Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Astım ve Bronşit Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir ? Aşamaları ve Tavsiyeleri Nelerdir ?

Astım tedavisi ve bronşit tedavisi birlikte yürütülebilir tedavilerdir. İlaç tedavilerinin yanında alternatif tıp tedavileri de uygulanabilir.

Astım ve Bronşit Hastalıkları Tedavisi

Astım ve bronşit hastalıkları belirti ve bulguları oldukça benzerdir. Akut bronşit hatalığının kronikleşerek ilerleme durumuna astım hastalığının oluşumu diyebiliriz. Bu nedenle tedavi yöntemleri oldukça benzerdir ve uygulanan bitkisel kürler her iki hastalık için de iyi gelmektedir. İlaç tedavilerinde uzman hekimlerin uygun gördüğü tedaviler uygulanırken bitkisel tedavilerde Prof. Dr. Ahmet Maranki ve Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu önerileri uygulanabilir. Astım bronşit tedavisi uzun soluklu bir tedavi olsa da ilaç tedavilerinin yanında kullanılan doğal tedaviler hastalığın tedavisi için kesin çözüm oluşturulmasına olanak sağlamaktadır. Bronşit astım tedavisi için hastalığı iyi tanımlamak belirti, bulgu ve risk faktörlerini iyi bilmek gerekmektedir. Doğru teşhis konulduğundan emin olduktan sonra tedavi yöntemlerine geçilebilir. Kronik hastalıkların tedavisinde temel amaç hastanın nefes kalitesinin sağlanması ve  hava yollarındaki mikrobik etkene bağlı olmayan inflamasyon dolaylı daralmanın giderilmesidir.

Astım Bronşit Tedavisinin Hedefleri ve Amaçları

  • Belirti ve bulguları stabil hale getirerek bunu sürdürmek
  • Hastanın düşen yaşam kalitesini eski haline getirmek
  • Akciğeve nefes fonksiyonlarını düzenlemek
  • Atakları ve krizleri engellemek
  • İlaçların yan etkilerini azaltmak
  • Egzersiz kalitesi edinilmesini sağlamak
  • Öksürük kontrolü yaparak solunum rahatlaması sağlamak

Astım ve  Bronşit Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

  • Kortizon İçeren İlaçlar: Kontrol edici ilaçlar kategorisinde bulunan kortizon içeren ilaçlar yetişkinlerde ve pediatri gruplarında oldukça sık kullanılmaktadır. Oral yolla sprey şeklinde ya da çeşitli cihazlar yardımıyla alınır. İnhalasyon olarak kullanıldığından düşük dozla verilir. Bu nedenle oluşturdukları yan etki oldukça azdır. Nadirde olsa ses kısıklığına ve pediatri grubunda pamukçuk oluşumuna sebep olabilir. Yan etkileri azaltmak için ağız- boğaz gargarası yapılabilir.
  • Lökotrien Sistemini Etkileyen İlaçlar: Tablet halinde kullanılan ilaçlarıdır. Kortizon ilaçları gibi mikrobik olmayan inhalasyonları azalır. Kontrol edici ilaç kategorisinde olmamasına karşın kortizon ilaçları kadar etkili değildir.
  • Anti IgE İlaçları: Gerekli tedaviler uygulanmasına, astım bronşit hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçların verilmesine ve gerekli önlemlerin alınmasına rağmen hastada iyileşme saptanmadığında kullanılan ilaçlardır. Cilt altına belirli aralıklarla uygulanan ilaç özellikle alerjik astım tedavisinde kullanılır. Ancak tedavinin uygulanabilmesi için tam teşekküllü hastanelerde gerekli tetkiklerin yapılması ve sağlık kurulu raporunun alınması gerekmektedir. Öksürük durumu varsa tedavi öksürük tedavisiyle paralel yürütebilir.
  • Uzun Etkili Beta Agonistler: Tedavi esnasında tek başına kullanıldıklarında hasta şikayetlerinin azaldığı gözlemlense de altta yatan inflamasyonun absorbe edildiği ileri sürülmektedir. Bu nedenle mutlaka kontrol edici ilaçlarla birlikte kullanılması gerekmektedir.  Uygun dozda kullanıldığında yan etki oluşturmamaktadır. Uygun görülen doz miktarı aşılırsa çarpıntı ve titreme gibi yan etkiler oldukça sık görülmektedir. Öksürük içinse kesin çözüm olarak Ahmet Maranki astım bronşit tedavisi uygulanmalıdır.
  • Kısa etkili Beta Agonistler: Nefes açıcı ve rahatlama sağlayan ilaç kategorisinde bulunan kısa etkili beta agonistler  genellikle hava yolu ile alınan ilaçlardır. Salbutamol ve terbutalin ana maddesi içeren çok sayıda prepatı bulunmaktadır. İnhaller şeklinde kullanıldığından etkileri çok hızlı görülür ve 4 ila 6 saat süresince etkisi hala devam eder. Güvenilir ilaç olmasına rağmen bazen yan etki oluşturabilmektedir. Çarpıntı, sinir, ellerde titreme ve kramp gibi istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir. Oluşan yan etkiler genellikle tedavi başlangıcında görülür. Tedaviye devam edildiğinde ise yan etkiler azalır  ve zamanla yok olur. Azalmayan yan etkiler geliştiğinde derhal uzman hekime başvurulmalıdır. 
  • Antikolinerjikler ve Teofilin: Uygun vakalarda yardımcı ilaç olarak kullanılmaktadırlar. Gerek evde gerek hastanede yaşanan kriz ve ataklarda tercih edilir. İnhaller ilaç kullanımı olarak yürütülen tedavide hastalara inhaller ilaç kullanımı bilgilendirmesi yapılmalı ve kullanım takibi oluşturulmalıdır. Çünkü yanlış kullanım tedavinin yarım kalmasına sebep olabilmektedir. Kronik astım hastalığında tercih edilirken kronik bronşitte kullanılmamaktadır. Hastalarda öksürük var mı diğer kontrol yapılır. Ve kesin çözüm oluşması adına diğer ilaçlarla beraber kullanılır. Bitkisel tedavi desteği uygulanırken Ahmet Maranki kürleri ve Ahmet Maranki önerileri dikkate alınır. Özellikle öksürük ve öksürük türevlerinde bitkisel tedavi desteği mutlaka uygulanmalıdır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...