Akciğer Hastalıkları Çeşitleri ve Bunların Belirtileri
Akciğer hastalıkları birçok etkenden kaynaklı olarak insanların vücudunda ortaya çıkar. Bu hastalık türlerinin hepsi erken dönemde teşhis edilerek tedavi altına alınması gerekir. Aksi takdirde ciddi risklerin meydana gelmesine sebep olabilir.
İçindekiler
Akciğer Hastalıkları ve Belirtileri
Akciğer sağlığının sıkıntıya düşmesinden kaynaklı olarak insanlar birçok hastalık ile karşı karşıya kalabilir. Bu hastalıklar arasında;
Astım
Astım, akciğerlerde bulunan bronş borularının hassas olduğu ve iltihaplandı bir durumdur. Solunum yolları kimyasal spreyler, hava kirlilikleri ve sigaradan kaynaklı olarak tahriş olur. Solunum yollarında sıkıntılara yol açan diğer etkenler arasında toz, akarları enfeksiyonlar, evcil hayvanlar ve çevre kirlilikleri de yer alır. Astım akciğerlerin önemli düzeyde hasar görmesine sebep olabilir. Astımı olan kişilerde hırıltılı solunum, göğüs sıkışmaları ve öksürük meydana gelir. Özellikle kadınlarda daha fazla gözlemlenmektedir. Genelde çocukluk döneminde başlayan astım tedavi edilmediği zaman ileri düzeyde akciğer hastalıklarının ortaya çıkmasına da neden olur.
Kronik Obstrüktif
Kronik obstrüktif akciğer hastalığın ( KOAH), iki akciğerde de meydana gelebilir. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı bronşiyal tüpleri etki altına alır ve kalıcı inflamasyona sebep olur. Hastalıktan kaynaklı olarak aşırı mukus üretimi meydana geldiği için solunum güçlükleri ortaya çıkar. Mukus üretimi aşırı olduğu için öksürükte kalıcı olur ve hastanın enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olması detayını ortaya çıkartır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı kapsamında meydana gelen amfizem bronş tüplerinin uç kısmındaki hava keselerinin etkilenmesini sağlar. Bundan dolayı oksijen kan dolaşım sisteminin daha az girer. Hırıltı ve öksürük tarzında belirtiler ile kendini belli etmektedir. Özellikle sigara kullanan kişilerde bu hastalık fazlasıyla gözlemlenir. Tedavi edilmediği zaman ölümle sonuçlanma riski vardır.
Kanser
Akciğer kanseri özellikle erkeklerde daha fazla görülen ciddi bir hastalık türüdür. İki çeşit akciğer kanseri çeşidi bulunur. Küçük hücreli ve küçük hücreli dışı kanseridir. Küçük hücreli olan türü insan vücudunda daha çabuk şekilde yayılır. Bu hastalık özellikle sigardan kaynaklı olarak meydana gelir. Erken dönemde teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması oldukça önemlidir. Mesleki akciğer hastalıkları kapsamında özellikle kimyasallara maruz kalan kişilerde sık şekilde ortaya çıkar. Bu tarz işlerde çalışan kişilerin her sene düzenli olarak kontrole gitmeleri ve gerekli tüm tetkikleri yaptırmaları gerekmektedir. Bu sayede erken dönemde teşhis şansı da yakalanmış olunur.
Pulmoner Emboli
Pulmoner emboli, insan vücudunun farklı bölümlerinde özellikle bacak kısımlarında oluşan kan pıhtılarıdır. Buradan vücuda giderek akciğerlere yapışır. Akciğerlere küçük kan pıhtıları yapıştığı zaman solunum sorunlarına sebep olabilmektedir. Kan dolaşımı için alınacak oksijen akışını düşürebilmektedir. Akciğerlerde meydana gelen büyük kan pıhtıları insan yaşamı için ölümcül olabilir. Gebeliğin önüne geçecek olan ilaçlar ya da menopoz için kullanılan ilaçlar kan pıhtısı gelişme riskini arttırabilir.
Diğer Hastalık Türleri
Pulmoner Fibroz
Pulmoner fibroz, akciğerin doku kısmında zamana bağlı olarak skarlaşan ve sertleşen nadir bir akciğer hastalığıdır. Akciğerlerin kan dolaşım sistemine oksijen gönderme yeteneğini engellemektedir. Tedavi altına kısa süre içinde alınması oldukça önemlidir.
Akciğer Hipertansiyonu
Akciğer hipertansiyonu, akciğerlerde kan basıncının tehlikeli düzeyde yüksek olduğu bir akciğer hastalığı türüdür. Bu durum yüksek basınçtan kaynaklı olarak oksijen açısından zengin olan kanları akciğerlere geri pompalamak adına kalbin sağ tarafını çalıştırmaya zorlar. Hastalık zamanında tedavi altına alınmazsa kalp yetmezliğine sebep olabilir. Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, diğer akciğer hastalıkları ve skleroderma gibi otoimmün gibi hastalıklar hipertansiyon gelişmesine sebep olabilmektedir.
Lenfanjiyolomiyomatozis
Lymphangioleiomyomatosis ( LAM ), akciğerleri, böbrekleri ve lenfatik sistemi etki altına alan nadir şekilde ortaya çıkan bir hastalıktır. Özellikle bayanları 30 ile 40 yaşlarında etki altına alır. Kas tarzındaki hücreler akciğerlerin içinde büyümeye başlar. Bu durum sağlıklı akciğer hücrelerinin meydana getirdiği dokuları yok edebilecek kistler meydana getirir. Akciğer hastalıkları belirtileri kapsamında akciğer çökmesi, kanlı öksürme, göğüs bölgesinde şiddetli ağrı, öksürük ve nefes darlıkları ortaya çıkar.
Grip ve Pnömoni
Kış dönemlerinde ortaya çıkan akciğer hastalıkları içinde yer alırlar. Grip, kişilerin solunum yollarında viral bir enfeksiyonun meydana gelmesinden dolayı ortaya çıkar. Akciğerlere kısa dönemde olsa zarar verir. Pnömoni de bakteriyel ya da viral enfeksiyonlardan kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu durumdan dolayı akciğerlerde kan dolaşımına ulaşan oksijen düzeyini inhibe edecek sıvı birikimi ortaya çıkar. Vücut sağlığı yerinde olan kişilerde bu sorunlar genelde bir hafta içinde ortadan kalkar. Sağlık açısından zararlı olanlar vücutta ciddi düzeyde oluşan enfeksiyonlardan kaynaklanır ve yaşamsal açıdan tehlikelere yol açabilir. Bunun için pnömoni belirtileri ortaya çıktığında en kısa süre içinde uzmana başvurulması gerekir. Öksürük, ateş, yorgunluk ve şiddetli baş ağrıları belirtileri arasında bulunur.
Yukarıda bulunan hastalıklar dışında gelişen hastalık türleri içinde;
- Akciğerlerde emboli
- Akciğerlerde nodül
- Akciğerlerde sönme
- Amfizem
- Bronşit
- Zatülcenp
- Verem
- Plevral effüzyonu
Hangi hastalık ile karşı karşıya kalınırsa kalınsın önemli olan hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesidir. Akciğerlerdeki oluşan bir hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi insanların yaşama şansını arttırma olanak sağlar. Özellikle kanser gibi ciddi hastalıklarda tedavi sürecinde hastanın uzman ile ilişkisi, tüm detaylara uyması ve düzenli ilaç kullanımı ölüm tarzı bir riskin ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
Kaynaklar
- https://pulmonaryfibrosisnews.com/2017/05/09/8-common-lung-diseases-women/
- https://www.medicinenet.com/copd_chronic_obstructive_pulmonary_disease/article.htm
- https://medlineplus.gov/lungdiseases.html
- https://www.unitypoint.org/desmoines/article.aspx?id=2448b930-1451-43e4-8634-c0c16707c749
- https://www.britannica.com/science/respiratory-disease