Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Astım Hastalığına Fayda Sağlayan Bitkiler ve Bunlarla Tedavi Nasıl Yapılır?

Astıma iyi gelen bitkiler ve otlar hasta kişiler tarafından beslenme programına dahil edilmesi gerekir. Beslenme düzeni içinde bunları aksatmak tüketmek fayda sağlayacaktır.

Astım İçin Bitkisel Tedavi 

Ginkgo Biloba (Ginkgo biloba)

Günümüzde sık kullanılan en eski otlardan biri olan ginkgo’nun geniş bir endikasyon yelpazesi bulunur. Astım hastaları için ginkgo, platelet toplayıcı ve anafilaktik reaksiyonların güçlü bir indükleyicisi olan PAF’yi (trombosit aktive edici faktör) inhibe eder. Anti-PAF aktivitesini tetikleyen şifalı ot, astım, alerjik reaksiyonlar, tromboz ve şok tedavisi konusunda yardımcı olur. Yapılan bir çalışma, 600 mg standart dozda ginkgo ilacının astımlı hastalarda solunum. Yolu aşırı duyarlılığını azalttığını gösteriyor.

Öksürük Otu

Tıbbi olarak öksürük giderici olarak kullanılmıştır. Öksürük otu tarihi zamanlarda astım gibi akciğer rahatsızlıklarının yanı sıra çeşitli öksürüklerin ortadan kaldırılması adına da kullanılmıştır. Bu ot demleme çay usulü kullanılarak tüketilmelidir. Öksürük otu çayları gün içinde en az bir bardak içilmesi gerekir.

Deniz Çam Kabuğu  (Pinus pinaster)

2002’den itibaren deniz çam kabuğu hakkında yapılan çalışmalar astımın  semptomları azaltmada ve astım hastası kişilerde akciğer fonksiyonlarını arttırmada yararlı olabileceğini göstermiştir. Yapılan bir başka çalışma sonucu da astım hastası çocuklara klasik astım ilaçları ile birlikte verildiğinde daha az semptom ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Astım öksürüğüne iyi gelen bitkiler içinde ilaçlara karşı bağımlılığı da azaltmaktadır. Astıma iyi gelen bitkiler içinden uzmanların şeker ve tansiyon hastalarına tavsiyesidir.

Zerdeçal 

Zerdeçal, zencefil ailenin bir üyesidir ve binlerce yıldır baharat ve ilaç olarak kullanılır. Zerdeçal hem akut hem de kronik koşullarda güçlü bir anti-inflamatuardır. İnsan vücudunda bulunan iltihaplanmayı azaltmak için çeşitli biyolojik yollar ile çalışır.

Sarımsak

Çok sayıda terapötik etkisi bulunan en belirgin bitki sarımsaktır. Sarımsak astım ataklarını yumuşak şekilde ve rahat bir şekilde atlatmaya olanak sağlar. Sarımsak anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Sarımsak filizlerinin güçlü kokusu kan dolaşımını artıracak doğal bileşikler içerir. Enflamasyonun seviyesinde azalmalara olanak sağlar. Sarımsak, soğuk algınlığı, grip, menstrüel ağrı, Crohn hastalığı, sinüzit, gastrointestinal problemler, mantar enfeksiyonları, siğiller ve ateroskleroz gibi sağlık sorununu önlemek ve tedavi etmek adına kullanılır. Ayrıca bronşit, boğmaca, öksürük, ses kısıklığı ve nefes darlığı, astım da dâhil olmak üzere ciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılan bitkisel bir ilaçtır. Sarımsak tek başına tüketilemiyorsa yemeklerin ya da salataların içinde tüketilmelidir. Düzenli olarak her yemeğe atılması gerekmektedir.

Maydanoz

Maydanoz bitkisi güçlü bir balgam söktürücü olarak görev yapan bitkidir. Maydanoz çayı astım ve öksürük tedavisine yardımcı olur.  Bronşiyal astımı olan kişilerin doğranmış veya çiğ maydanozu yemeleri uzmanlar tarafından önerilir. Bunun yanı sıra gebe annelerin maydanoz çayı ya da çiğ maydanozu almaları yasaktır. Çünkü düşük tarzında sorunlara neden olabilir. Maydanoz çayı gün içinde en fazla iki bardak içilmelidir.

Alternatif Tedaviler

Astım hastası kişiler kimyasal tedavi, reçeteli ilaçlara (steroidler) ve inhalerlere olan ihtiyaçlarını yaşam tarzı ve beslenme takviyeleri yolu ile azaltabilir. Bunun yapılması ve dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Bu detaylar arasında;

  • Sigara dumanı, iç ve dış hava kirliliği ve toz gibi yaygın alerjenlere maruz kalınmaması gerekmektedir.
  • Gıda katkı maddeleri ve işlenmiş gıdalardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Diyet ve beslenme programına organik gıdaların olabildiğince eklenmesi gerekir.
  • Şeker, ağır işlenmiş nişastalar, hidrojenlenmiş ve kısmen hidrojene edilmiş yağlar, yapay gıda katkı maddeleri, tatlandırıcılar, kızartılmış gıdalar ve domuz eti gibi rafine karbonhidratları azaltmaya odaklanmak gerekir.
  • Nitrat, nitritler ve sülfitlerden kaçınılmalıdır. Astım hastalarının çoğunluğu bu maddelere karşı duyarlıdır ve bu tür katkı maddeleri içeren gıdalardan kaçınılması gerekir. Şarküteri peynirleri, sosisli sandviçler, pastırma, şarap ve biralardan uzak kalınmalıdır. Sülfitlere karşı duyarlı olduğunu bilen kişiler B12 vitamini ve mineral molibden takviyesinden faydalanabilir. Her ikisi de sülfitlerin oksidasyon ve metabolizmasına yardımcı olur. Ayrıca sülfit maruziyetine karşı bir inflamatuvar reaksiyonun azalmasına destek sağlar. Buna ek olarak, vitamin B12 eksikliği bazı astım formları ile ilişkilendirilmiştir.
  • Egzersiz programına aerobik, direnç egzersizleri, germe veya yoga dengesini eklemek gerekir. Soğuk ve kuru havada egzersizlerinin önüne geçilmelidir. Her daim en az 10 dakika düşük yoğunluklu egzersiz ısınılır. Biyolojik geri bildirim ve meditasyon da dâhil olmak üzere stres yönetim teknikleri öğrenilmelidir.
  • Omega-3 yağ asitleri ile tamamlayıcıdır. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık yağı ve keten tohumu yağı iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Diyet veya takviyeler kullanarak bol miktarda antioksidan almak gerekir.  Enflamasyonu teşvik etme eğiliminde olan serbest radikal aktivitesini azaltırlar. Bu, A, C ve E vitaminleri, kersetin, biyoflavonoidler, N-asetil sistein (NAC) ve bromelain içerir. Ananas kökünden gelen Bromelain, yiyecek almadığında güçlü anti-inflamatuar etkilere sahip bir enzimdir.
  • Bronkodilatasyon etkisi olan magnezyum almak denenmelidir. Magnezyum depolarının astımlı bireylerde düşük olduğu gösterilmiştir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...