Astım Hastalığına İyi Gelen Besinler ve Ot Takviyeleri
Astım hastası olan kişilerde hastalığın şiddetini ve semptomlarını azaltmak adına kullanılacak besin takviyeleri ve otlar bulunur. Bunlar uzman kontrolü dahilinde kullanılmalıdır.
Faydalı Otlar
Zerdeçal
Bu baharat astımlı olan kişilerin akciğerlerinde meydana gelen şişmeye ve nefes darlığına neden olan astımlı iltihaplanmaya fayda sağlar. Yapılan araştırmalar sonucunda zerdeçalın düzenli kullanımı sonucunda mükemmel veriler elde edildiğini ortaya çıkartmıştır. Antioksidan özellikleri faydaları içinde bulunur. Çay olarak ve yemeklerde baharat olarak düzenli kullanılmalıdır. Zerdeçal bal ile birlikte de kullanılabilir. 1 çay kaşığı zerdeçal ile 2 çay kaşığı bal karıştırılır ve her sabah düzenli şekilde tüketilir.
Ginkgo Biloba
Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Dergisinde yayınlanan 2007 yapılan bir çalışma, antihistaminik ve antienflamatuar özellikleri içeren ginkgo bilobanın astımlı hava yolundaki inflamatuar hücrelerin infiltrasyonunu azaltmasına yardımcı olduğunu ortaya çıkartmıştır. Düzenli kullanımı sonucunda hava yollarındaki iltihaplar azalır. Diğer faydalar arasında; yükseklik hastalığı tedavisi, otizmin davranış ve semptomlarını azaltma, bazı kemoterapi ile ilişkili vasküler advers etkileri azaltmak yer alır. Ginkgo biloba poşet çayları gün içinde 2 kez tüketildiğinde fayda sağlar.
Zencefil
Zencefil içeriğinde bulunan bileşikler zenceoller, shogaoller ve zingeronlar anti-inflamatuar ve analjezik özelliklere sahiptir. Yani hava yolu inflamasyonunu azaltma ve hava yolu kasılmasını inhibe eder. Zencefil bal ile birlikte kullanıldığı zaman fayda sağlar. Ayrıca sıcak su içinde kaynatılacak zencefil her düzenli olarak çay olarak tüketilmelidir.
Maydanoz
Astım atakları esnasında özellikle öksürüğün giderilmesine yardımcı olacaktır. Hava yollarından balgamın bağlanmasını sağlayan bir balgam söktürücü olarak görev yapar. Hasta kişinin öksürmesine, sıkışmış mukoza solunum yollarının atılmasına imkân verecektir. Ayriyeten göğüs kaslarındaki sızdırmazlığı da azaltır. Maydanoz sabah kahvaltılarında taze olarak tüketilmelidir. Bunun yanı sıra maydanozun kaynatılması ile elde edilecek olan su düzenli bir şekilde tüketilmelidir. Maydanoz suyu sabah ve akşam 1 su bardağı tüketildiği zaman faydaları ortaya çıkar.
Çörek Otu
Çörek otu astım hastalarına koruyucu bir kalkan gibi fayda sağlar. Bir çay kaşığı çörekotu un ya da kepek iriliğine gelecek şekilde öğütülür. Öğütme işlemi el değirmeni veya tunç havan kullanılarak yapılır. Çörek otu hemen hap gibi ağzın içine alınır. Üstüne bir bardak su içilerek çiğnemeden yutulur.
Alternatif Tedaviler
Astım hastalığı ve ortaya çıkardığı semptomlar kimyasal tedavi reçeteli ilaçlar, inhalerlere, yaşam tarzı ve beslenme takviyeleri yoluyla azaltabilir.
- Sigara dumanı, hava kirliliğine ve toz gibi yaygın alerjenlere maruz kalmamak gerekir.
- Gıda katkı maddeleri ile işlenmiş gıdalardan kaçınmak çok önemlidir. Beslenme dönemi içinde organik gıdaları olabildiğince fazla tüketilmelidir. Şeker, ağır işlenmiş nişastalar, hidrojenlenmiş ve kısmen hidrojene edilmiş yağlar, yapay gıda katkı maddeleri, tatlandırıcılar, kızarmış besinler ve domuz eti tarzında rafine karbonhidratlar kesinlikle azaltılmalıdır.
- Nitrat ve sülfitlerden kaçınılır. Astım hastası olan kişilerin çoğunluğu bu tarz maddelere karşı fazlasıyla duyarlıdır. Bundan dolayı şarküteri peynirleri, sosis içerikli sandviçler, pastırma ve bira kesinlikle kullanılmamalıdır. Sülfitlere karşı duyarlı olduğunu bilen astım hastaları B12 vitamininden fayda sağlayabilir. B 12 vitamini metabolizmanın doğru çalışması konusunda yardımcı olur. Ayrıca sülfit maruziyetine karşı bir inflamatuvar reaksiyonun azalmasına yardımcı olabilir.
- Astım hastası kişilerin bağışıklık sistemini ve vücut direncini kuvvetlendirmesi gerekir. Bunun içinde düzenli egzersiz yapılması şarttır. Egzersiz programına aerobik, direnç faaliyetleri, germe veya yoga dengesini eklemek gerekir. Soğuk ve kuru havalarda egzersiz yapmak oldukça tehlikeli olabilir.
- Biyolojik geri bildirim ve meditasyon da dâhil olmak üzere stres yönetim teknikleri önerilmesi astımın ataklarının hafiflemesine yardımcı olur. Ataklar için uzmanlar meditasyon önerir.
- Omega-3 yağ asitleri mükemmel kaynaklardır. Balık yağı ile keten tohumu yağı iltihaplanmalarıı azaltma konusunda yardımcı olacaklar destek sağlar.
- Beslenme veya vitamin takviyeleri kullanılarak bol miktarda antioksidan alınması gerekir. Enflamasyonları azaltmak adına A, C ve E vitaminleri, bromelain, kersetin ve biyoflavonoidler içerir.
- Bronkodilatasyon etkisini sağlamak adına magnezyum almayı denemek gerekir. Magnezyum depoları astımlı bireylerde düşüktür. Bundan dolayı düzenli magnezyum takviyeleri alınması gerekir.
- Astım hastası olan kişiler uzman doktorun tüm söylediklerine dikkat etmesi gerekir. Aksi takdirde astım semptomlarını azaltmak mümkün değildir.