Boğazdaki Balgam Ve Nefes Darlığı
Balgam sorununuz tıbbi bir müdahale içermiyor ise evde yapacak olduğunu basit balgam sökme tarifleri ve beslenme şekli ile en kısa zamanda balgamdan kurtulabilmek mümkündür.
Boğazdaki Balgam Ve Nefes Darlığı
Balgam Solunum organlarımızın salgılamış olduğu, ağzımızdan dışarıya atılan bir maddedir. Görüntü olarak sümüğe benzeyen bir çeşit salgıdır. Bazen boğazdaki balgam nefes darlığı yapabilir ve normal nefes alışverişini kısıtlayarak oksijen alınmasını engelleyebilir. Balgam tek başına bir hastalık olarak sayılmamaktadır. Her insanda bulunmaktadır ve normal bir durum olarak sayılabilir. burun tıkanıklığı, nefes darlığı,balgam da yapabilir. Ancak balgamın ne denli yoğun ve şiddetli olması durumuna göre bazı hastalıkların habercisi olarak ta görülür ve tıbbi bir müdahale gerekebilir. Genellikle kış mevsimlerinde ortaya çıkan ve sürekli tekrarlayan bir öksürük şeklidir. balgam nefes darlığı yapar mı diye düşünecek olursak Kişide hırıltıya ve nefes darlığına neden olduğu bilinir. Kişi balgam çıkararak solunum yapmakta güçlük çekebilir. Balgamlı öksürük, Kronik sinüzit, bronşit, astım ve zatürre gibi ciddi hastalıkların başlangıcı olarak ta düşünülebilir.
Genellikle sabahları uyanınca oluşan balgamlı öksürüğün giderek renginde değişim yaşanıyorsa, balgam çıkartmakta zorluk çekiliyorsa, beraberinde hırıltı ve nefes darlığı, ateşle beraber gece terlemeleri ve aşırı kilo kaybı söz konusuysa bu çok ciddi bir hastalığın habercisi de olabilir. Oluşan balgam özellikle nefes daralmasına sebep oluyor ve beyaz bir renkte ise, sıkıntı sigara kullanımı olabilir. Sigara kullanan kişiler için beklenen ve olağan bir durum olarak görülebilir. Eğer balgamın rengi zaman geçtikçe farklılık gösteriyorsa, özellikle sarı renkten yeşile dönüşmüş ise, Balgamlı öksürük kanlı seyrediyorsa çok ciddi bir hastalık belirtisi veya bronşitin çok şiddetlendiğinin göstergesi olabilir bu durum balgama sebep olan bir Enfeksiyon hastalığı olarak görülmeli ve hemen doktora başvurulmalıdır. Balgam oluşmasında, solunum sistemi, burun, boğaz, nefes borusu sorunları, bronş ve akciğer ile ilgili sorunları, üst sindirim sistemi ya da kalp yetmezliği gibi sorunlar nedeniyle de oluşabilmektedir.
Balgamlar genellikle akciğer ve üst solunum yollarında bakteriyel veya viral enfeksiyonlara neden olduğu bilinmektedir. Sağlıklı akciğerler mukusun ince bir tabakası ile kaplanmıştır. Duman ve toz gibi bulaşıcı mikroplar veya zararlı yabancı maddeler tarafından oluştuğunda da akciğerler ek mukus üretmeye başlayabilir.
Nefes Darlığı Ve Balgam Tıkanıklığı İçin Öneriler
Balgam, öksürük ve nefes darlığı tedavisi için evde de küçük yöntemlerde uygulanabilir. Özellikle ıhlamur çayı balgamlı öksürük ve nefes darlığı için en ideal tedavi şeklidir. Ayrıca tarçın kökü, zencefil balgamlı öksürük ve nefes darlığı için bitkisel tedavi metotları arasında en etkili sonuçlar elde edilen yöntemlerdendir.
Boğazda balgam ve nefes darlığı için, 1 litre kadar suyun içine 1 adet orta boy elmayı soymadan dilimlenerek kabuğu ile birlikte suyun içine atılmalı ve elmalar yaklaşık 10 dakika haşlandıktan sonra elmalar sudan alınarak karışım çay olarak kullanılmalıdır. Bu çay göğüslerde yumuşama sağlayarak, balgamların sökülmesine ve rahat nefes almamıza yardımcı olacaktır. Karışıma ıhlamur, tarçın ve zencefil ekleyerek de tüketilebilir. Bu yaptığımız mucize karışım sayesinde balgam ve nefes darlığından, kurtulmamız mümkün.
Ayrıca, zorla nefes alıp veriyorsanız, göğüs ağrınız varsa ve aynı zamanda nefes darlığı, boğaz, ağız veya yüz şişmesi veya kanlı, pembe ve köpüklü balgam öksürüğe sahipseniz vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekmektedir. Balgam belirtileri ve şiddeti, kişinin hastalığının altında yatan nedene göre farklılık göstermektedir.
Balgam kişilerde nefes darlığı yapar ve genellikle boğaz çevresinde oluşmaktadır. Bu belirtilere neden olan balgamın nedenini araştırmak için ise bazı tıbbi testlere ihtiyacınız vardır. Balgam tedavisi kapsamında doktorunuzun balgam sorununa sebep olan nedeni bulmak için bazı testler yapacaktır. Bunlardan birisi görüntüleme testlerinden olan fiber optik endoskopidir ve ayrıca bir tükürük testi de istenebilir..
Bazı kişilerde tedavi süreleri 3 ile 6 ay arasında değişen zaman dilimlerinde devam edebilir. En az 3 ya da 4 hafta boyunca tedavi biçimleri denenmektedir. Balgamın hangi nedenden ötürü olduğunun tanısı konulduktan sonra tedavi işlemleri başlamaktadır. Doktor hastaya antibiyotikler sayesinde balgam sökmesine yardımcı olacak ilaçlar önerebilir.
Ayrıca balgamdan kurtulmak için fizik tedavi tedavisi uygulanmaktadır. Bunlara ek olarak ise, bazı gıdalar sayesinde de balgam sökmesi mümkün olmaktadır. Bu kapsamda bal tüketmek balgam tedavisinde sizlere yardımcı olacaktır. Zencefil, hardal, meyankökü şurubu, kuru üzüm, balıketi, sirke, kaymak da balgama iyi gelen gıdalardandır.
Sigara tüketen insanlarda balgamlı öksürük tablosu ile daha sık karşı karşıya kalınmaktadır. Balgam söktürücü diye ayrıca bilinmeyen ilaç tüketiminden de uzak durulmalıdır. Ancak balgamın uzman bir doktor tarafından takibi gereklidir.