Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Sigara Astımı Tetikler mi, Astım Hastası Olan Kişiler Sigaradan Uzak Durmalı mıdır?

Sigara kullanımı astımı tetikleyen en önemli faktörlerden bir tanesidir. Sigara zaten insan haslığına zarar veren bir maddedir. Bu maddeden uzak kalmak sağlıklı bir yaşam için gerekli bir faktördür.

Sigara ve Astım İlişkisi

Puro, sigara ve diğer tütün ürünleri insan vücuduna zarar verir, ancak astımlı bir kişinin akciğerlerine özellikle fazlasıyla zararlıdır. Tütün dumanı astım semptomlarının en güçlü bir tetikleyicisidir. Bir kişi tütünün dumanını solumaktaysa tahriş edici maddeler solunum yollarının nemli iç yüzeyine yerleşir. Bu maddeler, astımı olan bir kişide bir saldırıya neden olabilir. Buna ek olarak, tütün dumanı solunum yollarında bulunan ince saç benzeri yapılara zarar verir; bu durum cilia olarak adlandırılır. Tütün dumanı silikalara zarar verir, böylece hava yollarında toz ve mukus birikmesine izin vererek çalışamazlar. Duman akciğerlerin normalden daha çok mukus yapmasına da sebep olur. Sonuç olarak, solunum yollarında mukus arttığı için bir saldırı tetiklenebilir. Pasif duman ya da  “çevresel tütün dumanı” olarak da isimlendirilen ikinci el dumanın teneffüsü aslında sigara içmekten daha zararlı bir durum olabilir. Bunun nedeni, bir puro ya da sigaranın ucundan çıkan dumanda daha zararlı maddeler (katran, karbon monoksit, nikotin ve diğerleri) içeriyor olmasıdır. İkinci el duman yani pasif içicilik astımı olan insanlar için oldukça  zararlıdır. Astıma sahip bir kişi ikinci el dumana maruz kaldığında astıma bağlı hırıltılı solunum, öksürük ve nefes darlığı yaşama olasılığı daha yüksektir. Sigaranın zararlarını unutmadan yaşama devam etmek oldukça önemlidir.

 Sigaralar ve Astımlı Çocuklar

Sigara dumanı, yetişkinlerden daha çok astıma sahip çocuklara zarar vermektedir. Çocuklar tütün dumanına maruz kaldığı zaman akciğerlerinde tahriş olur ve normalden daha fazla mukus üretir. Çocuklarda hava yolları daha küçük olduğundan dolayı ikinci el dumanın yan etkileri onları daha hızlı şekilde etkiler ve daha sonraki hayatlarında akciğer fonksiyonunu etkiler. Sigara içen anne ve babaların çocuklarının da akciğer ve sinüs enfeksiyonları gelişme olasılığı daha yüksektir. Bu enfeksiyonlar astım belirtilerini daha da kötüleştirir ve kontrol altına alabilir. Sigaraları içmek doğmamış bir çocuğa birçok açıdan zarar verir. Bu tarz zararlar konusunda anne ve baba adayı uzman hekimden detaylı bilgi alabilir. Tütün ürünlerindeki bağımlılık yapan madde olan nikotin, annenin kan dolaşımı aracılığı ile doğrudan bebeğe taşınır. Hamilelik esnasında sigara içen annelerin çocuklarında akciğer sorunları görülme olasılığı daha yüksektir ve astım gelişme olasılığı 10 kat fazladır. Hamilelik sırasında sigara içilmesi, düşük doğum, ağırlıklı yeni doğanlara, prematüre doğumlar ve ani bebek ölümü sendromu (SIDS) ile de yakından bağlantılıdır. Hayata yeni başlayacak olan bebeklerin sağlıklı bir yaşam sürmesi adına mutlaka sigaradan uzak kalınması gerekir. Bunun için gebelik yaşamadan önce muhakkak sigara ve alkol bırakılmalıdır. Ardından gebelik ile alakalı olarak anne ve baba adaylarının planlama yapması gerekir. Bu sayede daha sağlıklı, daha mutlu ve daha düzgün bir yaşam çocuğa sağlanmış olacaktır.

Nasıl Korunmak Gerekir ?

Sigaralar ve diğer tütün dumanına maruz kalmayı azaltma yollarını uygulamak oldukça önemlidir. Korunmak için dikkat edilmesi gerekenler içinde;

  • Evde veya araç içinde sigarların içilmemesine özen göstermek gerekir. Çevrede sigara içilmesine izin vermemek gerekir. Bir pencere açmak bile sigara dumanından korunmaya yardımcı olmaz.
  • Sigaraların içilmesine izin verilmeyen restoranlar ve diğer yerleri de vakit geçirmeyi tercih etmek gerekir. Sigara içme bölümleri yer alan restoranlarda vakit geçirmek faydalıdır. Bu tarz bölümlerde çocuklar ve aile ile vakit geçirmek astımın semptomlarının da önüne geçer.
  • Çocukların gündüz bakım merkezlerinde ve okullarında tütün kullanmadığından emin olmak gerekir. Okullar için, tütün içermeyen bir kampus politikası izlemesi gerekmektedir. 
  • Çocuklara ikinci el dumandan uzak durmalarını öğretmek çok önemlidir. Sigara içmeden iyi bir rol model olmak gerekir. Bunun gerekli programlar ve kitaplar okutulabilir.
  • Sigaralar genel sağlık açısından oldukça zararlı olan bir maddedir. Bu maddenin kesinlikle insan yaşamından çıkartılması gerekir. Ayrıca sigara gibi zararlı maddeler tüm hastalıkların ana nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...