dozlarını eksik alacak şekilde ilaç kullanımı var (solunan ilaçlar) ağız ve burun çevresini kaplayan maskeler kullanılmalıdır.

Tedavinin birinci basamağı hastalığın nedenini bularak etkenden uzak durmaktır. İkinci basamakta ise ilaçlar vardır. İlaç tedavisinde kar zarar orantısına göre uygulama yapılır. Toz ve sprey kullanılır. Bitkisel tedaviler öksürük krizlerini azaltacaktır.

Bebeklerde Astımın Bitkisel Tedavisi

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu-Keçiboynuzu Bitkisel Tedavisi

3-4 adet keçiboynuzunu 1 bardak su ile 6-7 dakika kaynatılır. Kaynatılıp soğutulan bu kür 15 gün sabahları bebeğe 2 tatlı kaşığı kadar içmesi sağlanır. Tadından dolayı içemeyen bebeklerde içine bir çay kaşığı bal ilavesi yapılabilir.

Siyah turp-Bal Bitkisel Tedavisi

Orta boy siyah turp üzeri kesilir ve içi oyulur. İçine 1 yemek kaşığı bal koyulur üzerine kesilen kısım kapatılıp bardağın içine oturtulur. 1 gece bekleyen siyah turp bardağın içine bıraktığı suyu 2 eşit parçadan sabah ve akşam verilir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...