Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Bebek Öksürükten Uyuyamıyorsa Ne Yapılabilir? En Uygun Yöntemler

Bebekler uyurken, uykudan uyanacak derecede öksürüyor ise, geceleri öksürük nedeniyle uyuyamıyor ise önce nedeni araştırılmalıdır. Belirgin bir hastalık nedeniyle gece öksürükleri olan bebeklerde kullanılan tedavinin yanı sıra bitkilerde kullanılabilir.

Bebeklerde öksürük, üst solunum sistemi ve alt solunum sisteminde bir problem nedeniyle oluşabilir. Grip, nezle, sinüzit, faranjit gibi üst solunum sistemi hastalıkları ve bronşit, alerjik astım, bronşial astım, bronşektazi, en önemlisi de zatürre gibi nedenlerden dolayı bebeklerde öksürük olabilmektedir. Öksürük, vücudun etkenlere karşı gösterdiği koruyucu bir reflekstir. 

Bebeklerde Öksürük

Bebekler anne sütü alırken, annenin bağışıklığı olan hastalıklara karşı kısmen koruyuculuk kazanır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde kolay kolay hastalık görülmez. Fakat hasta olan bireylerle temasından sonra bebekler özellikle üst ve alt solunum yolları hastalıklarına kolaylıkla yakalanabilir. Temasın dışında sosyo-ekonomik nedenler, annenin bakım verememesi, beslenme problemleri nedeniyle de hastalıklara yakalanabilirler. Hastalık vücuttan uzaklaştırılsa bile, akciğerler ve solunum yolları tahriş ve hassasiyet nedeniyle bir süre daha öksürük devam edebilir. 

Öksürük ve aksırık insan vücudunda karşılaşılan etkeni solunum yollarından atmaya yarayan koruyucu bir reflekstir. Öksürük durumunun artması, geceleri kriz şeklinde bebeği uyandıran bir hale gelmesi patolojiktir. Bebeğin uyku kalitesini bozması ve akabinde tüm günün aktivitesini etkilemesi nedeniyle çözümünün bulunması gerekir. Öksürüğün nedeninin mutlaka bulunması için doktor kontrolü gerekir.  

0-6 aylık bebeklerde anne sütü haricinde bir gıda alamadıkları için şuruplar, süspansiyonlar, spreylerle tedavi edilmeye çalışılır. Altta yatan hastalık belirlendikten sonra verilen tıbbi tedaviler devam ederken geceleri daha rahat uyuyabilmesi ve uyku kalitesinin bozulmaması için bitkisel yağlardan yardım alınabilir. 

6-36 aylık bebeklerde anne sütü haricinde yavaş yavaş ek gıdaya da geçilmektedir. Ek gıda alan bebeklerde alerji kaynaklı da öksürükler olabilmektedir. Bu nedenle öksürüğün mutlaka sebebi bulunmalı, gerekli ise tıbbi tedavisine başlanması gerekmektedir. Tıbbi tedavinin yanı sıra ek gıda alan bebeklere belli oranlarda bitkisel çaylar, bitkisel damlalar, bitkisel yağlar ve pekmez gibi gıdalar verilebilir. Bitkisel destek alabilecek olan bebeklerde de tıbbi tedavideki gibi doz önemlidir. Doz aşımı olmamalı, doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. 

Bebeklerde Gece Öksürüğü Nedenleri

Grip, nezle, sinüzit: Üst solunum yolları enfeksiyon hastalıklarında, vücut etkeni atabilmek için salgıları arttırarak uzaklaştırmaya çalışır. Bunu yaparken burun içerisindeki salgı hücreleri çok çalıştığı için şişecek ve burun tıkanıklığına neden olacaktır. Bu gibi durumlarda üst solunum yolundan akan akıntı boğaza inecektir. Bebeklerde bu rahatsız edici durumdan öksürerek kurtulmaya çalışır.

GÖR (Gastro Özefagual Reflü): Anne sütü ya da mama ile beslenen bebeklerde ilk günlerde en az 20-25 dakika kadar dik pozisyonda gazı çıkarılmaya çalışılır. Gazı çıkmasa bile bu pozisyonda bebeğin yatarak emdiği sütü midesine oturması, peynirleşmesi için beklenmelidir. Beslenen bebeklerde direk sırt üstü veya yan yatırılması, beslenme sonrasında yemek borusuna geçmesine ve haliyle reflünün ortaya çıkmasına neden olur. Mide asidi ile birleşen besin parçaları yemek borusunu yakar ve çoğu zaman ağzına kadar bu sıvı gelir. Bebek öksürerek solunum yollarını korumaya çalışır. 

Bronşit, bronşit astım, bronşektazi, zatürre: Alt solunum yolları hastalıkları genellikle üst solunum yolları hastalıkları sonrasında görülür. ÜSYE’ye önlem alınmamış bebeklerde alt solunum yolu hastalıkları görülmesi muhtemeldir. Enfeksiyon odağından nefes alma sırasında alt solunum yollarına taşınan mikroorganizmalar, akciğerde enfeksiyona neden olabilir. ASYE olan bebeklerde genellikle balgam, ateş, hırıltılı solunum ve öksürük görülmektedir. Bu bulgular var ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. 

Bebeklerde Öksürük İçin Çözümler

Burun tıkanıklığı olan bebeklerde %0,09 oranında hazırlanmış steril tuzlu su ya da eczanelerde olan bebekler için uygun burun spreyleri kullanılabilir. İlaçların yanı sıra burun önüne sürülen az miktarda mentollü merhemde burun tıkanıklığına iyi gelecektir. Bebeğin burnunun tıkalı olduğu anlaşıldığında, burun temizleme aparatları ile akıntı aspire edilebilir. Gece uykusunda burnu tıkanan bebeklerde huzursuz uyanma, ağlayarak uyanma gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca burnu tıkalı olan bebek rahat beslenemez ve daha çok huzursuzlanır, sakinleştirmek güç olur. 

Beslemesi yapılan bebeklerde gaz çıkarma işlemi sırasında bir miktar besini çıkartabilirler ve bu normal kabul edilir. Beslenme sonrasında gazı da çıkan bebeklerde huzursuzluk vb. bulgular var ise, gece öksürükleri oluyor, öksürük krizi şeklinde geliyorsa, besin maddelerini beslenmeden uzun zaman sonra çıkartıyorsa reflü düşünülmelidir. Doktor kontrolü gerektiren bir durumdur. Reflüsü olan bebekler geceleri başı ve omuzları yüksek şekilde yatırılmadı, gazı mutlaka çıkarılmalıdır. Besleme sonrasında da mutlaka yan yatırılmalıdır. Bu bebeklerde yiyeceğin akciğere kaçması solunum durması, akciğer enfeksiyonları gibi sorunlara yol açabilmektedir. 

Alt solunum yolları enfeksiyonları nedeniyle öksürüğü olan bebeklerde, anne sık sık beslemelidir. Buna ek olarak ek gıdaya geçildiyse doktor tavsiyesi ile bitkisel çaylar ve pekmezler kullanılabilir. Gece uykularının rahat olması, uyku kalitesinin düşmemesi için geceleri öksürük şurupları kullanılabilir. Gece yatarken odanın havasının nemli kalması da öksürük için bir çözüm olabilmektedir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...